Bâtba ca-n Banat: o omletă gustoasă, cu un nume ciudat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omleta este printre cele mai comune feluri de mâncare, uşor de gătit şi pentru o persoană care nu are nicio treabă cu bucătăria.

Bucătarul bănăţean Uica Mihai, ne propune un altfel de omletă, pe care o numeşte bâtbe şi a cărei reţetă a cules-o dintr-un sat bănăţean numit Sacoşul Mare. Ia o jumătate de kilogram de făină albă de grâu, pune-o într-un castron pântecos, mai adaugă un sfert de kilogram de telemea proaspătă, mustoasă, zdrumicată bine în pumni, ori trasă pe răzătoarea cu ochiuri mari, mai sparge alături 6 ouă cu gălbenuşul încă viu şi toarnă şi jumătate de litru de lapte proaspăt, cel bun fiind ăla care nu a trecut prin galantarul de magazin, ci a ajuns la tine direct din ţîţa vacii, cărat cu căntuţa.

Şi amestecă bine toate acestea, mai adăugând numai un strop de piper şi un strop de boia pentru culoare şi, dacă ţi-a ieşit un fel de smântână groasă, e vremea să pui o tigaie mare pe foc, să o ungi bine cu untură de porc şi să torni bâtbele înăuntru.

Acum nu mai pleci de lângă plită, stai şi mesteci şi întorci cu lingura de lemn în tigaie, până se învârtoşeşte bâtba şi se face durdulie şi puţin rumenă.

Închegată bine, o pui în blid, alături să ai ceva murături ori o ceapă frecată cu sare şi, dacă eşti cu nasul pe sus cum îs eu, adaugă la bâtbe şi nişte cârnaţi fripţi, că doar nu o să se bată în stomac. Şi chiar dacă se bat, linişteşti războiul cu o jumătate de vin rubiniu. Sau chiar mai mult!!!”.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite