Bulgarii vor să cureţe ţara de oligarhi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intelectualii bulgari cer să se pună capăt modelului politic corupt din ţara lor, în timp ce mii de manifestanţi au protestat, duminică pentru a zecea zi la rând la Sofia şi în alte mari oraşe.


Peste 60 de oameni de ştiinţă, avocaţi, jurnalişti şi activişti pentru drepturile omului au semnat o „Cartă pentru destructurarea modelului plutocrat al statului bulgar“.

Declaraţia cere să se pună capăt conducerii de către bogaţi şi să fie restabilite democraţia şi statul de drept, crearea unei grup de experţi pentru modificarea Codului electoral pentru a spori reprezentativitatea instituţiilor politice.  De asemenea, în document se cere revizuirea legislaţia existentă pentru a lipsi oligarhia de fonduri bugetare.

Noul val de proteste din Bulgari - după manifestaţiile pe alocuri violente din cursul iernii - a fost declanşat de nominalizarea la 14 iunie la conducerea Agenţiei Agenţiei de securitate naţională (DANS) a controversatului parlamentar Delian Peevski. Magnat al presei în vârstă de 32 de ani, având legături cu o bancă puternică, el este suspectat de activităţi ilegale.

„Cariera şi imaginea lui publică reprezintă o sinteză a proceselor patologice care au dus la situaţia umilitoare a Bulgariei de astăzi“, se menţionează în documentul amintit.

„Statul generează infracţiuni nepedepsite (...) Domeniul public este pradă nepotismului (...) Serviciile de securitate alimentează oligarhia prin reţele de contrabandă, (...) spălări de bani şi deturnări ale fondurilor europene“, afirmă autorii Cartei.

Semnatarii formulează un „obiectiv naţional“, ce constă în „stabilirea democraţiei şi a supremaţiei legii“. Ei doresc crearea unui grup de experţi pentru a elabora proiecte de amendamente la codul electoral cu scopul de a permite accederea în parlament a partidelor mici şi a unor personaje noi.

Alte grupuri de experţi vor trebui să analizeze funcţionarea serviciilor poliţiei şi de administrare a fondurilor publice, să stabilească mecanisme de transparenţă în finanţarea mass-media şi să propună măsuri în favoarea independenţei justiţiei, conform proiectului.
 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite