Cum se fac chifteluţele şi pârjoalele din peşte, cu sos de mărar şi sos de roşii. Reţeta povestită în Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Uica Mihai
FOTO Uica Mihai

Dacă vă place peştele şi vreţi să-l gătiţi altfel decât de obicei, bucătarul bănăţean Uica Mihai vă propune o reţetă originală de chifteluţe şi una de pârjoale.

Ca peştele să alunece mai bine, sosurile sunt o soluţie ideală, iar Uica Mihai recomandă pentru chifteluţe sosul de mărar şi pentru pârjoale un sos de roşii picant.

Chifteluţe din peşte

La felul acesta de mâncare, poţi folosi orice fel de peşte dar preferabil să ai peşte cu carne albă, fie oceanic, fie din apă dulce. La un kilogram de carne de peşte aleasă cu grijă şi dezosată, ai nevoie de 200 de grame de ceapă călită împreună cu un morcov ras, o felie de pâine albă înmuiată în lapte, trei ouă şi o mână bună de mărar tocat fin. Treci toate acestea prin maşina de carne, le asezonezi cu sare şi piper, şi formezi chifteluţe rotunde, mai mici decât o minge de ping pong pe care le frigi în baie de ulei, la temperatură potrivită. Le scoţi pe hârtie absorbantă să se scurgă şi le serveşti fierbinţi cu orice garnitură din cartofi, orez ori paste făinoase. Dar îţi recomand să faci un sos de mărar (făină trasă în unt, stinsă cu lapte, cu adaos de gălbenuşuri şi mărar tocat şi să arunci în sosul acela fierbinte chifteluţele proaspete. Serveşte mâncarea în boluri de supă, presărând deasupra crutoane prăjite de pâine şi feliuţe de gogoşar marinat. Deliciu !

Pârjoale din peşte

Faci amestecul de peşte şi legume exact ca la reţeta de chifteluţe, numai că te oboseşti să mai adaugi doi cartofi mari cât pumnul, daţi pe răzătoare şi storşi bine de zeamă iar din tocătura asta faci pârjoalele mari cât palma pe care le ungi cu unt, le aşezi într-o tavă pe hârtie de copt  şi le dai la cuptor la 170 de grade pentru o jumătate de ceas.

Dacă nu sunt rumene şi bine pătrunse, le mai laşi să prindă crustă apetisantă şi între timp pregăteşti sos de roşii picant şi garnitura ca cea de la chiftele, adică cartofi fierţi unşi cu unt ori orez natur. Dar şi un pat de spanac gătit cu lapte şi usturoi merge foarte bine.

Reşiţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite