Părinții copiilor violați la Mănăstirea Frăsinei vor daune de 2 milioane de euro. Acuzații clasate

0
Publicat:

Avocatul minorilor - victime în cazul orgiilor petrecute la Mănăstirea Frăsinei din Vâlcea, în urmă cu doi ani - a anunțat că anchetatorii au clasat o parte dintre acuzații, dar cauza a ajuns în instanță.

Mănăstirea Frăsinei din Muereasca-Vâlcea cunoscută drept Athosul românesc FOTO Daciana Stoica
Mănăstirea Frăsinei din Muereasca-Vâlcea cunoscută drept Athosul românesc FOTO Daciana Stoica

Cunoscutul avocat Adrian Cuculis a anunțat presa că părinții copiilor implicați în dosarul Frăsinei au cerut în instanță daune de 2 milioane de euro, iar o parte dintre acuzații nu s-au putut confirma.

La începutul acestui a izbucnit un scandal sexual legat de Mănăstirea Frăsinei din Muereasca Vâlcea, cunoscută drept Athosul românesc, când s-a aflat că în 2021 doi copii au fost supuși la perversiuni sexuale de către un călugăr și un îngrijitor / paznic de aici. 

Călugărul Nicodim, arestat, eliberat și iar arestat

Scene greu de imaginat s-au petrecut chiar în incinta sfântului lăcaș de cult secular, în urmă cu doi ani. Monahul Nicodim, nimeni altul decât secretarul mănăstirii, pe numele de mirean Nicolae Stancă, și un bărbat care provine din sistemul de orfelinate - Marian Radu, care s-a aciuat pe lângă mănăstire, au fost acuzați de viol, agresiune sexuală și corupere sexuală în formă continuată, ambii fiind arestați la jumătatea lunii februarie.

În luna martie, instanța a decis ca monahul Nicodim să nu mai rămână după gratii, schimbându-i-se încadrarea în arest la domiciliu. Decizia a fost contestată de procurori, iar călugărul - arestat din nou. A fost din nou eliberat în aprilie, dar după ce dosarul s-a tot plimbat prin instanțe, vineri, 12 mai 2023, magistrații Tribunalului Argeș au decis să-i prelungească mandatul de arestare preventivă.

Detalii în scandalul cu orgii sexuale care a întinat reputația Athosului românesc

Potrivit unei anchete demarată sub coordonarea procurilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea, cei doi adulți s-au împrietenit cu doi frați din Muereasca (Vâlcea), pe care de-a lungul mai multor luni i-au supus la o serie de perversiuni sexuale. Copiii ajutau la vânzarea de obiecte bisericești când au fost corupți de către agresori, fiind ademeniți de către aceștia cu bani și cadouri.

Cel mai mic dintre copii, în vârstă de 10 ani, a asistat mai multe luni, în chiliile mănăstirii, la orgiile sexuale care se consumau între cei doi bărbați. Când au considerat că „este pregătit“, timp de patru zile consecutiv l-au obligat să le facă sex oral și să le satisfacă și alte dorințe. Despre fratele mai mare, de 12 ani, s-a aflat că a fost abuzat sexual de către paznic.

La scurt timp, după izbucnirea scandalului, călugărul Nicodim a fost suspendat de la slujire de către Arhiepiscopia Râmnicului, reprezentanții instituției precizând că dacă acesta va fi găsit vinovat riscă să fie caterisit și exclus din monahism.

„Dosarul Frăsinei ajunge la un punct important. Faptele în sine, greu de asimilat”

Potrivit unei recente comunicări, pe baza extrasului din rechizitoriul întocmit în acest dosar penal, reiese că o parte dintre acuzațiile care se aduc paznicului de la Mănăstirea Frăsinei au fost clasate: „... clasarea cauzei față de inculpatul Radu Marian cu privire la infracțiunile de corupere sexuală în formă continuată și corupere sexuală”.

Dispoziția din rechizitoriu poate fi contestată în termen de 20 de zile, la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea. 

Potrivit informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, Radu Marian a fost arestat preventiv pentru viol în formă continuată, agresiune sexuală în formă continuată, agresiune sexuală și corupere sexuală - trei fapte. Acesta a cerut în repetate rânduri să i se schimbe încadrarea juridică, dar nici o instanță nu a acceptat cererea sa.

Dosarul Frăsinei ajunge la un punct important. O parte dintre acuzațiile aduse au fost clasate, iar o altă parte au urmat calea instanței de judecată. Faptele în sine sunt greu de asimilat ca desfășurare atunci când te raportezi la persoanele copiilor de 10-12 ani: viol în formă continuată, corupere sexuală și agresiune sexuală. Familia s-a constituit ca parte civilă cu suma de 2.000.000 euro, mai ales că unul dintre minori are nevoie de ședințe multiple de psihoterapie de reconstrucție a orientărilor sexuale”, a precizat avocatul Adrian Cuculis.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite