Spitalul TBC din Mihăeşti, adăpost pentru maidanezi. Conducerea unităţii medicale s-a pricopsit cu 30 de câini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul de Pneumoftiziologie “Constantin Anastasatu” din comuna Mihăeşti, judeţul Vâlcea, a ajuns un Rai al câinilor fără stăpân. Zeci de patrupede abandonate la poarta spitalului s-au aciuat în prezent în curtea unităţii medicale. Mâncarea le este asigurată, căci puţini dintre pacienţii spitalului rezistă să nu le ofere o frimitură de pâine.

Problema câinilor fără stăpân a devenit din ce în ce mai greu de rezolvat în comuna vâlceană Mihăeşti,  unde cetăţenii care nu se erijează în mari iubitori de animale obişnuiesc să arunce patrupedele la poarta spitalului TBC din localitate. Primii câini abandonaţi la intrarea în spital au fost adoptaţi în urmă cu câţiva ani chiar de fosta conducerea a unităţii medicale. Animalele au fost sterilizate şi ţinute într-un ţarc din curtea spitalului, iar personalul medical se ocupa inclusiv de hrănirea acestora. După o perioadă, câini au început să zburde liberi prin curte, printre pacienţi.  Mai apoi a devenit o obişnuinţă ca persoanele aflate în vizită la bolnavi sau persoane din alte localităţi să lase la poarta spitalului şi câţiva câţeluşi. 

Între timp, conducerea spitalului s-a schimbat, dar năravul oamenilor a rămas acelaşi. „Am vrut să stopăm fenomenul acesta, dar nu am reuşit pentru că au intervenit cetăţenii din localitate şi aparţinătorii bolnavilor. Când vin în vizită ori trec prin zonă, oamenii aruncă din maşini şi câini. Problema este una destul de grea, a fost discutată inclusiv în Consiliul Local Mihăeşti şi o tratăm cu foarte multă seriozitate, Marius Lumineanu, directorul  Spitalului de Pneumoftiziologie “Constantin Anastasatu”.

La rândul său, primarul din localitatea Mihăeşti este, fără să vrea, martor pasiv la tot ceea ce se întâmplă la spital.

 “Am avut şi câte 70 de câini la spital, dar acum au mai rămas 30. Chiar în aceste zile a fost lăsată la poartă o căţeluşă cu mai mulţi pui. Oamenii care-I abandonează se gândesc doar că, la spital, câinii au hrana asigurată, că aici sunt 400 de bolnavi şi puţini rezistă să nu-I hrănească”, spune primarul Ion Bârzăgeanu. 

Soluţia: patrupedele să meargă în altă localitate

Consiliul Local Mihăeşti nu îşi permite să înfiinţeze un adăpost pentru câini şi nici să angajeze personal care să îngrijească animalele. Dată fiind situaţia, singura soluţia care se întrevede la orizont ar fi ca toate animalele din curtea spitalului TBC să fie duse la adăpostul dintr-o altă localitate. 

„Vom face o adresă către Primăria Râmnicu Vâlcea, încercăm să ajungem la o înţelegere, să ia şi câinii noştri şi să-i ducă la adăpostul de la Feţeni. În prezent, e singura soluţie. De amendat pe cei care au abandonat animalele nu avem cum, pentru că sunt persoane din alte comune şi nu le-am putut identifica. O să încercăm să fim mai vigilenţi de acum înainte, o să vorbim cu paznicii spitalului şi infirmierele să fie şi ei atenţi când mai opresc maşini în faţa spitalului, poate astfel reuşim să stopăm puţin fenomenul, Constantin Bârzăgeanu, primarul comunei Mihăeşti. 

În ultima vreme, câinii care s-au pripăşit în curtea spitalului din Mihăeşti nu au mai atacat oameni. În anii trecuţi, însă, mai multe persoane au fost atacate de animale. În 2012, de exemplu, printre cei muşcaţi de câini s-a numărat unul dintre paznicii spitalului care fusese trimis să hrănească animalele.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite