Bacalaureat 2022 Vâlcea. Au fost 2.400 de candidaţi. Cinci absolvenţi au cerut condiţii speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacalaureat 2022 - foto ilustrativ Arhiva Adevărul
Bacalaureat 2022 - foto ilustrativ Arhiva Adevărul

Prima probă a celei dintâi sesiuni a Bacalaureatului 2022 a început luni, 6 iunie, cu examenul competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

În Vâlcea s-au înscris la examenul de BAC 2022, sesiunea iunie - iulie, 2393 de candidaţi, din ambele serii, dintre care 2.071 sunt din seria curentă, iar 322 din seriile anterioare.

Anul acesta, examenul de Bacalaureat se va susţine în 11 centre de examen din Vâlcea cărora le sunt arondate 25 de licee şi colegii naţionale: Colegiul Economic, Colegiul Energetic, Colegiul Naţional de Informatică Matei Barasab, Colegiul Naţional Alexandru Lahovari, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân şi Liceul Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea; Colegiul Naţional Gib Mihăescu şi Liceul Tehnologic Brătianu din Drăgăşani; Liceul Tehnologic Petrache Poenaru din Bălceşti, Liceul Constantin Brâncoveanu Horezu şi Liceul Preda Buzescu din Berbeşti. 

Cine a putut depune solicitare şi de ce

Larisa Niţu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Judeţean Şcolar (IŞJ) Vâlcea a vorbit pentru „Adevărul” despre condiţiile speciale solicitate de unii candidaţi, dar şi despre motivul pentru care au fost nevoiţi să depună cereri în acest sens aprobate de către o comisie la nivel naţional. 

„Inedit pentru acest an este faptul că avem cinci solicitări pe componenta „egalizare de şanse”, adică din partea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale care au absolvit liceul (elevi cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare - n.red.). Avem şi din seria curentă, şi din seriile trecute. Aceştia au depus în prealabil o cerere, pe care comisia judeţeană a trimis-o către cea naţională, iar solicitanţii cu dizabilităţi pot beneficia astfel de condiţii speciale de examinare”, a explicat reprezentanta IŞJ Vâlcea. 

Care sunt condiţiile speciale cerute la Bacalaureat

Sursa citată a menţionat şi care sunt condiţiile speciale de care vor beneficia absolvenţii cu dizabilităţi, potrivit nevoilor fiecăruia în parte. 

„Din cei cinci, unii au cerut psiholog, pentru că suferă de tulburări de spectru autist, şi au nevoie să fie calmaţi, fiind într-un mediu nou. Alţii au solicitat mărirea timpului de lucru ori sală separată având dizabilităţi legate de motricitate, pentru că nu pot scrie. Pot să ceară să li se citească subiectele dacă au probleme şi să dicteze unui asistent care să scrie în locul lor, fără să intervină în conţinut”, a precizat purtătoarea de cuvânt a învăţământului vâlcean.

Anul trecut, o singură persoană cu dizabilităţi a luat BAC-ul

Reprezentanţa inspectoratului şcolar a explicat şi de ce cererile venite din partea candidaţilor cu dizabilităţi sunt întotdeauna mai numeroase la Evaluarea Naţională faţă de Bacalaureat. 

„Ne-am mirat şi noi că avem admise cinci solicitări. Anul trecut, din trei, ştiu că un elev a luat Bacalaureatul, dar a refuzat să fie mediatizat. În fiecare an avem solicitări, la Evaluarea Naţională sunt peste 20 de astfel de cereri, dar la Bacalaureat fiind mai multe şi mai dificile probele, sunt mai puţine solicitări”, a mai menţionat pentru „Adevărul”, Larisa Niţu, de la Inspectoratul Şcolar Vâlcea.

25 de licee şi colegii naţionale arondate celor 11 centre de examinare

Liceul Tehnologic Gheorghe Surdu din Brezoi şi Liceul de Turism din Călimăneşti sunt arodante Colegiului Naţional Energetic din Râmnicu Vâlcea. 

Liceul Tehnologic General Magheru şi Liceul Tehnologic Căpitan Pleşoianu şi Liceul Tehnologic Ferdinand I sunt arondate Colegiului Economic. 

Liceul de Arte Victor Giuleanu este arondat Colegiului Naţional de Informatică Matei Basarab, iar Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” - Colegiului Naţional Alexandru Lahovari. 

Liceul Tehnologic Iustinian Marina din Băile Olăneşti şi Liceul Tehnologic Băile Govora sunt arondate Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea. Colegiul George Ţărnea este arondat Colegiului Naţional Gib Mihăescu din Drăgăşani. 

Liceul Teoretic Măciuca şi Liceul Teoretic Lădeşti sunt arondate Liceului Tehnologic Petrache Poenaru din Bălceşti, iar Liceul Teoretic Grădiştea este arondat Liceului Constantin Brâncoveanu din Horezu. 

În timpul pandemiei fiecare liceu şi colegiu a fost centru de examinare, din cauza condiţiilor impuse de criza sanitară, dar acum s-a revenit asupra acestui lucru. 

Calendarul examenelor

În perioada 6 - 8 iunie se va susţine proba A de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română; urmată de proba B, în zilele de 8 - 9 iunie pentru evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (unde este cazul); proba D, în perioada 8 - 10 iunie pentru evaluarea competenţelor digitale; şi proba C, în perioada 14 - 16 iunie pentru evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Aceste probe nu vor primi note şi nici calificative - admis/respins -, ci în cadrul lor se va stabili nivelul de competenţă corespunzător, în funcţie de grilele naţionale sau europene.

Probele scrise vor începe în data de 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. În ziua următoare, pe 21 iunie, va fi proba obligatorie a profilului, iar pe 22 iunie - proba la alegere a profilului şi specializării. Pe 23 iunie vor susţine examen scris doar cei care dau proba la Limba si literatura maternă.

Vor fi promovaţi doar candidaţii care susţin toate probele, inclusiv cele de evaluare a competenţelor, dacă la examenele în scris obţin minimum nota 5, iar media este de cel puţin 6.

Primele rezultate vor fi afişate în ziua de 27 iunie, iar rezultatele finale - pe 1 iulie. Contestaţiile pot di depuse în ziua de 27 iunie, în intervalul orar 12:00 - 18:00. Toate centrele de examinare, inclusiv cele din Vâlcea, sunt monitorizate audio-video.  

     

Vă mai recomandăm şi: 

Răsturnare de situaţie în cazul impostorului fără diplomă de Bac, pe mâna căruia au fost date secrete de stat şi lupta antifraudă a României

Bacalaureat 2021. O instituţie de învăţământ din Vâlcea, pe primul loc în topul celor mai bune colegii din România

Cine este Laurenţiu Baranga, de la Oficiul de Combatere a Spălării Banilor, acuzat că şi-a falsificat diploma de bacalaureat. Cum a ajuns un strungar înalt funcţionar de stat

„N-am ştiut cum arată pixurile-spion”, recunoaşte şefa învăţământului din judeţul cu cele mai multe fraude la BAC

Judeţul de pe primul loc în „Topul liceelor de 10“ la Bac are 14 elevi eliminaţi şi promovabilitate sub media pe ţară

Pixul-spion, metoda de fraudă folosită de candidaţii care au încercat să copieze la Bacalaureat în Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite