Mărturiile unor pacienţi dintr-o secţie din Vâlcea închisă din cauza COVID, contrazise de managerul spitalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea Foto Adevărul
Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea Foto Adevărul

Secţia Chirurgie Generală a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea s-a închis pentru două săptămâni din cauza unui focar de COVID-19 anunţat de către autorităţi joi, 8 octombrie.

27 de persoane - 15 pacienţi şi 12 asistente şi infirmiere - din cadrul Secţiei Chirurgie au fost diagnosticate cu SARS – CoV2. Mărturiile unora dintre pacienţi în legătură cu situaţia existentă înaintea închiderii secţiei sunt însă de-a dreptul şocante, dar contrazise de către managerul spitalului. 

Primii acuză neregulile din spital, în momentul în care s-a aflat despre primele cazuri de COVID - 19, în timp ce directorul declară că toate acestea sunt aberaţii şi susţine că are în sprijinul spuselor sale documente care pot fi oricând verificate. 

„Ne-au pus pozitivi cu negativi, în acelaşi salon”

Bolnavii susţin că încă de duminică 4 octombrie a început agitaţia. De atunci, s-au trezit că li se recoltează probe, zilnic, pentru testul COVID. 

„În salon nostru au depistat un singur pacient pozitiv, imobilizat şi cu deficienţe. Ne-au luat apoi pe toţi şi ne-au dus claie peste grămadă, pozitivi cu negativi, în acelaşi salon, în altă aripă pentru COVID. Când i-am întrebat de ce fac acest lucru, ne-au răspuns că nu au saloane libere, dar doar trei erau ocupate, restul erau libere. Le-am atras atenţia că, în acest mod, ne condamnă pe toţi la moarte, dar ne-au spus să stăm liniştiţi, că persoana depistată se va externa pe propria răspundere. Pare strigător la cer, având în vedere condiţia acesteia! Apoi ne-au transferat, pe unii la Horezu, pe alţii la Drăgăşani, unde stăm tot în izolare de la finele săptămânii trecute”, au povestit câţiva dintre pacienţi şi aparţinătorii acestora.

test-covid

Recoltare de probe pentru testul COVID, Foto generică

Bolnavii au mai mărturisit că au auzit personalul secţiei vorbind despre faptul că asistenta şefă de la Chirurgie „şi-ar fi depus demisia pe motiv că ar fi ascuns zeci de teste care au ieşit pozitive”. De altfel, unii dintre ei susţin că ar fi martori la o discuţie telefonică dintre aceasta şi personalul din subordine, în timp ce le atrăgea atenţia asistentelor că riscă să rămână fără job dacă nu vin la serviciu, în ciuda insistenţelor acestora de a motiva că au simptome COVID.

„Nu există aşa ceva, procedura este alta, am documente”

Solicitat să-şi spună punctul de vedere în legătură că aceste acuzaţii, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, dr. Dan Ponoran, le-a catalogat drept aberaţii: „Nu există să pui negativi cu pozitivi, nu există aşa ceva făcut cu bună ştiinţă. Procedura este alta. În momentul în care într-un salon este depistat un pacient pozitiv, acela este retras şi dus la un spital suport COVID, în cazul nostru la Horezu, iar ceilalţi, fiind contacţi direcţi, sunt izolaţi în alt salon pentru a fi retestaţi la şapte zile, toţi trei împreună, dar pozitivul pleacă de acolo. Nu este vorba de crezut pe vorbe, eu am documente”.

Imagine indisponibilă

Dr. Dan Ponoran, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea; Foto: Adevărul

Managerul spitalului ne-a explicat şi procedura prin care, la internare, fiecare pacient este testat pentru COVID - 19, perioadă în care stă izolat de restul pacienţilor, până când vin rezultatele. Dacă acestea sunt negative, abia atunci va pacientul va ajunge în salon cu restul bolnavilor. 

Acesta a şi fost motivul pentru care atunci când autorităţile au anunţat existenţa focarului din Secţia Chirurgie Generală au recunoscut că bănuiesc că virusul a fost adus în unitate de către personal, nu de către pacienţi. 

În legătură cu asistenta şefă, managerul ne-a declarat: „SARS – CoV-2 nu se poate ascunde nici de către Klaus Iohannis în persoană! Orice analiză genetică făcută în Laboratorul PCR rămâne pe veci în istoria laboratorului, rezultatele testărilor fiind transmise automat către Direcţia de Sănătate Publică. Rezultatele nu pot fi ascunse! Deci, exclus aşa ceva. Apoi, asistenta şefă, doamna Aurora Voiculescu, şi-a depus dosarul de pensionare din luna mai sau iunie. Nu şi-a depus nici o demisie. Puteţi verifica documentele la noi sau direct la Casa de Pensii”, a explicat dr. Dan Ponoran, atrăgând atenţia că pacienţii refuză să poarte măşti de protecţie, iar angajaţii vin bolnavi din concediile de odihnă, motiv pentru care nu mai sunt lăsaţi să intre în spital.

„De unde se scot astfel de lucruri, de aberaţii, de ce nu suntem odată lăsaţi în pace că avem nenumărate probleme pe cap, nu înţeleg”, ne-a mai spus directorul spitalului, care a ţinut să sublinieze şi că: „Pacienţii (care erau internaţi în momentul izbucnirii focarului de COVID-19 – n.red.) nici unul nu prezintă vreo problemă din cauza SARS – CoV-2. Au problemele lor medicale, sunt pe cale bună, unii au fost externaţi şi aşa mai departe...” 

În acelaşi timp, managerul Dan Ponoran a mai reamintit că judeţul se află în topul naţional la rata de transmitere a virusului SARS - CoV-2 (luni, 12 octombrie, în Bucureşti incidenţa infectărilor cu noul coronavirus era de 2,66; în Alba de 2,35; iar în Vâlcea de 2,32), menţionând şi că Secţia Boli Infecţioase este supraaglomerată, în contextul în care, la începutul pandemiei, luni la rând, Vâlcea s-a clasat pe ultimul loc.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

Explozia cazurilor de COVID - 19 combătută cu mesaje RoAlert. Secţie de chirurgie, închisă din cauza a zeci de pacienţi şi angajaţi infectaţi

Cine este Laurenţiu Baranga, de la Oficiul de Combatere a Spălării Banilor, acuzat că şi-a falsificat diploma de bacalaureat. Cum a ajuns un strungar înalt funcţionar de stat

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite