UPDATE  DNA a cerut arestarea preventivă a lui Mihai Bălan, judecătorii ICCJ l-au trimis acasă pe fostul director al CET Govora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Balan. Foto Jurnal Valcean
Mihai Balan. Foto Jurnal Valcean

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Mihai Bălan, fostul director al CET Govora. Măsura poate fi contestată de procurorii DNA în următoarele 48 de ore.

UPDATE: 

Mihai Bălan a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile începând cu data de 20 noiembrie 2015 până la data de 18 ianaurie 2016, inclusiv. În acest timp, fostul director al CET Govora nu are voie să comunice cu senatprul Dan Şova. 

“În timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Bălan Mihai trebuie să respecte următoarele obligaţii: 

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; 

b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

 c) să se prezinte la Poliţia desemnată cu supravegherea sa - conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; 

d) să nu depăşească limita teritorială a ţării decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; 

e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu coinculpatul Şova 

Dan Coman, cu martorii precum şi cu experţii din prezenta cauză

f) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă. În baza art. 215 alin. 3 şi 7 C. proc. pen., atrage atenţia inculpatului Bălan Mihai că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor stabilite sau de existenţă a suspiciunii rezonabile că a săvârşit o infracţiune pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva sa, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.”, se arată în motivarea ÎCCJ.

Hotărârea ÎCCJ poate fi contestată în termen de 48 de ore. 

Stire initiala:

Mihai Bălan, cunoscut până în acest an unul dintre cei mai longevivi manageri din România (n.r- a condus CET Govora din 1998 până în vara lui 2015) a fost reţinut preventiv ieri, în dosarul în care senatorul Dan Şova este cercetat pentru trafic de influenţă. Cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată,  Mihai Bălan ar putea petrece următoarele 30 de zile în spatele gratiilor.  Potrivit DNA, în perioada cât s-a aflat la conducerea CET Govora, Mihai Bălan a încheiat un contract de asistenţă juridică, la o valoare de 10 000 de euro pe lună, unei firme de avocatură din Bucureşti. 

Dan Şova, 100 000 de euro mită 

Din rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie  rezultă că Mihai Bălan a încheiat contractul de asistenţă juridică cu firma bucureşteană la cererea senatorului PSD Dan Şova, care a cerut şi primit  100 000 de euro mită în schimbul traficului de influenţă. 

“În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi din Bucureşti  a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012. În aceeaşi perioadă, senatorul PSD a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasaţi în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puţin timp după ce societatea de avocaţi încasa banii de la CET Govora”, se arată într-un comunicat de presă al DNA. 

Firma de avocatura nu a încasat bani de la CET Govora doar în cele câteva luni în care Mihai Bălan a fost numit director interimar la combinatul Oltchim. În luna martie 2013, când a revenit în funcţia de director general al CET Govora, Mihai Bălan a încheiat un al doilea contract cu firma de avocatură indicată de senatorul Dan Şova.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite