Dan Farcaş a dezlegat secrete matematice pentru domeniul IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Farcaş este una dintre primele persoane care a lucrat pe computerul MECIPT-1. Matematicianul a publicat zeci de volume, iar membrii Academiei Române l-au recompensat cu premiul „Gheorghe Marinescu“.

Dan Farcaş se numără printre cele mai importante personalităţi ale judeţului Caraş-Severin. Matematician, informatician, scriitor şi cercetător român al fenomenelor OZN şi al civilizaţilor extraterestre, reşiţeanul trăieşte azi la Bucureşti, unde îşi desfăşoară întreaga sa activitate. Născut în 1940, la Reşiţa, Dan Farcaş a fost primul om care a lucrat pe computerul MECIPT-1, maşina electronică de calcul a Institutului Politehnic din Timişoara.

„MECIPT-1 a fost creat de doi cărăşeni, matematicianul Iosif Kaufmann  şi inginerul Wilhelm Lowenfeld care trăiau în Timişoara. După finalizarea proiectului, în anul 1962, am fost primul programator al acestei maşinării“, a povestit Dan Farcaş. Minunata maşinărie era compusă din 2.100 de tuburi electronice, cu o memorie pe tambur adusă tocmai din Ungaria, iar cititorul era pe benzi de telex.

Robot special

Teza de doctorat a reşiţeanului ar fi revoluţionat ştiinţa dacă s-ar fi găsit fonduri pentru a o şi pune în practică. „Automate aleatoare cu utilităţi“ a fost realizată în 1987 şi conţine formule matematice inedite prin care un automat ar putea să realizeze o mulţime de lucruri, dar să şi conştientizeze un maxim de bine şi unul de rău.

„Cu ajutorul formulelor un automat poate să circule, să înveţe şi să facă diferite lucruri. Un astfel de automat are obiective fixe pe care le urmăreşte, dar lumea exterioară îl influenţează, astfel că, la final acest automat ajunge să-şi caute singur modalitatea de a termina obiectivul, cu un maxim de bine şi unul de rău“, a spus Dan Farcaş.

Premiat de Academia Română


Până în prezent, Dan Farcaş a  publicat peste 20 de cărţi în domenii precum informatică, matematică, eseuri, ufologie. A publicat peste 700 de articole şi a participat la numeroase emisiuni radio şi tv, multe dintre ele legate de fenomenul OZN. Cartea „Informatica medicală“, la care e coautor, a fost distinsă în 1991 cu premiul Gheorghe Marinescu, de către Academia Română.


Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite