FOTO VIDEO Dezastru după furtună la Vâlcea. Zeci de mii de oameni în beznă, copaci şi acoperişuri smulse, maşini distruse, străzi şi pasaje inundate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O furtună care s-a abătut aseară târziu peste judeţul Vâlcea a făcut prăpăd în multe zone. Încă se contabilizează pagubele. Numai în Râmnicu Vâlcea au fost smulşi din pământ zeci de arbori, distruse maşini, inundate pasaje şi străzi, smulse acoperişuri, iar zeci de mii de oameni au rămas în beznă. Potrivit estimărilor ISU Vâlcea, de astăzi, 14 iunie, pompierii au intervenit în 68 de cazuri.

După furtuna şi vijelia de miercuri noaptea, 13 iunie, pompierii vâlceni au intervenit în mai multe localităţi: Râmnicu Vâlcea, Brezoi, Bujoreni şi Horezu. 

În restul zonelor afectate  au acţionat comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi personalul de la Drumuri Naţionale, poliţia, jandarmeria şi specialiştii în utilităţi publice. În tot judeţul s-au efectuat de peste 140 de intervenţii. 

Potrivit ISU peste 20 de maşini au fost avariate, 11 copaci au căzut peste clădiri, alţi 24 peste autoturisme, iar patru arbori au distrus liniile de energie electrică.

„Această maşină a scăpat aproape în întregime neatinsă după ce un salcâm imens de pe Aleea Privighetorii (din Râmnicu Vâlcea - n.r.) a rupt gărduleţul şi a căzut agăţându-se de coroana celui sub care se afla maşina! Echipajul ISU a acţionat cu drujba pentru eliberarea maşinii de sub crengi”, posta un internaut azi-noapte. 

La fel ca în Râmnicu Vâlcea, s-a întâmplat şi la  Oteşani, pe DN 65 C, la Popeşti, în zona Cotoşmanu, în Băile Govora pe strada Curături, în Băile Olăneşti etc. Patru dintre arbori au picat peste liniile  electrice, culcând la pământ stâlpi de tensiune din beton.

12.000 de gospodării în beznă din cauza furtunii din Vâlcea

Mii de locuinţe, dar şi instituţii au rămas fără curent electric. Printre cele din urmă se află şi Maternitatea Râmnicu Vâlcea care a rămas în beznă zeci de minute. ISU Vâlcea apreciază că aproximativ 12.000 de gospodării au fost afectate de întreruperile de curent electric, unele doar pentru câteva minute, altele pentru mai bine de 12 ore.

Astăzi, la primele ore ale dimineţii, din cauza celor 9 linii de 20 kV cu puncte de transformare afectate, erau fără energie electrică peste 2300 de gospodării din 14 localităţi situate în nordul şi vestul judeţului: Olăneşti, Brezoi, Racoviţa, Câineni, Boişoara, Perişani, Horezu, Vaideeni, Mateeşti, Berbeşti, Costeşti, Bărbăteşti, Nicolae Bălcescu şi Călimăneşti. 

Cele două pasaje ale Râmnicului, pe sub calea ferată -  Dacia şi Hervil - au fost inundate, motiv pentru care au fost închise circulaţiei. Pe o stradă tot din Râmnicu Vâlcea, o conductă de gaz a fost avariată de un copac rupt. S-a oprit alimentarea pentru a se înlătura orice pericol. Au fost anunţaţi specialiştii de la Gaze, iar la faţa locului au ajuns primii pompierii şi poliţiştii care au securizat zona.

Acoperişul unei bănci i-a determinat pe şoferi să comită ilegalităţi. Circulaţie pe contrasens

Mai multe acoperişuri au fost smulse de vântul puternic. Printre ele şi cel al sediului central al unei bănci, poziţionată în centrul oraşului la 100 de metri de sediul Consiliului Judeţean şi al Prefecturii Vâlcea. Maşinile care au trecut prin zonă au fost nevoite să ocolească mormanul de metal şi resturi, iar şoferii s-au văzut nevoiţi să comită ilegalităţi, circulând pe contrasens, până când un conducător auto cu spirit întreprinzător a înlăturat de pe carosabil o parte din acoperişul zburat. Imaginele au fost postate azi - noapte pe pagina de Facebook a unei televiziuni locale (VTV) care are sediul în apropiere.

   Proporţiile dezastrului de după furtună surprinse de cameramanii unei televiziuni vâlcene - VTV, postate pe Facebook

    

Acoperişul unei staţii Peco OMV a fost smuls de vijelie. În comuna Nicolae Bălcescu o casă nelocuită a fost cuprinsă de flăcări, din cauza unui trăsnet. Un camion cu lemne a luat foc în trafic, din cauza unui scurtcircuit, în Călimăneşti.

Într-un cartier al Râmnicului, o lucrare neterminată a celor care administrează domeniul public, din cadrul Primăriei, ar fi putut să curme vieţi. Iată ce scria un internaut despre chestiune: „Bătaie de joc. Sâmbătă, 9 iunie, probabil că angajaţii municipalităţii au fost prea grăbiţi să îndepărteze toate crengile periculoase de la un copac ce deja avariase două maşini pe Bulevardul Tineretului nr. 27, în dreptul Blocului A 62. Nici măcar nu le-au îndepărtat pe cele tăiate, după cum arată fotografiile trimise de locatari. Asta, deşi a durat aproape doi ani, conform spuselor oamenilor, de la data depunerii solicitării la primărie şi până la aşa-zisa intervenţie. Miercuri seară (13 iunie) furtuna puternică a doborât o mare parte din copac pe o altă maşină, inclusiv crengile neîndepărtate din coronament sâmbătă. Sunt curios cât de competenţi se consideră angajaţii primăriei într-o astfel de situaţie. În cea de-a treia fotografie este prezentat cum au lăsat angajaţii DADP creanga tăiată în coronament.”

    

Imagini cu arborii căzuţi peste maşinile din Râmnicu Vâlcea, postate pe Facebook

       

Peste 1500 de gospodării din şase localităţi nu au curent electric nici la această oră

    

În Băile Olăneşti un copac a doborât un stâlp de electricitate şi a paralizat traficul până la îndepărtarea lor, în această dimineaţă. La Brezoi, DN 7 A, drumul care leagă Vâlcea de Transalpina, a fost blocat din cauza arborilor căzuţi pe carosabil. Şi DN 7, una din cele mai tranzitate artere rutiere din România, a fost afectat de arborii căzuţi pe carosabil, cum s-a întâmplat la Balta Verde, unde poliţiştii locali au ajutat la deblocarea traficului infernal de azi-noapte. 

Probleme s-au înregistrat şi în Bujoreni, Racoviţa, Câineni, dar şi între Tătărani şi Galicea unde traficul a fost întrerupt tot din cauza copacilor căzuţi pe carosabil. Situaţii similare s-au înregistrat la Scundu, Stroeşti, Vlădeşti, Mateeşti. Patru din liniile de 20 kV afectate azi noapte au făcut ca şi la această oră să fie fără curent electric 1.553 de gospodării din şase localităţi: Băile Olăneşti, Brezoi, Berbeşti, Călimăneşti, Voineasa şi Muereasca.

S-a acţionat întreaga noapte  pentru remedierea situaţiilor apărute. Potrivit informaţiilor furnizate de Poliţia Vâlcea nu au existat victime umane. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite