Râmnicu Vâlcea: Împrumutul garantat de stat, în buzunarul Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 14 milioane de euro vor intra în repornirea şi modernizarea instalaţiilor de la Arpechim. Guvernul a reconfirmat memorandumul prin care sprijină investiţiile în combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea. Banii vin de la două banci, iar statul garantează creanţa.

Platforma chimică de la Râmnicu Vâlcea va funcţiona în curând la capacitate normală după ce, zilele trecute, Guvernul a reconfirmat memorandumul pe lângă Comisia Europeană prin care îşi arăta sprijnul pentru investiţiile de la Oltchim. Aproximativ 14 milioane de euro vor fi viraţi în conturile Oltchim în perioada imediat următoare din partea a două bănci ce au acceptat condiţiile contractului de creditare şi garanţia din partea statului român. „Banii vor fi folosiţi pentru reviziile ce trebuiesc făcute la instalaţiile de petrochimie de la Piteşti. Cele 14 milioane sunt doar o primă tranşă dintr-un credit de 50 de milioane de euro contractat recent", explică Constantin Roibu, managerul Oltchimului. Specialiştii combinatului afirmă că de reviziile tehnice şi reparaţiile ce vor fi făcute la Piteşti depinde repornirea instalaţiilor de la Râmnicu Vâlcea. Petrochimia de la Arpechim este principalul producător de materie primă pentru fluxul tehnologic de pe platforma din Râmnicu Vâlcea.


Platforma are nevoie de investiţie masivă


Investiţiile în Oltchim nu sunt nici pe departe încheiate, susţine managerul Roibu. Acesta a declarat că, pentru a deveni cu adevărat profitabilă, platforma chimică trebuie să fie conectată la un sistem integrat de producţie ce presupune dezvoltarea petrochimiei de la Piteşti dar şi a Exploatării de Sare de la Ocnele mari, ce deţine altă materie primă indispensabilă combinatului. În total, platforma de la Râmnicu Vâlcea ar avea nevoie de o infuzie de 400 de milioane de euro, bani pe care conducerea speră să îi obţină prin intermediul statului. Între timp, dacă totul va merge conform programului , angajaţii aflaţi acum în şomaj tehnic se vor întoarce la lucru pe 1 iunie. „Vom porni lucrul în curând, atât angajaţii din Vâlcea cât şi cei 400 de la Arpechim. Cei care se aflau în şomaj tehnic vor reveni pe posturile lor", spune Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite