FOTO Protest spontan la Oltchim. Foştii angajaţi au intrat peste conducerea societăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 80 de foşti angajaţi au intrat în pavilionul administrativ al Oltchim pentru a cere socoteală conducerii în ceea ce priveşte drepturile financiare care nu au fost încă achitate.

Foştii angajaţi de la Oltchim s-au prezentat în această dimineaţă la Departamentul Resurse Umane pentru a primi adeverinţele privind vechimea în muncă.

Nemulţumite de faptul că nu şi-au primit drepturile salariale restante, cele 80 de persoane disponibilizate recent au pătruns în pavilionul administrativ pentru a cere socoteală conducerii societăţii. 

În urma discuţiilor cu directorul general Mihai Tălpăşan, oamenii au ameninţat cu reluarea protestelor. Câţiva dintre aceştia sunt dispuşi să intre în greva foamei săptămâna viitoare.

„Până în august, când ne luăm banii de la şomaj, murim de foame! Mai am 20 de lei toţi banii din casă. Eu, pe data de 1 iulie voi intra în greva foamei, voi fi aici lângă steaguri, în curtea combinatului. Nu mă interesează ce fac ceilalţi colegi, dar, personal, nu am protecţie socială până când voi primi şomajul. Sunt un om foarte bine pregătit, cu facultatea de psihologie terminată, şi voi intra în greva foamei”, susţine Ion Nica, unul dintre angajaţii disponibilizaţi.

Foştii angajaţi au de primit, pe lângă salarii compensatorii, lichidarea pe mai şi aprilie, avansul pe luna ianuarie, tichetele de masă şi compensaţii pentru concediile neefectuate. 

„Ne-au spus că ne vor achita drepturile salariale restante până în data de 14 iunie, ceea ce nu s-a întâmplat. Ne mint mereu! Nu ştiu cum mă voi descurca de acum înainte cu banii.  Am de recuperat, dacă s-ar ţine cont de vechimea mea în muncă, peste 500 milioane lei vechi, plăţi compensatorii, dar, cum au făcut ei calculul, voi primi doar 340 milioane lei. Pentru asta chiar îi voi da în judecată”, spune şi Gheorghe Traşcă, un alt disponibilizat din Oltchim.

Sindicatele îl aşteaptă pe Victor Ponta pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea

Unul din liderii sindicali de la Oltchim susţine că oamenii au fost păcăliţi  şi ameninţă cu reluarea protestelor. 

„Salariaţii care au mai rămas, cât şi cei disponibilizaţi au fost păcăliţi! Administratorul judiciar le-a transmis printr-un comunicat de presă că-şi vor primi drepturile salariale. Acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, directorii nu au capacitatea să emită nişte adeverinţe de vechime şi, cu atât mai mult, nu vor avea capacitatea să repună în funcţiune combinatul. Facem apel la premierul Victor Ponta să vină la Oltchim, să dea jos toată conducerea societăţii, să pună o conducere competentă. Protestele se vor relua din punct de vedere legal”, afirmă Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim.

Cele 900 de persoane disponibilizate urmează să primească prima indemnizaţie de şomaj în luna august.

Cât priveşte restanţele salariale, directorul societăţii le-a comunicat oamenilor că acestea vor fi achitate în luna iulie pentru că, în acest moment, Oltchim nu dispune de lichidităţi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite