Mamograf  ţinut în cutie la spitalul din Râmnicu Vâlcea: medicii nu au competenţă pentru astfel de investigaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatul de mare ajutor în depistarea precoce a cancerului mamar la femeile trecute de 40 de ani  zace nefolosit de câţiva ani, pentru că niciun medic din spital  nu are competenţă să folosească aparatul.

Actuala conducere a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Râmnicu Vâlcea spune că nu a identificat până acum o soluţie pentru această problemă, niciunul dintre medicii de la Radiologie, de exemplu, neavând competenţă necesară pentru astfel de investigaţii imagistice. Dată fiind situaţia, femeile care au nevoie de o  mamografie sunt trimise la spitalele din alte judeţe sau la clinici private.

„Nu e problemă de acum, e o problemă mai veche care nu se referă doar la mamograf, căci avem mai multe astfel de situaţii. De exemplu, nici pentru computerul tomograf nu avem suficienţi specialişti, astfel încât să facem o linie de gardă în spital. Responsabilitatea este foarte mare şi nu oricine are dreptul să facă anumite explorări. Conducerea nu poate să facă foarte multe lucruri, decât să caute ori să aştepte să vină oameni  competenţi, specialişti. Până acum nu a vrut nimeni să lucreze în acest domeniu. În funcţie de situaţie trimitem pacientele să facă o ecografie mamară, iar după triaj, dacă se impune, le recomandăm să meargă pentru mamografie în alte oraşe”, spune George Brânzan, director medical al SJU Vâlcea. 

În spitalul din Râmnicu Vâlcea există însă şi cazuri când aparatura medicală continuă să fie folosită deşi este mult prea veche si ar fi trebuit scoasă din uz.  De exemplu, aparatul de radiologie folosit în Ambulatoriu este atât de vechi încât Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea a refuzat să mai contracteze servicii de radiologie, pacienţii care au nevoie de o radiologie fiind nevoiţi să plătească contravaloarea investigaţiei medicale.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite