FOTO VIDEO 30 de milioane de euro pentru producţia de energie verde la poalele Semenicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidrocentrala Grebla este monument istoric
Hidrocentrala Grebla este monument istoric

Investiţia aparţine TMK Hydroenergy Power SRL, companie parte a grupului CEZ România, şi prevede retehnologizarea integrală a complexului hidroenergetic, cu scopul de a creşte capacitatea instalată la 20,6 MW.

Cehii de la CEZ doresc creşterea capacităţii de producţie a energiei regenerabile în România, fapt care a făcut ca sistemul hidroenergetic de la poalele Semenicului să intre într-o renovare majoră. 29,9 milioane de euro este suma estimată de cehi că va fi necesară pentru reabilitarea întregului sistem. În decembrie 2010 CEZ a cumpărat de la TMK Reşiţa sistemul energetic, adică o companie creată special TMK Hydroenergy Power SRL. Investiţia va creşte capacitatea de producţie, care în prezent, deşi funcţională, era de numai 16 MW, sperând să se ajungă la 20,6 MW. Cât priveşte personalul, conducerea CEZ asigură asigură că nu este vorba de disponibilizări. Daniel Răduţ, coordonatorul proiectelor de energie regenerabilă CEZ că „toţi angajaţii vor fii păstraţi“.

Istoria CEZ în România

In luna decembrie 2010, Grupul CEZ in Romania a achizitionat 100% actiunile companiei TMH Hydroenergy Power, urmand o perioada de finalizare a tranzactiei si indeplinire a demersurilor legale de preluare. La inceputul lunii iunie, toate aceste conditii au fost indeplinite, TMK Hydroenergy Power devenind parte a Grupului CEZ. Valoarea tranzactiei este de 19,8 milioane euro.

Capacitatea totala instalata a sistemul hidroenergetic din judetul Caras Severin este de aproximativ 18 MW, compania detinand patru lacuri de acumulare cu baraje (Trei Ape, Gozna, Valiug, Secu) si patru microhidrocentrale (Grebla, Crainicel I, Crainicel II si Breazova). Fiecare dintre microhidrocentrale are, in prezent, o capacitate instalata de pana la 10MW.

Pe termen scurt, Grupul CEZ va urmari stabilizarea afacerii si identificarea unor masuri pentru optimizarea productiei. Obiectivul de afaceri pe termen mediu al Grupului CEZ este retehnologizarea instalatiilor, proces deja demarat si care va continua în 2013. Pe tot parcursul retehnologizarii, Grupul CEZ isi va respecta toate obligatiile legale privind operarea sistemului.

In urmatorii trei ani, Grupul CEZ are posibilitatea de a aplica pentru obtinerea unui Certificat Verde pentru 1/2MW.

„Aceasta noua achizitie se aliniaza politicii CEZ de a se concentra asupra afacerilor principale din tarile in care opereaza deja si, in plus, se afla pozitionata in zona de producere a energiei regenerabile.

Consilierii legali ai Grupului CEZ in aceasta tranzactie au fost Casele de Avocatura Weil, Gotshal & Manges si Tuca Zbarcea & Asociatii. Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, atat din punct de vedere al capacitatilor operationale cat si din punctul de vedere al numarului de clienti deserviti. Grupul CEZ este un jucator cheie pe piata de energie electrica a Europei Centrale si este al doilea mare exportator de energie din Europa“ transmite Angelica Barbu, PR CEZ.

CEZ - un colos al energiei

30 de milioane de euro pentru producţia de energie verde la poalele Semenicului

Grupul CEZ acopera domenii industriale variate, pornind de la extractia de materii prime, generarea de energie, distributia de energie si pana la comercializarea energiei electrice si termice, precum si a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care dupa procesul de transformare asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Vâlcea si Teleorman. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele 5 companii – CEZ Distributie, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Servicii si CEZ Trade.

Grupul CEZ investeste 1,1 miliarde Euro in realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Parcul Eolian CEZ de la Fantanele si Cogealac va avea astfel capacitatea aproximativ egala cu cea a unui reactor de la Cernavoda si dublul capacitatii instalate a celui mai mare parc operational in prezent (Parcul eolian Whitelee, Scotia, 322 MW). Constructia parcului amplasat la nord de Constanta se desfasoara in doua etape – prima, aflata la Fantanele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW si a fost complet pusa in functiune la sfarsitul anului 2010. Cea de-a doua etapa, in zona Cogealac, care va produce 252,5 MW si va cuprinde 101 turbine, este preconizata sa fie finalizata pana la sfarsitul anului 2011. La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 10 % din totalul energiei regenerabile produse in Romania, incluzand marile hidrocentrale.

In vederea indeplinirii directivei UE de a asigura provenienta a 20% din productia totala de energie electrica din surse regenerabile pana in anul 2020, investitia derulata de Grupul CEZ in Dobrogea este una deosebit de importanta. In 2009 in Romania numai 14 MW au fost instalati in scopul valorificarii potentialului eolian.

Schimbare în management

Începand cu 01 ianuarie 2013, noul Director General al TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ in Romania, este Gheorghe Rizescu. 

„Misiunea de a consolida si optimiza productia de energie hidro din cadrul companiei TMK Hydroenergy Power din pozitia de Director General a fost preluata, incepand cu 01 ianuarie 2013, de Gheorghe Rizescu, promovat din interiorul Grupului CEZ din pozitia de Manager al Departamentului Tehnic in cadrul Diviziei Productie Energie“ declară Angelica Barbu, PR CEZ

Gheorghe Rizescu a absolvit Facultatea de Energetica din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti, fiind licentiat in Hidroenergetica si Ingineria Mediului, si are o experienta de peste 14 ani in domeniul energetic, la acestia adaugandu-se 2 ani de cariera didactica in cadrul aceleiaşi Universităţi Politehnice. Parcursul sau profesional a inclus poziţii de management in cadrul Grupului CEZ, precum aceea de Director al Direcţiei Strategie & Dezvoltare din CEZ Distribuţie, si proiecte importante de optimizare a activităţii şi din domeniul producţiei energiei electrice din surse regenerabile. Gheorghe Rizescu deţine o diploma de master in Energetica si este recomandat pentru aceasta poziţie de rezultatele prolifice si abilitatile excelente de management demonstrate de-a lungul timpului. 

Fostul director, Daniel Răduţ preda cu succes ştafeta noului Director General al TMK Hydroenergy Power, fiind, la rândul sau, promovat in cadrul Grupului. Incepand cu 01 ianuarie 2013,  Răduţ coordonează activitatea tuturor proiectelor de producţie a energiei electrice din surse regenerabile din portofoliul CEZ din Romania. 

30 de milioane de euro pentru producţia de energie verde la poalele Semenicului
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite