Peste 1000 de vâlceni speră să primească o proteză de la Casa de Sănătate. Unii dintre bolnavi sunt pe lista de aşteptare din 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costul unei proteze poate depăşi 1000 de euro. Foto arhivă Adevărul
Costul unei proteze poate depăşi 1000 de euro. Foto arhivă Adevărul

Mulţi dintre vâlcenii aflaţi pe lista de aşteptare pentru a primi un dispozitiv medical au făcut cerere la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vâlcea  în urmă cu trei ani. Din cauza fondurilor insuficiente, instituţia a asigurat proteze doar pentru copii şi urgenţele medicale.Summary

Potrivit directorului CJAS Vâlcea, au existat cazuri când bolnavii au decedat înainte să primească dispozitivul medical.

Pentru dispozitivele medicale suntem cu plăţile la nivelul anului 2010. Avem o listă de aşteptare pentru proteze şold, proteze membre inferioare, aparate auditive şi cristalin. În acest moment, peste 1000 de persoane aşteaptă să primească proteze. Din păcate, unele dintre aceste persoane au trecut în nefiinţă”, a declarat Alin Voiculeţ, directorul CAS Vâlcea.

Majoritatea protezelor costă peste 1000 de euro, o sumă destul de mare pentru persoanele care nu dispun de un venit stabil.

Pe de altă parte, vâlcenilor care îşi achiziţionează dispozitivele medicale de la diverse firme nu li se vor deconta aceste cheltuieli chiar dacă, ulterior, prezintă documente justificative.

Lista de aşteptare şi pentru bolnavii de hepatită cronică

Şi persoanele care suferă de hepatită cronică sunt nevoite să aştepte o perioadă pentru a beneficia de tratament finanţat printr-un  program naţional de sănătate. 22 de bolnavi din judeţul Vâlcea aşteaptă în acest moment să înceapă tratamentul. Dosarele acestora se află la CAS Vâlcea sau pe masa comisiei din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. De asemenea, opt bolnavi de cancer aşteaptă să li se deconteze medicamentele pentru ultimul trimestru din 2013.

CJAS Vâlcea are probleme şi în ceea ce priveşte decontarea tratamentului de care au beneficiat mai multe persoane, în străinătate, în baza cardului european de asigurări sociale de sănătate.

La data de 30 noiembrie 2013, instituţia înregistra facturi neplătite către statele membre ale Uniunii Europene, care au acordat servicii medicale vâlcenilor asiguraţi, în suma de 81.690 de euro.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite