FOTO VIDEO Intervenţie aeriană a IGAV pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie în Domogled

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un elicopter specializat a fost trimis să stingă focul din Domogled FOTO CRISTIAN FRANŢ
Un elicopter specializat a fost trimis să stingă focul din Domogled FOTO CRISTIAN FRANŢ

Un incendiu de vegetaţie s-a produs, joi, în Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei, în zona Băile Herculane. La faţa locului intervin rangeri şi lucrători silvici, dar preventiv, au fost trimişi şi 60 de pompieri.

Incendiul se manifestă pe o suprafaţă de 1.000 metri pătraţi, însă terenul este accidentat, fapt ce îngreunează intervenţia. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Semenic' al judeţului Caraş-Severin, sunt afectaţi arbori uscaţi şi litieră.

Peste 60 de angajaţi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin acţionează de aproape 24 de ore pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată, produs în Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei. Intervenţia pentru stingerea incendiului de vegetaţie este una dificilă, zona fiind greu accesibilă, cu teren accidentat. Din cauza pantelor cu grad de înclinare ridicat, apa necesară stingerii incendiului nu poate fi transportată cu autospecialele de intervenţie ale ISU, folosindu-se recipiente transportate manual de către pompieri.

În aceste condiţii, la acţiunea de stingere a incendiului au fost solicitaţi lucrători silvici de la Ocoalele Băile Herculane, Nera şi Bozovici.

În această dimineaţă, la solicitarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, un elicopter tip MI 17 al Inspectoratului General de Aviaţie a plecat în sprijinul pompierilor, cu scopul de a executa misiuni de cercetare aeriană şi stingere a incendiului. 

Elicopterul de tip MI 17 este echipat cu dispozitivul acroşat Bambi-Bucket, care poate dispersa un volum de 3.000 litri de apă. Când elicopterul ajunge la incendiu, dispozitivul e activat electric şi apa e descărcată deasupra focarului.

Piloţii elicopterelor MAI sunt specializaţi în astfel de misiuni de stingere a incendiilor de vegetaţie, participând în anii trecuţi atât pe teritoriul naţional, acolo unde a fost cazul, cât şi la importante misiuni asemănătoare din străinătate - prima misiune externă debutând în 2007, când un elicopter de tip MI 17 dotat cu sistem de stingere a incendiilor a executat o misiune în Grecia.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite