FOTO VIDEO Păstrăvăria de pe lacul de acumulare Brădişor, înconjurată de zeci de tone de gunoaie

0
0

În urma ploilor de săptămâna trecută, zeci de tone de gunoaie au ajuns în lacul de acumulare de la Brădişor, de jur împrejurul  păstrăvăriei administrate de Direcţia Silvică Vâlcea. Din cauza viiturii, complexul salmonicol a rămas deja fără o parte din lostriţele crescute în captivitate.

Apele umflate ale Râului Lotru au adus cu ele zeci de tone de gunoaie.  Mizeria s-a strâns pe lacul de acumulare din comuna Malaia, de jur împrejurul platformelor plutitoare în care sunt ţinuţi păstrăvii. Pe lac se găsesc acum buşteni, mii de pet-uri, un boiler electric şi chiar un acoperiş din tablă, iar o parte din mizerie a ajuns în interiorul platformelor plutitoare în care sunt crescuţi păstrăvii. În plus, toate cele 12 bazine de la sol au fost inundate săptămâna trecută, angajaţii Complexului Salmonicol Brădişor reuşind să mai salveze doar o parte din lostriţe. 

“Apa din lac a intrat pe canalele de refugiu în bazine, totul era un corp comun cu lacul. Ne-au scăpat 14 exemplare de lostriţă, fiecare de peste 9 kilograme. O lostriţă are nevoie de 10 ani ca să atingă această greutate. Pe platformele plutitoare nu ştim cât de gravă e situaţia, nu am putut face o evaluare, avem 30 de tone de peşte aici. Acum, platformele sunt înconjurate, zic, eu, de 100 de tone de gunoaie “, susţine Gheorghe Cerbu, inginer în cadrul Complexului Salmonicol Vâlcea. 

Estimativ, valoarea pagubelor înregistrate de Direcţia Silvică Vâlcea depăşesc zeci de milioane de lei. 

„ Pagubele sunt foarte mari, avem şi 100 de kilometri de drumuri forestiere distruse de viitură, plus problemele de la păstrăvărie,  cu siguranţă vom avea nevoie de foarte mulţi bani pentru a interveni în zonele afectate, care vor depăşi bugetul pe mulţi ani al instituţiei. Probabil vom avea nevoie de zeci de milioane de lei pentru a reface tot ce a distrus viitura”, a mai spus Gheorghe Mihăilescu

Complexul Salmonicol Brădişor este unic în sud-estul Europei, doar aici se mai cresc lostriţe în captivitate.  

Râmnicu Vâlcea


Ultimele știri
Cele mai citite