Cei mai spectaculoși fagi seculari din România, protejați într-un mod inedit. Cum poți adopta un copac

0
Publicat:

2.544 de fagi seculari din comuna argeșeană Nucșoara pot fi adoptați în cadrul „Pădurii Poveștilor Nemuritoare”, proiect inițiat de Primăria Nucșoara din județul Argeș, cu sprijinul Fundației Conservation Carpathia.

Adoptarea unui fag secular costă 700 de lei pe 7 ani FOTO Daniel Mirlea
Adoptarea unui fag secular costă 700 de lei pe 7 ani FOTO Daniel Mirlea

Proiectul își propune să protejeze unii dintre cei mai spectaculoși fagi seculari din Europa și să contribuie la dezvoltarea turistică a zonei.

„Campania „Pădurea poveștilor nemuritoare” este o modalitate simplă și foarte inovatoare prin care oamenii se pot conecta cu natura și pot lăsa o moștenire de durată. Nu trăim îndeajuns de mult să ne spunem povestea, însă acești fagi seculari sunt aproape nemuritori. O pot face ei pentru noi, dacă-i adoptăm. Putem ajuta ca pajiștile cu fagi seculari de la Nucșoara să fie protejate, să devină cunoscute și să se dezvolte o infrastructură de vizitare, fiind incluse într-un circuit turistic”, precizează reprezentanții Fundației Conservation Carpathia.

Oricine poate să adopte un fag secular, alegându-l din harta zonei sau căutând după un număr preferat, pentru suma de 700 de lei.

Fiecare dintre cei care adoptă un fag secular din zona Nucșoara poate opta să-și lase pe site-ul www.arboricupovesti.ro o poveste ce ulterior va fi editată, înregistrată audio și imprimată pe un cod QR ce va fi plasat pe arborele adoptat.

În acest fel, de fiecare dată când cineva scanează codul QR, va putea citi povestea respectivă și se va putea conecta cu persoana care a adoptat arborele. Povestea trebuie să aibă maximum 200 de cuvinte și poate fi legată de copacul adoptat, de persoana care a adoptat fagul sau altă tematică.

În Pădurea Poveștilor Nemuritoare pot fi ascultate deja poveștile unor personalități precum Elisabeta Rizea - simbol al rezistenței anticomuniste; Ana Maria Brânză - multiplă medaliată olimpică, mondială și europeană la scrimă; Alex Găvan - alpinist, primul român care a cucerit vârfurile Gasherbrum I, Gasherbrum II, Makalu; Răzvan Nedu, Căpitanul Lotului Național de Paraclimbing, vicecampion mondial sau Charley Ottley - realizatorul celebrelor documentare Wild Carpathia și Flavors of România.

Povestea fagilor seculari din Nucșoara

Un fag poate fi adoptat pentru o perioadă de 7 ani, iar adoptatorii primesc prin email un certificat de adopție cu imaginea arborelui ales și coordonatele GPS ale acestuia. Cei care vor să se alăture proiectului, însă preferă să adopte un arbore fără a-și lăsa povestea, au și această opțiune pe arboricupovesti.ro.

„Am descoperit fagii seculari din comuna Nucșoara în cel mai dificil moment al vieții mele. Deși sunt localnic și cunosc bine zona și am trecut de foarte ori pe lângă acești fagi, n-am stat niciodată să privesc cu atenție valoarea și frumusețea pe care o au. Întâlnirea mi-a redat speranța și sănătatea, m-a făcut să simt legătura dintre om și natură, dărnicia și toleranța ei, dându-mi sens vieții. Acela a fost momentul în care am spus că despre acești fagi trebuie să afle mai multă lume, că ei trebuie protejați, trebuie să rămână aici. Grație proiectului „Pădurea cu Povești Nemuritoare” sper că atât oamenii din Comuna Nucșoara, cât și oaspeții noștri să înțeleagă și să contribuie la eforturile noastre de a păstra și de a da mai departe ceea ce natura ne-a oferit cu atât de multă dărnicie”, a declarat pentru ”Adevărul” Ion Cojocaru, primarul comunei Nucșoara.

Campania „Pădurea poveștilor nemuritoare” este deschisă tuturor celor care doresc să susțină păstrarea valorilor naturale și își propune să promoveze suprafețele întinse de pășuni vechi pe care cresc numeroși arbori seculari, în special fagi.

Fagii seculari din comuna argeșeană Nucșoara se află pe un teren al primăriei locale, însă din cauza lipsei de fonduri, aceștia nu a fost incluși într-un circuit turistic și nici nu beneficiază de protecție. Începând cu anul 2021, Fundația Conservation Carpathia împreună cu Primăria locală și-au propus să pună în valoare arborii seculari de la Nucșoara într-un proiect inedit, selectând 2.544 de arbori, similar altitudinii celui mai înalt vârf din România, Moldoveanu. Fiecare arbore a fost inclus într-o hartă cu coordonate GPS, a fost fotografiat și are o plăcuță cu un număr.

Pentru a afla mai multe despre campania „Pădurea Poveștilor Nemuritoare” sau pentru a face o donație, puteți vizita site-ul www.arboricupovesti.ro.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite