FOTO VIDEO Distrugerea drumului de la Frânceşti ar fi putut fi evitată dacă instituţiile statului îşi făceau treaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de refacere a acostamentului drumului s-au finalizat sâmbătă seara. Foto Adevărul
Lucrările de refacere a acostamentului drumului s-au finalizat sâmbătă seara. Foto Adevărul

În ultimii 14 ani, primarii din comuna Frânceşti au făcut numeroase adrese către Administraţia Bazinală de Apă Olt (ABA) şi Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) pentru reamenajarea albiei râului Bistriţa. Vineri, din cauza debitului mare, apele au rupt un drum judeţean, existând riscul ca şi podul de la intrarea în comuna Frânceşti să fie distrus.

Circulaţia pe DJ 646 care străbate localitatea Frânceşti a fost închisă vineri după-amiază, drumarii fiind nevoiţi să care piatră de la cariera Bistriţa pentru a proteja structura de rezistenţă a podului. 

Ovidiu Baicu, viceprimarul localităţii Frânceşti, spune că, în urma numeroaselor adrese către instituţiile statului care ar trebui să facă regularizarea cursurilor de apă, s-a ajuns la pasarea pisicii moarte în curtea Regiei de Drumuri şi Poduri Vâlcea. 

„Încă de anul trecut am făcut adrese către Apele Române, au trimis un reprezentant la faţa locului, au făcut o notă de control în care ni s-a precizat că nu este de datoria acestei instituţii să intervină. Ni s-a spus că e datoria celor de la Drumuri Judeţene, pentru că podul este în administrarea lor. Noi le-am solicitat să intervină pe albia râului pentru decolmatare, pentru lărgirea albiei pe o lungime de doi kilometri, pentru că am prevăzut acest pericol. Avem proces verbal în acest sens încheiat de reprezentantul SGA”, declară Ovidiu Baicu, viceprimar Frânceşti.

La rândul său,  Constantin Paraschiv, cel care a condus comuna în perioada 2000-2004, se plânge că nu l-a luat nimeni în seamă atunci când a cerut reamenajarea albiei râului. 

„Eu am fost personal la cei de la Ape. Au venit aici, au spus că vor face un studiu pentru decolmatarea albiei, dar n-au făcut nimic. Aici au fost probleme mereu, au fost inundaţii din patru în patru ani. Aici n-au intervenit de zeci de ani, trebuie făcută regularizarea râului, dacă nu o fac, data viitoare nu vom mai avea pod aici”,  susţine Constantin Paraschiv, fost primar al localităţii Frânceşti. 

Lucrările vor costa dublu

Viceprimarul Ovidiu Baicu spune că intervenţia în zonă va costa dublu acum, dacă se pun la socoteală şi lucrările executate pentru protejarea structurii de rezistenţă a podului.

„Situaţia putea fi remediată cu mult timp înainte. Acum, trebuie făcută decolmatarea şi devierea cursului apei, plus refacerea platformei drumului şi protejarea podului. Înainte, decolmatarea albiei râului pe o lungime de doi kilometri ar fi costat aproximativ 40 000 de lei, acum, probabil o să coste dublu sau chiar mai mult”, afirmă Baicu. 

Valeriu Amza, directorul SGA, a precizat că problema de la Frânceşti urmează să fie rezolvată de Administraţia Bazinală de Apă Olt, cu fonduri de la Uniunea Europeană. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite