Cum se face ciorba de năut. O zeamă delicioasă extrem de bogată în proteine şi minerale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Năutul este înlocuitorul perfect pentru carne
Năutul este înlocuitorul perfect pentru carne

Năutul este un substitut ideal pentru carne şi este bogat în fibre eficiente pentru controlul apetitului. Poate asigura cel puţin 20% din necesarul zilnic de proteine, fibre, acid folic si minerale.

Bucătarul reşiţean Uica Mihai povesteşte că a învăţat să gătească năutul în Spania, acolo unde micuţele boabe colorate au mare căutare. Uica Mihai spune că ciorba de năut este delicioasă şi poate fi gătită foarte uşor.

“Vă dau o reţetă simplă, pe încercate, ca să mă fudulesc domnilor, că uite ce bunătăţi mănânc eu dumineca.

O jumătate de kilogram de năut pus peste noapte la înmuiat, precum fasolea uscată. Grijă, îşi triplează volumul, aşa că vas mare, apă multă. În oala minune, năutul fierbe în patruzeci de minute, în oală normală cu capac desupra, durează trei ceasuri bune, năutul ăsta e îndărătnic precum o spanioloaică ochioasă, care nu se lasă, nu se lasă...

Într-o tigaie, căleşte un morcov, o ceapă, un ardei, totul tăiat cubuleţe nici,  iar la final adaugă făşiuţe de costiţă afumată şi roşii date pe răzătoare. Adaugă două polonice zdravene din zeama în care a fiert năutul. Potriveşte gustul cu sare, piper, cimbru şi foi de dafin. Înăbuşe călitura până se omogenizează şi toate legumele sunt moi, iar costiţa străluceşte. Adaug-o în oală şi mai lasă să fiarbă toate dimpreună încă jumătate de ceas. Serveşte fierbinte, cu ţelină verde tocată fin deasupra şi coriandru.

Am uitat să vă spun, nu faci nici o scofală dacă nu ai şi măcar o jumătate de litru de vin roşu, aspru, mojic, precum sângele de taur, ca să îl bei şpriţ după masă”, spune Uica Mihai.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite