Încă un medic care lupta în prima linie a pierdut în faţa COVID şi a murit în secţia în care lucra – ATI. A refuzat vaccinarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr Ilie Bloţu - specialist ATI - Vâlcea a murit din cauza COVID - 19 Foto Gazeta Vâlceană
Dr Ilie Bloţu - specialist ATI - Vâlcea a murit din cauza COVID - 19 Foto Gazeta Vâlceană

Este al cincilea salvator vâlcean care pierde lupta cu virusul ucigaş. Soţia sa, medic ATI de asemenea, este şi ea în stare destul de gravă, la spital.

Ilie Bloţu era medic primar ATI - Anestezie şi Terapie Intensivă, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea, avea 65 de ani şi era catalogat drept un „foarte bun profesionist”. 

În urmă cu două săptămâni s-a internat la spital, cu o formă severă, după ce a contractat virusul SARS - CoV-2, cel mai probabil la serviciu. Starea de sănătate s-a alterat în ultimele zile, fiind intubat chiar în secţia în care lucra. 

Duminică seara, 4 aprilie, organismul său a cedat.

Se număra printre medicii care au refuzat să se vaccineze, în ciuda pericolului uriaş pe care-l prezenta locul său de muncă.

Soţia acestuia, de asemenea medic primar ATI, dar în cadrul Spitalului de Obstetrică Ginecologie din Râmnicu Vâlcea, abia îşi depusese de câteva zile cererea de pensionare, când a aflat că este şi ea infectată. 

Acum este internată în cadrul altui spital care aparţine tot de SJU, Spitalul Vechi din Râmnicu Vâlcea, la Secţia Boli Infecţioase, cu o formă medie spre severă.

„A salvat multe vieţi, dar nu s-a putut salva pe sine! Trist!”

Anunţul legat de decesul medicului a fost făcut pe reţelele de socializare: „Doctorul Ilie Bloţu, medic primar ATI - SJU Vâlcea, a decedat duminică, 4 aprilie, în jurul orei 20.00”, se menţionează printre altele. 

„S-a stins din viaţă un mare erou! A salvat multe vieţi, dar nu s-a putut salva pe sine! Trist!”, au remarcat internauţii.

Au existat şi voci care au amintit pericolul la care s-au expus cei doi soţi: „Nu s-au vaccinat. Şi încă mai sunt câteva cadre medicale (nu doar medici) reticente... Poate că înţeleg acum, chiar şi puţinii colegi de-ai dumnealor, că nu există invincibilitate...”. 

Este al patrulea medic vâlcean care moare din cauza virusului SARS - CoV-2. 

România a pierdut doi medici reputaţi, în acelaşi timp

Tot duminică seara, la scurt timp după ce medicul ATI de la Spitalul Judeţean Vâlcea pierdea lupta cu noul coronavirus, un alt coleg de breaslă, cu origini vâlcene, dar care lucra în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, dr. Vasile Ghivercea, medic primar în Ortopedie şi Traumatologie, murea din cauza COVID. Acesta se născuse în Ocnele Mari  - Vâlcea, unde era extrem de iubit şi apreciat. Nu l-am inclus printre cei pe care i-a pierdut sistemul medical vâlcean.

Spitalul Drăgăşani a rămas fără specialist la Radiologie şi Imagistică Medicală

În noaptea dintre ani, Vâlcea a mai pierdut un medic, de la Spitalul Municipal Drăgăşani. Avea doar 34 de ani şi lucra alături de fratele său, de asemenea medic. Este vorba despre dr. Florin Onescu, originar din comuna olteană Priseaca, care ocupa postul de medic specialist Radiologie şi Imagistică Medicală în cadrul Spitalului Drăgăşani de numai o lună, după ce lucrase ca medic rezident la Craiova. Primele simptome au început să apară înainte de Crăciun, după ce s-a dus acasă la părinţi să-i ajute să taie porcul. Mamei sale avea să-i mărturisească mai apoi că cel mai probabil a răcit, pentru că transpira excesiv, iar gustul pentru mâncare i se modificase - toate i se păreau prea dulci. Starea sa de sănătate s-a alterat rapid, dar a continuat să muncească până când familia l-a convins să se testeze. Internat iniţial la Spitalul Municipal Caracal - Olt, ulterior a fost transferat la Spitalul Colentina din Bucureşti, unde a decedat în noaptea dintre ani. 

Un medic ambulanţier a contractat virusul în timpul unei urgenţe cardiace

În luna noiembrie a anului trecut, un alt medic din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vâlcea a fost răpus de noul coronavirus. Iulia Dumitrescu avea 44 de ani şi suferea de un diabet zaharat de tip II.

S-a infectat în timpul serviciului, motiv pentru care a fost internată în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Vâlcea - componentă a Spitalului Vechi, aflată vizavi de locul în care lucra. Apoi, a fost transferată în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, unde a decedat pe 25 noiembrie. Cu câteva ore înainte să moară părea că îşi revine. A vorbit cu mai multe cunoştinţe şi apropiaţi la telefon şi le-a spus că este pe drumul cel bun. Peste noapte însă, situaţia s-a schimbat dramatic şi în ciuda eforturilor colegilor de la ATI nu a mai putut fi salvată. A contractat virusul în urma transportării unui pacient la Bucureşti.  Era vorba despre o urgenţă cardiacă, şi abia ulterior s-a aflată că pacientul este pozitiv. Restul echipajului nu a avut probleme.

Şeful său ierarhic, managerul SAJ Dan Pădureanu o caracteriza drept un medic exemplar, de o modestie rară, un suflet nobil şi foarte bun profesionist, un om extraordinar de respectat şi de iubit.

Paramedicii SMURD şi-au pierdut şi ei un coleg

Din rândul salvatorilor a mai existat şi un paramedic SMURD care a decedat la finele lunii octombrie. Plt. adj. şef Romeo Gheorghe Banu, avea 46 de ani, era din Râmnicu Vâlcea, dar lucra ca subofiţer operativ principal, de 14 ani, în cadrul Gărzii de Intervenţie Brezoi a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. S-a îmbolnăvit în urma unei intervenţii la un accident rutier produs pe Valea Oltulu.i Un TIR a căzut de pe un viaduct în râul Lotru, iar paramedicul a fost nevoit să stea ore întregi în apa rece.

Medic de familie la Suşani, infectat de colegii de la Ambulanţa Olt

În vara anului trecut, a mai decedat un medic de familie de la Şuşani - Vâlcea care activa şi în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, dar şi al Centrului de Permanenţă Ostroveni din Râmnicu Vâlcea. 

Dr. Dumitru Constantin avea 51 de ani. A preferat să se trateze la Vâlcea, ca să-i fie aproape mamei care a murit cu o săptămână înaintea lui, din aceeaşi cauză.

De la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea a fost transferat la sfârşitul lunii mai, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“, din Capitală.

S-a îmbolnăvit tot la serviciu, în cadrul SAJ Olt, unde a existat un focar de COVID din cauza căruia au suferit zeci de oameni - 30 din cadrul Ambulanţei şi familiile acestora. 

Vă mai recomandăm şi:

Peste jumătate dintre cadrele medicale refuză vaccinarea: „Spun că nu-i tratăm bine de COVID şi le mor rudele, dar şi că virusul nu există“

Medic UPU condamnat pentru ucidere din culpă. Victima a făcut şoc anafilactic din cauza unui medicament

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite