UPDATE Primar reales cu 89% din voturi, suspendat din funcţie pentru că a schimbat tabăra politică la finele mandatului trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un primar din Vâlcea, care înainte de alegeri a schimbat carnetul de partid, susţine că ar fi fost lăsat fără noul mandat, pentru că a fost suspendat din funcţie, după procesul electoral.

UPDATE Din surse juridice am aflat că primarul din Păuşeşti – Vâlcea, Cătălin Avan care a fost suspendat din funcţie la câteva zile de la alegeri, nu şi-a pierdut noul mandat. 

În plus, ordinul de prefect prin care este revocat produce urmări de la data comunicării, nu retroactiv. Ceea ce înseamnă că actele semnate în perioada 24 august – 1 octombrie inclusiv nu sunt nule, nici măcar cele privind organizarea alegerilor, aşa cum a crezut acesta când a primit ordinul de prefect.

Altfel spus, primarul reales va trebui să stea acasă începând cu data de 2 octombrie până va fi validat noul mandat, la fel ca în cazul oricărui primar aflat la primul mandat.

În cazul aleşilor cu mai multe mandate la activ, aceştia îşi pot exercita în continuare vechea funcţie până la validarea noului mandat, lucru care nu mai este acum posibil şi în cazul primarului vâlcean. 

Practic, o scurtă perioadă, cel mai probabil până în jurul datei de 20 octombrie, Primăria Păuşeşti – Otăsău va fi condusă de către viceprimar. 

Între timp, cel mai probabil după ce a aflat cum stă situaţia, primarul şi-a şters postarea de pe Facebook.

Cătălin Avan este la al doilea mandat de primar, acum din partea PER. El a obţinut la alegerile din 27 septembrie cel mai bun scor procentual din judeţul Vâlcea, fiind ales cu 88,66% din voturile celor care s-au prezentat la urne – adică peste 62,15% dintre alegătorii cu drept de vot.

În afara lui au mai fost încă şapte primari vâlceni care au obţinut peste 80% din sufragiile electoratului care s-a prezentat la urnele de vot.   

- ŞTIREA INŢIALĂ -

Joi noaptea, 1 octombrie, un popular primar din Vâlcea, reales duminică, 27 septembrie, şi-a anunţat alegătorii din Păuşeşti - Otăsău, pe pagina sa de socializare, că nu mai poate să-şi exercite funcţia, pentru că a fost suspendat printr-un ordin de prefect.  

Cătălin Avan a ajuns primar în 2016, după ce a câştigat un mandat din partea Partidului Naţional Liberal (PNL). În urma unor neînţelegeri politice, pe final de mandat a trecut la Partidul Ecologist Român (PER). A fost reales în funcţie, de această dată ca reprezentant PER. 

Printr-un ordin de prefect, semnat la data de 29 septembrie şi primit în data de 1 octombrie, i s-a adus la cunoştinţă că şi-a pierdut mandatul de primar în luna august, din momentul în care a apărut oficial ca reprezentant al altui partid. Prin urmare, tot ce a semnat după acea dată ar fi nul de drept, inclusiv organizarea alegerilor. 

În postarea sa de pe Facebook, Cătălin Avan acuză jocul murdar făcut de foştii colegi de partid şi implicit de reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul de Vâlcea Sebastian Fârtat, care l-a anunţat abia după două luni că şi-a pierdut calitatea de primar, şi susţine că va contesta în instanţă ordinul pe care îl consideră drept o „aberaţie juridică”.

Imagine indisponibilă

Ales în 2016 cu 70% din voturi, iar în 2020 cu 89%

În postarea sa pe Facebook, Cătălin Avan aminteşte de popularitatea de care se bucură în comuna pe care o administrează, unde în urmă cu patru ani a primit voturile a 70% dintre cei care s-au prezentat la urne, iar la alegerile de duminică, 27 septembrie, a fost reales cu un procent de 89%: „Astăzi (1 octombrie - n.r.) am primit acest document prin care Guvernul PNL, prin reprezentantul său din teritoriu, mi-a luat abuziv dreptul muncă, suspendându-mă din funcţie! Un primar ales în 2016, cu voturile a 70% din cetăţenii localităţii Păuşeşti şi în 2020 cu voturile a aproape 89%, este îndepărtat din Primăria Păuşeşti, şi trimis acasă, cu argumente hilare şi neconstituţionale!”.

„Cei vinovaţi vor plăti administrativ, penal şi financiar”

Primarul consideră că este victima unor jocuri politice, prin care se încalcă voinţa electoratului, exprimată la ultimele alegeri locale. 

„De mâine, graţie acestor practici absolut imorale şi ilegale, primarul ales de dumneavoastră, nu mai poate fi găsit la locul de muncă şi toate actele/documentele subsecvente semnate de primar, după 24 August, sunt nule! Ce grozăvie, ce tâmpenie să poţi redacta asemenea aberaţie juridică! Vă asigur că voi contesta acest document în Justiţie şi că voi reveni, acolo unde dumneavoastră aţi hotărât, imperativ, legal şi constituţional, prin vot democratic, să vă reprezint şi să muncesc! Ruşine să vă fie, celor care aţi complotat să redactaţi acest act samavolnic, alături de sluga securistă! Ruşine că aţi călcat în picioare voinţa poporului exprimată prin vot, duminică! Cei care vă simţiţi scârbiţi de asemenea nemernicie partizan/ penelistă, vă rog să distribuiţi, masiv! Să afle toată ţara românescă cu ce se ocupă Guvernul PNL! Cei vinovaţi vor plăti administrativ, penal şi financiar! Ruşine!”, se mai menţionează în postarea de pe Facebook.

„Şi-a pierdut funcţia de primar odată cu demisia din partid”

În Ordinul 445/ 29.09.2020 nu se menţionează nimic despre noul mandat, ci doar se specifică: „Începând cu data de 24.08.2020, se constată încetarea de drept a mandatului de primar al domnului Avan Cătălin, primar al comunei Păuşeşti, ca urmare a pierderii calităţii de membru al PNL pe a cărui listă a fost ales”. 

Drept argument în luarea acestei decizii este menţionată chiar demisia pe care acesta şi-a dat-o din partid, moment în care, în opinia juriştilor Prefecturii Vâlcea, şi-a pierdut şi calitatea de primar. De asemenea, s-a luat în considerare şi procesul verbal al Biroului Electoral de Circumscripţie Păuşeşti, încheiat în 24 august, „prin care se constată rămânerea definitivă a candidaturii la funcţia de primar a domnului Avan Cătălin pe listele Partidului Ecologist Român”.

Cătălin Avan are acum la dispoziţie 10 zile pentru a contesta ordinul în contencios administrativ. 

Imagine indisponibilă

Ordinul de prefect prin care primarul reales din Vâlcea - Cătălin Avan din Păuşeşti - a fost revocat din vechiul mandat Foto Adevărul

Vă mai recomandăm şi:

UPDATE Alegeri locale 2020. Cine a câştigat alegerile în Vâlcea: „I-am zdrobit”

Vâlcea, pe primul loc la cazuri noi de COVID-19. Restaurantele se închid, nunţile şi pomenile sunt interzise

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite