Greenpeace România cere sprijinul autorităţilor în cazul unei alunecări de teren ce riscă să distrugă o comună întreagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greenpeace România le solicită autorităţilor să ia măsuri urgente pentru punerea în siguranţă a oamenilor din gospodăriile aflate în calea alunecării de teren declanşată în urmă cu câteva zile la o carieră de lignit din comuna Alunu, judeţul Vâlcea. Alunecarea a ajuns la câteva zeci de metri de gospodării ale oamenilor, are aproximativ 1520 de metri lungime şi o lăţime de circa 200 de metri.

O echipă Greenpeace România a fost la faţa locului pe 15 mai şi a constatat că alunecarea este activă: la foarte scurt timp după o operaţiune de tasare cu buldozere a frontului alunecării au apărut crăpături în teren. Mişcarea terenului este vizibilă, arborii sunt puşi la pământ.

Din cele spuse de localnici, alunecarea a înaintat mai multe zeci de metri în ultimele două zile.

Alunecarea a avut loc la un depozit al unei exploatări miniere

Alunecarea a avut loc la un depozit de steril al exploatării miniere Berbeşti, din cadrul societăţii CET Govora. Potrivit localnicilor, alunecarea de teren a fost determinată de decizia operatorului carierei de lignit Berbeşti de a depozita steril în vârful acestui deal, unde exista deja un depozit de steril stabilizat şi care nu mai permitea o încărcare suplimentară. Pe versantul afectat de alunecarea de teren fusese plantată o pădure, care acum este îngropată sub argilă. Localnicii au avertizat angajaţi ai operatorului economic cu privire la pericolul depozitării de steril pe acest versant dar nu au fost ascultaţi.

Greenpeace România solicită ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă) să mobilizeze o echipă pentru cercetarea şi monitorizarea cazului, să pună în siguranţă oamenii care locuiesc în zona frontului alunecării, să aplice principiul precauţiei şi să ia măsuri pentru protejarea cetăţenilor până la efectuarea expertizelor care să determine măsurile ce trebuie luate pentru stabilizarea versantului.

Mai mult, Greenpeace România consideră că sunt necesare: o inspecţie a Gărzii Naţionale de Mediu cu privire la respectarea de către operatorul economic a reglementărilor din autorizaţia sa de mediu; o inspecţie a Gărzii Forestiere cu privire la distrugerea suprafeţei de fond forestier.

„Cazul din Alunu nu este singular. În ultimii ani, locuitorii din vecinătatea carierelor şi termocentralelor au fost afectaţi de deversări, poluarea apei, aerului şi a solului, exproprieri şi alte neajunsuri cauzate de operatori. Astfel de evenimente demonstrează încă o dată că sacrificiile făcute de comunităţile locale, dar şi de restul societăţii române, pentru obţinerea energiei din cărbune, sunt prea mari. Deşi în trecut cărbunele reprezenta o sursă importantă de energie, trebuie să accelerăm tranziţia către energie curată, din motive de mediu, climatice, economice şi sociale,” adaugă Ionuţ Apostol, director de campanii al Greenpeace România.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite