Secretul medicului răpus de coronavirus la câteva zile după ce mama sa a avut acelaşi sfârşit tragic: „Şi-a împlinit visul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea - locul unde au fost internaţi medicul de familie răpus de coronavirus şi mama sa Foto: Adevărul
Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea - locul unde au fost internaţi medicul de familie răpus de coronavirus şi mama sa Foto: Adevărul

Un medic vâlcean, care lucra la Serviciul de Ambulanţă Olt, infectat cu noul coronavirus, a murit, în urmă cu două zile, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Peste 20 de angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă Olt şi mai mulţi contacţi direcţi ai acestora s-au infectat în luna mai cu virusul SARS - CoV2, iar alţi 30 de ambulanţieri, medici şi asistenţi medicali au fost izolaţi la domiciliu împreună cu familiile lor.

Între timp, toţi s-au vindecat, dar un medic a fost răpus de această boală. Dr. Dumitru Constantin avea 51 de ani şi asigura gărzi la Ambulanţa Olt, dar şi la Centrul de Permanenţă Ostroveni din Râmnicu Vâlcea (aici era prezent de două ori pe lună, de mai bine de opt luni). Avea şi un cabinet de medic de familie în localitatea Şuşani, judeţul Vâlcea, unde ajungea mai rar, fiindcă avea pacienţi destul de puţini.

  

Medicul a murit la mai puţin de o săptămână după ce şi mama sa a fost răpusă de acelaşi virus, joi, 11 iunie, Femeia avea 85  de ani şi a zăcut, ventilată mecanic, la Secţia Terapie Intensivă din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, după ce a contactat boala de la fiul său. 

Marele secret al lui Dumitru Constantin a fost acela că toată viaţa şi-a dorit să fie medic. Iar visul a devenit realitate destul de târziu, pentru că până la vârsta de 40 de ani a lucrat ca asistent medical în cadrul Ambulanţei Vâlcea, potrivit informaţiilor furnizate într-un comunicat al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei care a recunoscut şi că: „A fost de gardă într-o tură cu neşansă: şapte colegi s-au infectat şi toţi au ajuns la spital”

A preferat să se trateze la Vâlcea ca să fie lângă mama sa

Totul a pornit de la o asistentă din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, confirmată cu noul coronavirus la jumătatea lunii mai. Femeia făcea naveta din Mioveni - Argeş la Slatina - Olt, când s-a îmbolnăvit. De la ea au luat virusul doi medici, 13 asistenţi medicali, cinci ambulanţieri şi şoferi şi încă şase membri ai familiilor acestora. Printre medicii contaminaţi se afla şi vâlceanul Dumitru Constantin, iar printre contacţi - mama sa.

A fost internat la Spitalul de Urgenţă din Slatina, dar a preferat să se trateze la Vâlcea, ca să fie alături de mama sa. Avea programate gărzile la Centrul de Permanenţă din Râmnicu Vâlcea pentru sfârşitul lunii mai, dar boala l-a împiedicat să le mai facă.

Deşi internaţi cu forme uşoare, ulterior, în câteva zile, starea amândurora s-a agravat. Mama medicului a fost transferată la Secţia de Terapie Intensivă, unde a fost intubată mecanic, iar Dumitru Constantin, din cauza afecţiunilor multiple de care suferea, a fost transferat la Institutul Naţional „Matei Balş“ din Bucureşti.

Medicul avea diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială stadiul 2 şi obezitate, boli pe care le ţinea sub control cu tratament. Ulterior, a dezvoltat şi alte comorbidităţi: pahipleurită bilaterală şi post - TBC în antecedente.

„A fost asistent medical pe ambulanţă până la 40 de ani“

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a publicat pe pagina sa de Facebook un comunicat în care dezvăluie mai multe lucruri neştiute despre medicul vâlcean. Comunicatul este însoţit şi de un scurt mesaj: „Drama medicului de familie din Vâlcea ne reaminteşte nouă, colegilor din medicina primară, cât de expuşi suntem şi cât de mult ne expunem familiile. Noi, ca medici de primă linie, facem practic triajul pacienţilor, şi nu ştim niciodată dacă omul de dincolo de uşa cabinetului este sau nu un purtător de coronavirus”.

În comunicat se dezvăluie şi marele vis al medicului din Vâlcea răpus de SARS - CoV2: „Acesta este un comunicat pe care am fi vrut să nu-l dăm niciodată! Un medic de familie a pierdut lupta cu virusul pandemic! Dr. Dumitru Constantin, de la Vâlcea, a murit... în urma infecţiei cu coronavirus. Dr. Constantin a fost până la 40 de ani asistent medical pe ambulanţă, în Vâlcea. Apoi a făcut Facultatea de Medicină şi s-a specializat în Medicina de Familie. 

A fost un medic dedicat pacienţilor săi, dar tot timpul a iubit intervenţia în urgenţă. În paralel cu munca la cabinetul din comuna Şuşani, făcea şi gărzi la Ambulanţa Olt (dar şi la Centrul de Permanenţă de la Râmnicu Vâlcea, lucru dezvăluit de administraţia publică locală, printr-un mesaj de condoleanţe - n.r.). 

A fost de gardă într-o tură cu neşansă: şapte colegi s-au infectat şi toţi au ajuns la spital. 

Pe doctorul Constantin, virusul l-a răpus la câteva zile după ce mama sa a murit de aceeaşi boală. Drama e mare pentru familia sa, pentru pacienţii săi, pentru toţi colegii care l-au cunoscut sau nu”, se mai specifică printre altele în comunicatul SNMF.

S-a luptat cu virusul săptămâni întregi

Din păcate, niciun tratament nu l-a putut ajuta pe medicul vâlcean, a cărui soră este tot medic de familie. 

„A murit după două săptămâni de internare la Spitalul Matei Balş, la ATI, timp în care nu a răspuns la niciun tratament. Mama (femeie în vârstă) lui a decedat cu câteva zile mai devreme în Spitalul din Râmnicu Vâlcea (infectată cu Covid de la fiu). Probabil sora sa, care e medic de familie în judeţul Vâlcea, va citi pe biletul de ieşire din Spitalul Matei Balş ce tip de Covid a avut fratele... dacă mai are vreo importanţă”, a răspuns unui comentariu pe Facebook dr. Cristiana Bărăgănescu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din Vâlcea.

Medicul vâlcean a fost testat în data de 19 mai, internat la Slatina în ziua următoare, apoi, mutat la cerere la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. În data de 25 mai a fost transferat la Bucureşti. La vremea respectivă, starea mamei sale era stabilă, „cu o formă uşoară de boală”, după cum reiese din informaţiile oficiale. 

Pe data de 1 iunie, bătrâna de 85 de ani a fost mutată din Secţia de Boli Infecţioase în cea de Terapie Intensivă a spitalului vâlcean. Două zile mai târziu, era ventilată mecanic. Aproximativ o săptămână corpul său a luptat cu boala, până pe data de 11 iunie, când a cedat, pentru ca patru zile mai târziu, fiul său, dr. Dumitru Constantin, să aibă acelaşi tragic sfârşit, la Bucureşti.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite