FOTO Athos, muntele sfânt, poate fi vizitat acum de toată lumea, indiferent de sex, religie, vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tururi virtuale de 360 de grade pe Muntele Athos Foto mountathos360 com
Tururi virtuale de 360 de grade pe Muntele Athos Foto mountathos360 com

Comunitate monahală creştin-ortodoxă cu o istorie continuă de peste un mileniu, Muntele Athos poate fi vizitat în zilele noastre de către oricine, prin tururi virtuale de 360 de grade.

Cunoscut sub numele de Muntele Sfânt - Aghion Oros - Athos este un stat autonom în interiorul graniţelor Greciei. Cu 20 de mănăstiri şi 12 Schitul românesc Prodromu) sau case monahale mai mici, sub jurisdicţia directă a Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului, Muntele Athos a fost centrul spiritual şi intelectual al Ortodoxiei timp de secole.

Este inclus în patrimoniului mondial UNESCO. Mănăstirile şi şcolile de scriere şi pictură de icoane de aici au influenţat arta şi arhitectura în întreaga lume ortodoxă, din Grecia şi Cipru, până în România şi Rusia. Peste 2.000 de călugări îşi trăiesc viaţa, unii după modelul asceţilor de odinioară, în aceste locuri izolate de restul lumii. 

GALERIE FOTO CU LĂCAŞURILE DE CULT DE LA SFÂNTUL MUNTE ATHOS

Deşi zilnic este permisă vizita a 100 de vizitatori ortodocşi şi 10 neortodocşi, pentru o şedere de trei nopţi într-una din cele 20 de mănăstiri de pe peninsulă, numărul celor care au avut ocazia să viziteze Sfântul Munte este destul de scăzut. În plus, se ştie că este teritoriu interzis femeilor, precum şi animalelor de acelaşi sex, cu excepţia pisicilor. Cea mai mare parte a lăcaşurilor de cult se află în interiorul peninsulei, nefiind vizibile de pe mare.

O regulă valabilă de peste 1000 de ani, care, de-a lungul timpului însă, a fost încălcată în mai multe rânduri, cel mai recent în 2008  când patru moldovence au fost abandonate pe Muntele Athos de nişte contrabandişti ucraineni. Reţinute de Poliţie, pentru că au încălcat interdicţia impusă, ulterior, li s-a comunicat că „au fost iertate de călugări”.

Imagini cu lăcaşurile de cult de la Sfântul Munte Athos Foto mountathos360 com

Tur virtual 360 de grade

Astfel s-a născut ideea proiectului tururilor virtuale 360 de grade, la care se lucrează de aproximativ cinci ani. Deşi site-ul a fost lansat de ceva vreme, pandemia i-a adus binemeritata recunoaştere.

Este vorba despre Mountathos360.com care pune la dispoziţia oamenilor de pretutindeni, care-şi doresc să viziteze Muntele Sfânt şi au o conexiune la internet, panoramele virtuale ale celor 20 de mănăstiri, 10 schituri, şi multe alte chilii şi peşteri. Cei interesaţi, pot afla de pe aceeaşi platformă şi o scurtă istorie a locurilor şi în plus au acces la un album foto. Deşi site-ul este disponibil în trei limbi: greacă, engleză şi rusă, dar graţie celor de la Google, informaţiile vă sunt accesibile şi, într-o traducere aproximativă, în limba română

„Compania noastră a început în urmă cu trei ani crearea unui proiect de date unic la nivel global, cu caracter religios şi istoric, prin prezentarea tuturor sfintelor mănăstiri ale Muntelui Athos dar şi a mai multor schituri şi chilii, ce pot fi acum vizitate printr-un Tur virtual de 360 ​​de grade. Scopul acestui efort este de a crea un document istoric mondial care să rămână neschimbat în timp... Dorim astfel, să dăm posibilitatea tuturor celor care nu au posibilităţi financiare, ori aparţin unor grupuri vulnerabile, precum persoanelele cu dizabilităţi, dar şi tuturor femeilor, cărora le este interzis accesul pe pământul sfânt să  „viziteze” şi să vadă Athosul pentru prima dată în viaţă. În cadrul site-ului există posibilitatea ca utilizatorul să aibă acces la informaţii istorice despre fiecare sfântă mănăstire, schit şi chilie care vor fi vizitate. Sperăm că pe viitor site-ul nostru va fi îmbogăţit cu cât mai multe materiale fotografice şi informaţii istorice”, se specifică printre altele pe platforma web care oferă posibilitatea celor care doresc să contribuie la alte campanii umanitare din Grecia şi Africa. 

Tururile pot fi făcute atât din secţiunea „Acasă”, dând click pe hartă şi alegând lăcaşul de cult / lăcaşurile de cult dorit (e) şi urmând bulinele, fie din secţiunea „Tururi virtuale 360”, unde se poate alege deocamdată doar mănăstirea dorită, celelalte subsecţiuni fiind în lucru.

Peninsula Athos este numită încă din perioada precreştină Akti sau Athos după numele masivului montan cel mai înalt din zonă, aflat la 2.033 m altitudine. 

Vă mai recomandăm şi:

FOTO VIDEO Viaţa senzaţională a sihastrului „Antonie cel Tăcut”: legat în lanţuri în copilărie, militar la Antitero, alungat din munţi de autorităţi

Mister pe Muntele Athos: sub podeaua unei capele s-au descoperit oseminte care ar putea fi ale unei femei

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite