Ce soluţii au fost găsite pentru Morga Spitalului Horezu, după imaginile cu morţii „ca la abator, pe jos“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini revoltătoare la Morga Spitalului din Horezu - Vâlcea - Spital Suport COVID Foto capturi video
Imagini revoltătoare la Morga Spitalului din Horezu - Vâlcea - Spital Suport COVID Foto capturi video

Imaginile şocante publicate în mediul online cu morţi care zac pe jos, în condiţii mizere, în Morga Spitalului Horezu – Vâlcea, au scos la iveală faptul că în plină pandemie un spital-suport Covid nu dispune de personalul necesar.

Deşi a trecut mai bine de o jumătate de an, de când a devenit Spital-suport Covid-19, Horezu nu a avut până acum nici un angajat care să se ocupe de Morgă. 

Aşa se face că luni de zile, rudele bolnavilor de Covid-19, care au decedat în această unitate, au fost nevoite să se descurce singure, fără nici un ajutor: să-i identifice pe cei morţi, să ridice singuri cadavrele şi să ia decizii în necunoştinţă de cauză. 

Presate de scandalul izbucnit după ce în mediul online familia unei paciente a postat imagini din Morga Spitalului Horezu cu morţi care zac în saci şi / sau sicrie, pe jos sau pe mese, printre saci cu gunoaie, autorităţile au fost nevoite să găsească soluţii: una de avarie, pe teren scurt, delegând sarcina unuia dintre angajaţi, care se ocupă de dezinfecţia din spital, să aibă în grijă şi Morga; iar pe termen mediu / lung, în funcţie de cât va dura pandemia, să angajeze o persoană, pe perioadă determinată. 

Angajatul responsabil cu dezinfecţia se va ocupa de morgă provizoriu, până cel târziu de sărbători, când managerul Spitalului Horezu, ec. Constantin Popescu, speră să aibă un nou angajat, după până cum a declarat reporterului „Adevărul”. 

„Sunt morţii ca la abator, pe jos...” 

Reamintim că, în urmă cu câteva zile, rudele unei paciente care a murit din cauza COVID – 19 au publicat pe Morga Spitalului Suport COVID din Horezu - Vâlcea. Din acestea reiese modul inuman în care sunt ţinute cadavrele, dar şi faptul că în incintă nu se află nici un angajat care să îndrume şi să ajute la ridicarea corpului neînsufleţit, fiind supuse pe lângă durerea pierderii celor dragi şi la umilinţă şi incertitudine.

„Sunt morţii ca la abator, pe jos... Aici trebuie să vină însoţitorul, să-şi ridice de la morgă decedatul. Nimeni nu este în această morgă. Uitaţi-vă ce condiţii, ce mizerie şi în ce hal putem să ne ridicăm decedaţii de la morgă... E ca-n filmele de groază... Vai de viaţa noastră... Punem capacul şi groparii când îl duc la groapă... Sau ştiu eu? Nici eu nu ştiu... Morga secolului nostru! În Spitalul Horezu, spital suport COVID. Judeţul Vâlcea. Fără personal. Ia fiecare mortul pe care-l vrea!”, au comentat cei care au postat filmarea cu imaginile şocante.

Autorităţile au recunoscut că morga nu are personal care să o deservească, motiv pentru care rudele / firmele de pompe funebre erau îndrumate de către portar de unde să-i identifice şi să-i ridice pe cei decedaţi. 

Iar despre sacii cu mizerie, aceleaşi autorităţi au precizat că ei conţineau obiecte ce aparţinuseră bolnavilor şi pe care rudele le lăsau acolo, pentru că nu cunoşteau acest amănunt. Între timp, după izbucnirea scandalului s-au luat măsuri. 

Spitalul_Horezu - unitate suport COVID din Vâlcea Foto Adevărul

Spitalul Horezu - unitate suport COVID Foto Adevărul

Pe termen scurt, responsabilul cu dezinfecţia în spital se va ocupa şi de morgă

Cum spitalul se află în subordinea Primăriei Horezu, edilul-şef Nicolae Sărdărescu a recunoscut: „Am văzut şi eu ce s-a întâmplat, am discutat cu managerul care s-a angajat să ia măsurile necesare remedierii situaţiei prezentate. Ştiu că a şi luat aceste măsuri şi la ora actuală totul este în regulă. A desemnat, din cadrul spitalului, personal să se ocupe efectiv de această situaţie”.

Managerul Spitalului Suport COVID Horezu, ec. Constantin Popescu a explicat reporterului „Adevărul” în ce constă soluţia de avarie şi cum se va remedia problema în scurt timp. „Am reuşit să ne organizăm, să nu mai avem astfel de probleme, şi cu frigider şi cu tot ce trebuie. Am dat sarcini de serviciu pentru agentul care se ocupă de dezinfecţie în spital, temporar, până se ocupă postul. Deci, s-a rezolvat. Agentul DDD (dezinfecţie, deratizare, dezinsecţie - n.r.) va participa provizoriu la eliberarea cadavrelor de la morgă, ca să nu se mai întâmple evenimente neplăcute”, a declarat managerul spitalului. 

„A fost pur şi simplu un eveniment nefericit”

Despre mizeria din morgă, acesta a precizat: „A fost reinstruit tot personalul vizavi de procedurile existente în spital pentru predarea efectelor sau lucrurilor de valoare ale bolnavilor. Să nu mai fie acei saci pe care i-aţi văzut acolo (în filmare - n.r.). A fost pur şi simplu un eveniment nefericit, pentru că au fost foarte mulţi (decese - n.r.), după cum ştiţi”.

Primarul a ţinut să precizeze şi cum s-a ajuns în această situaţie, prin faptul că de la începutul pandemiei, în această unitate, s-au făcut peste 1.000 de internări cu pacienţi diagnosticaţi pozitiv cu SARS – CoV-2,  fiind zeci de internări zilnic. „Avem în medie 50 – 70 de internări pe zi. Sunt zile în care nu moare nimeni, zile în care mor doi, trei sau patru oameni. Nu ne-am pus problema vreodată că se va ajunge aici”.

Potrivit edilului în mod normal, în cursul unui an, la Spitalul Horezu nu există mai mult de „două, trei, patru decese” şi astfel s-ar explica de ce morga a funcţionat fără angajaţi. 

38 de morţi, ridicaţi de la morgă direct de către rude

Unitatea spitalicească din Horezu a fost transformată în Spital Suport COVID din 15 martie, recunoaşte managerul Constantin Popescu. Iar de atunci şi până acum, la Spitalul Horezu s-au înregistrat 38 de decese în rândul bolnavilor de COVID. 

„Dacă am face o medie lunară, am avea şase decedaţi pe lună. Iar atunci (când a avut loc filmarea - n.r.) a fost un eveniment nefericit, au fost patru, plus cel adus de către Poliţia Locală - cinci decese, în 48 de ore. Iar aparţinătorii au venit... e greu, pentru că trebuie să-şi programeze şi ei, trebuie să-i ducă direct la cimitir, pentru că nu mai au voie să treacă pe acasă. De aceea, s-a îngreunat puţin. Toate procedurile sunt un pic diferite, decât în mod obişnuit. Trebuie să şi înţelegem acest lucru. Peste tot ne confruntăm cu probleme acum, chiar şi la magazin dacă ne ducem trebuie să avem mască, să ne ferim. Deci, asta trebuie să înţelegem, că e o perioadă un pic mai dificilă”, se mai scuză managerul unităţii spitaliceşti.

Dr Constantin Popescu - managerul Spitalului Suport COVID Horezu - Vâlcea Foto Adevărul

Ec. Constantin Popescu, managerul Spitalului Suport COVID Horezu - Vâlcea Foto Adevărul

Am încercat să aflăm şi de ce a fost nevoie de un scandal pentru a se face angajări, dat fiind faptul că în pandemie s-au modificat reglementările în privinţa acestui procedeu. O arată clar inclusiv pagina de Facebook a Spitalului Horezu, din care reiese că, în ultimele luni, s-au făcut o serie de angajări, în rândul personalului sanitar şi auxiliar. 

Numai că în timp ce edilul susţine că „nu s-au putut face angajări, pentru că nu erau cuprinse în statul de funcţii”, managerul menţionează: „Au fost momente în care a fost destul de dificilă procedura de angajare, sau chiar n-a fost deloc o procedură de angajare. Dar acum este rezolvată şi am demarat-o. Chiar am fost la dânsul (la primar - n.r.)”.  

Citește și: Umbrela cu ghinion

Până la sărbătorile de iarnă, Morga Horezu va avea angajat propriu

Am mai primit asigurări de la managerul spitalului că situaţia de avarie va funcţiona până cel târziu de de sărbătorile de iarnă: „Noi am demarat procedurile. Pentru perioada aceasta se va mai angaja o persoană. Se va face angajare conform Ordinului ministrului Sănătăţii, adaptat la nivelul spitalului nostru, cu publicare, cu probă de interviu. Angajare pe perioadă determinată, adaptată la situaţia de urgenţă. Există procedură pentru aşa ceva. Nu angajez pe ochi frumoşi. Preconizez că totul se va rezolva în cel mult şapte - opt zile. Până de sărbători vreau să fie gata treaba aceasta, să avem un angajat permanent. Urmează o perioadă de publicare a anunţului, destul de scurtă şi apoi interviul de selecţie a concursului de dosare”. 

În ceea ce priveşte condiţiile care trebuie îndeplinite, managerul recunoaşte că nu are aşteptări: „Dacă am căuta oameni care au mai lucrat în domeniu, vă daţi seama că nu am găsi pe nimeni în Horezu care are o populaţie de 6.000 de locuitori. Pur şi simplu, o să fie o funcţie de muncitor, cu punctul de lucru la Morgă. Trebuie să găsim oameni care pot să facă ceea ce trebuie, dat fiind specificul meseriei, sunt oameni care n-ar putea să stea în preajma cadavrelor”.   

La nivel judeţean, de la izbucnirea pandemiei, în Vâlcea s-au înregistrat peste 8.600 de persoane contaminate cu SARS – CoV-2 şi 115 decese. 

Vă mai recomandăm şi: 

Imagini şocante la morga Spitalului Horezu: „Sunt morţii ca la abator, pe jos” VIDEO

VIDEO Drama familiei depistate cu SARS-CoV-2: şefii spitalului susţin că le-au acordat facilităţi, pacienţii, că şi-au creat condiţii singuri cu lucruri aduse de-acasă

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite