Directoarea unui liceu renumit îi acuză pe părinții unui elev agresor că-i susțin comportamentul: „Sunt amenințată”

0
Publicat:

Deși inițial conducerea unei școli renumite din Vâlcea a luat apărarea unui elev agresor și părinților acestuia, după ultima abatere a copilului, a arătat că vinovați de situație sunt familia băiatului și întregul sistem.

Coca Nițulescu Gavrisiu, director CNIMB Râmnicu Vâlcea Foto Daciana Stoica
Coca Nițulescu Gavrisiu, director CNIMB Râmnicu Vâlcea Foto Daciana Stoica

Colegiul cu cele mai bune rezultate din județul Vâlcea, în urma examenelor de Bacalaureat, inclus și în topul național, se află în centrul unui nou scandal în urma unor agresiuni comise de un elev - problemă al instituției.

De această dată, băiatul de clasa a VIII-a este acuzat că a bătut două zile la rând un coleg. L-a lovit cu o curea peste mâini, din motive încă neexpuse public. Incidentele s-au petrecut în cursul acestei săptămâni, în zilele de 29 și 30 ianuarie.

Urmare a deschiderii unui nou dosar penal, direcțiunea a răbufnit și i-a indicat pe părinți ca principali responsabili pentru faptele minorului și „sistemul” pentru că nu se iau măsuri, făcând referire atât la legislație, cât și la organele abilitate să intervină în astfel de situații. Acum câteva luni, în urma unor alte acuze la adresa aceluiași copil, conducerea susținea contrariul.

Trei dosare penale deschise din cauza aceluiași copil

Un elev al Colegiului Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea se poate lăuda cu trei dosare penale, în mai puțin de un an. Este drept că într-unul dintre cazuri anchetatorii au decis netrimiterea în judecată și clasarea dosarului. 

Din martie anul trecut, băiatul terorizează o școală întreagă. A început cu o agresiune împotriva unui coleg care l-a călcat pe adidași. L-a tăiat pe mână cu un cuțit / briceag. Apoi, la scurt timp de la începutul noului an școlar, s-a dus cu un amic la o clasă de a III-a unde a mimat o serie de obscenități și i-a forțat pe cei mici să-l imite. Totul a culminat la începutul acestei săptămâni cu bătaia dată unui alt coleg cu o curea. 

De fiecare dată, Poliția a deschis un dosar penal sub supravegherea Parchetului: în prima și ultima dintre dăți pentru „agresiune sau alte violențe”, dar și pentru „deținere ilegală de armă albă” - în primul caz, iar în toamnă pentru „corupere sexuală de minori”.

Declarații contradictorii

După episodul de la începutul anului școlar, la presiunea presei, directoarea Coca Nițulescu Gavrisiu a acceptat să vorbească despre ce s-a întâmplat și despre măsurile care s-au luat. 

A susținut că mass - media a exagerat faptele și a subliniat că atât copilul, cât și părinții au fost de acord și respectă măsurile impuse, inclusiv de terapie / consiliere școlară.

„Ce pot să spun este că se exagerează foarte mult... Nu cred că este cazul să ne legăm de ce s-a întâmplat în martie... Ați venit să mă întrebați de altceva... Nu au foarte mare legătură... Nu putem să vă spunem ce măsuri a luat școala cu privire la o persoană, este un minor. Cu siguranță au fost luate măsuri, au fost comunicate părinților. Din ce știm noi, cât au fost monitorizați, părinții s-au ținut de acele măsuri, care au fost ca recomandare...”

Iată mai jos întreaga declarație din toamna anului 2023: 

Doar că, după cele mai recente incidente, aceeași conducere susține contrariul.

„I-am impus un plan de măsuri pe care trebuia să îl urmeze și nu s-a ținut de el. Inclusiv de a urma consiliere școlară...”, a declarat directoarea CNIMB Râmnicu Vâlcea pentru publicația „Se întâmplă în Vâlcea”

Acuzele împotriva părinților au fost chiar mai nuanțate: „Nu putem lupta mai mult noi, dacă părinții nu se implică, nu putem să depășim granițele legislative... Suntem tot timpul amenințați de tatăl copilului. Trec prin această dramă din martie 2023... Părinții nu vor să accepte... Ne-au făcut plângeri prealabile.. Acest copil nu este pe un drum ok, iar părinții nu acceptă... Mă amenință tatăl de față cu o grămadă de oameni și cu copilul! Să păzesc eu, ca director, un elev, iar tu, ca părinte, deși ești cadru didactic, nu treci măcar o dată pe săptămână la clasa copilului tău?! Dacă dumnealor nu acceptă, ce putem face noi?!”.

Directoarea Coca Nițulescu Gavrisiu a atras atenția și asupra faptului că sistemul care poate face mai multe, inclusiv în privința părinților, nu ia nici o măsură, în timp ce societatea se arată revoltată doar de ce face ori nu face școala în această privință și a menționat și despre cât are de suferit imaginea instituției în urma unor astfel de scandaluri. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite