Cum a ajuns un centru expoziţional de 12 milioane euro să găzduiască petreceri de Halloween sau Zumba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Congrese şi Expoziţii „Oltexpo” de la Seaca (Călimăneşti), investiţie de 12 milioane de euro, se dovedeşte a fi, încă o dată, un proiect inutil.  Centrul ar fi trebuit să fie un al doilea Romexpo, dar nu a găzduit până acum vreo conferinţă sau expoziţie de anvergură şi reuşeşte cu greu să-şi achite facturile la utilităţi.

Centrul de la Seaca a fost inaugurat în 2010 cu mare tam-tam, în prezenţa unor invitaţi din toată Oltenia şi reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării. 

“Centrul de Congrese si Expoziţii Oltexpo, investiţie PHARE de 12 milioane de euro,  este o importantă platformă de promovare şi dezvoltare economică atât pentru regiunea Oltenia, cât şi pentru vestul Munteniei şi sudul Transilvaniei. Construit pe o suprafata de 55.000 de metri pătraţi, Oltexpo este al doilea complex expoziţional ca mărime din România”, se arată pe site-ul centrului.

Iniţiatorii proiectului, printre care şi fostul primar al oraşului Călimăneşti, Ilie Amuzan,  vorbeau atunci despre crearea a sute de locuri de muncă, găzduirea unor târguri cu vânzare, conferinţe naţionale şi internaţionale, seminarii, concerte sau chiar organizarea unei expoziţii de aparatură medicală.  

Aproape niciunul din aceste obiective nu a fost atins, iar preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea spune că situaţia e atât de dificilă încât nu se mai pot plăti nici utilităţile.

„Nu vreau să mă dezvinovăţesc, dar n-am fost eu cu ideea realizării acestui proiect. Am martori cărora le-am spus, când se implementa proiectul, că vom fi puşi în situaţia să nu putem asigura plata utilităţilor pentru acest proiect. Acum, suntem în situaţia asta”, a declarat Ion Cîlea.

În cei trei ani de la înfiinţare, „Oltexpo” a găzduit, printre altele, spectacolul „Magie de Halloween”, Congresul Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, petrecerea de Revelion 2012, un seminar de instruire al Institutului Naţional de Statistică, Congresul Naţional al Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România şi o tabără de pictură.

Consiliul Judeţean cere ajutor la Ministerul Agriculturii

Şeful CJ caută acum sprijin la Ministerul Agriculturii. Ion Cîlea speră ca centrul  să găzduiască în acest an măcar  expoziţie de importantă.

„Am obţinut aprobare să schimbăm profilulul centrului, să fac acolo tot ce vreau, convenţie înseamnă tot. Centrul nu are venit, a făcut o acţiune, dar n-are venit. Situaţia e grea pentru că nu vine nimeni, nu găsim un investitor, am dat şi un anunţ de închiriere. Acum vreau să mă duc la Daniel Constantin, dacă o vrea, să pregătim o expoziţie de utilaje agricole, pe agricultură. O să apelez şi la colegii mei, preşedinţii de consilii judeţene, poate vin şi ei”, mai spune Ion Cîlea.

În 2013, centrul a realizat venituri în cuantum de 155 786 de lei şi a avut cheltuieli de 169 440 lei. La finalul anului, Oltexpo înregistra însă plăţi restante de aproape 94 000 de lei. Printre cei care au de recuperat bani se numără foştii angajaţi şi mai mulţi furnizori, printre care Rosan Grup, Romtelecom, Orange şi CEZ.

Anul trecut, centrul a achitat 23 684 lei pentru utilităţi şi 20 000 de lei pentru reparaţii lifturi şi onorariile avocaţilor care reprezintă centrul în procesele intentate de foştii angajaţi.. 

Deocamdată, Oltexpo are foarte puţine cereri pentru a închiria spaţii. În luna februarie,centrul va găzdui evenimentul „Zumba Party”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite