Românce traficate sexual în Occident. Cum a reuşit să evadeze o tânără obligată să se prostitueze în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânăr acuzat de trafic de persoane după ce şi-a obligat amica să se prostitueze în Franţa, păcălind-o că-i va găsi de lucru într-o fabrică Foto Adevărul.
Tânăr acuzat de trafic de persoane după ce şi-a obligat amica să se prostitueze în Franţa, păcălind-o că-i va găsi de lucru într-o fabrică Foto Adevărul.

O vâlceancă a ajuns în Franţa în urmă cu trei ani cu promisiunea că va munci într-o fabrică. A devenit victima traficului de carne vie în Occident şi a reuşit să evadeze odată cu întoarcerea acasă, din cauza pandemiei.

Vineri, 12 iunie, la Vâlcea au avut loc mai multe percheziţii care au vizat prinderea unui bărbat suspectat de trafic de persoane. 

Este vorba despre un tânăr de 22 de ani din Berbeşti - Vâlcea, care în joi, 11 iunie, a fost reţinut pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentat instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

Povestea a început în urmă cu trei ani, când suspectul şi-a convins o amică din aceeaşi localitate că o poate ajuta să lucreze într-o fabrică din Franţa. Doar că odată ajunşi la destinaţie, fata a fost sechestrată, bătută şi ameninţată ca să practice prostituţia. 

Timp de trei ani, viaţa tinerei de 21 de ani, din Berbeşti, a devenit un calvar, până când pandemia de coronavirus i-a obligat pe fată şi pe „peştele” ei să se întoarcă în ţară. 

Acasă, au fost obligaţi să intre în carantină, timp de două săptămâni, la domiciliul bărbatului. O săptămână mai târziu, fata a reuşit să evadeze cu ajutorul vecinilor. Traficantul a aflat şi a plecat în urmărirea ei, intrând cu maşina în autoturismul cu care tânăra reuşise să fugă împreună cu cel care o ajuta. 

Doar că planul traficantului nu a funcţionat, pentru că după incident, i s-a stricat maşina şi nu a mai putut să îşi urmărească victima. Aceasta a reuşit să ajungă la Poliţie şi să povestească întregul calvar pe care fusese obligată să-l trăiască şi să ceară ajutorul autorităţilor.

Metoda Loverboy: a păcălit-o pe când era minoră că se vor căsători şi vor pleca în Franţa

Potrivit informaţiilor furnizate de cei de la DIICOT, C.E. a racolat-o pe victimă pe vremea când aceasta era minoră. A păcălit-o că „îşi vor întemeia o familie, se vor stabili în Franţa, iar ea va munci într-o fabrică din Lyon, profitând de starea de vulnerabilitate în care aceasta se afla: lipsa de afecţiune ca urmare a provenienţei dintr-o familie cu părinţii divorţaţi, ambii plecaţi la muncă în străinătate, mijloace materiale modeste, abandon şcolar”.

Prostituţie în dubiţă

A găzduit-o o perioadă în locuinţa părinţilor lui din Berbeşti - Vâlcea, iar, când fata a împlinit 18 ani a convins-o să plece împreună în Lyon, Franţa. Doar că aici, şi-au găsit adăpost într-o locuinţă părăsită.

  

„Ataşată emoţional de inculpatul C.E., nevorbitoare de limba franceză şi fără act de identitate care stătea tot timpul la iubit” din septembrie 2017 şi până în 26 mai 2020, fata a fost obligată să practice prostituţia, câştigurile revenindu-i în integralitate aşa zisului iubit. Raporturile sexuale se consumau într-o dubă închiriată, amplasată într-o parcare  din Lyon.

Ciudat este că între timp, cei doi vâlceni au mai revenit în ţară, mai ales pe perioada verii sau a sărbătorilor de Crăciun, dar niciodată nu i-a permis să-şi contacteze familia sau dacă o făcea, el trebuia să fie mereu prezent. 

De câte ori încerca să-l convingă să renunţe la ideea prin care obţineau bani, tânărul devenea „violent fizic şi verbal cu victima, obligând-o să continue”.

Plecarea în Germania, tot la prostituţie, a declanşat dorinţa de evadare

Abia când s-au reîntors acasă, din cauza pandemiei, fata a înţeles că este şansa ei de a scăpa. Deşi ar fi trebuit să stea izolaţi la domiciliu până pe data de 9 iunie, când a aflat că iubitul are de gând să o ducă în Germania, „tot pentru practicarea prostituţiei”, fata „a apelat la ajutorul a doi martori şi al familiei sale”.

După urmărirea ca-n filme din seara de 2 iunie,  „martorul şi victima au reuşit să scape”, iar, în dimineaţa 3 iunie, tânăra „a fost preluată de familie şi dusă la sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Vâlcea unde a depus plângere”.

Bătută sistematic

„În contextul audierii sale de către procuror, persoana vătămată prezenta leziuni vizibile la nivelul braţului drept, despre care a afirmat că i-au fost produse de către inculpat, alături de alte leziuni cu vechime diferită pe care le avea pe întregul corp”, se mai arată în probatoriul celor de la DIICOT.

Anchetatorii au stabilit că în ultimii trei ani victima „s-a prezentat la mai multe unităţi medicale de pe teritoriul României şi Franţei unde a necesitat îngrijiri pentru o gamă largă de afecţiuni medicale”.

În data de 5 iunie, traficantul a fost „cazat la un centru de carantină ca urmare a nerespectării la data de 02.06.2020 a măsurii izolării ce i-a fost impusă după revenirea în România din Franţa”. 

Percheziţii domiciliare

Astfel, vineri, 12 iunie, poliţişti din cadrul Serviciului de Combaterea Criminalităţii Organizate Vâlcea, împreună cu un procuror D.I.I.C.O.T. Vâlcea, ajutaţi colegi din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale, Serviciul pentru Acţiuni Speciale Vâlcea şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vâlcea, au efectuat trei percheziţii domiciliare: două în Berbeşti şi una în Drăgăşani. În urma acestora au fost confiscate mai multe bunuri: laptopuri, telefoane, valută despre care există suspiciunea că ar putea fi contrafăcută şi alte documente, iar suspectul reţinut.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul lunii septembrie 2017, o tânără, de 21 de ani, din Berbeşti, ar fi fost transportată la o locuinţă din Lyon, Franţa, sub pretextul că va munci într-o fabrică. 

În realitate, ar fi fost folosită metoda „Loverboy”. Tânăra ar fi fost lipsită de libertate şi obligată prin violenţe şi ameninţări să practice prostituţia într-o parcare de un tânăr, de 22 de ani, tot din Berbeşti. 

La data de 26 mai 2020, cei doi s-au întors în ţară, fiind izolaţi la domiciliul bărbatului din oraşul Berbeşti. 

În seara zilei de 2 iunie 2020, victima a reuşit să fugă apelând la ajutorul vecinilor. În timpul fugii, bărbatul ar fi intrat cu autoturismul său în autoturismul în care se afla tânăra şi persoana care a ajutat-o, rezultând avarii la autoturismul său (al bănuitului) ce nu i-au mai permis deplasarea, victima reuşind astfel să scape. 

De la locuinţele vizate au fost ridicate 12 telefoane mobile, 9 SIM-uri, 2 laptop-uri, o tabletă, 2 bancnote de 500 de euro, posibil false, unelte şi mai multe documente.

Tânărul a fost condus la sediul D.I.I.C.O.T. Biroul Teritorial Vâlcea, iar în urma probatoriului administrat, a fost dispusă reţinerea acestuia pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat instanţei de judecată, în vederea dispunerii de măsuri legale”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, Cătălin Udrea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite