Pixul-spion, metoda de fraudă folosită de candidaţii care au încercat să copieze la Bacalaureat în Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dispozitive pentru copiat - tehnologia în care au investit candidaţi la Bacalaureat 2020 din Vâlcea Foto colaj
Dispozitive pentru copiat - tehnologia în care au investit candidaţi la Bacalaureat 2020 din Vâlcea Foto colaj

Şapte elevi de clasa a XII-a, dar şi absolvenţi din seriile anterioare au fost eliminaţi de la prima probă a examenului de Bacalaureat 2020, în judeţul Vâlcea. Toţi vor fi aspru sancţionaţi şi două sesiuni  nu vor mai putea să se înscrie la examen.

Situaţie ieşită din comun la prima probă a examenului de bacalaureat 2020, de luni, 22 iunie, în judeţul Vâlcea unde, în cinci unităţi de învăţământ din trei localităţi, mai mulţi candidaţi au fost surprinşi copiind sau încercând să copieze.

GALERIE FOTO

„La Vâlcea s-au înscris la examenul de bacalaureat din acest an 2.872 de candidaţi, dintre care, la prima probă, cea de limba şi literatura română de luni, 22 iunie, nu s-au prezentat 86. Deci au fost prezenţi în centrele de probă 2.786 de candidaţi. Elementul mai deosebit de această dată este faptul că sunt şapte eliminaţi. Este vorba despre fraudă şi tentativă de fraudă. Din câte cunosc, pentru că nu fac parte din Comisia de Bacalaureat, au fost prinşi având asupra lor telefoane mobile şi pixuri spion”, ne-a declarat Mirela Toma, inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Vâlcea, şefa Biroului Comunicare.

„Nu ştiu să vă spun cu exactitate dacă cei şapte sunt din promoţia de anul acesta, sau din seriile trecute, deşi am înţeles că sunt şi din seriile anterioare printre ei. Vă pot spune cu certitudine, însă, din ce centre au fost eliminaţi: trei de la Liceul Teoretic Măciuca, câte unul de la Liceul de Arte „Victor Giuleanu”, Liceul Tehnologic „Ferdinand I” şi Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” - toate din Râmnicu Vâlcea şi încă unul de la Berbeşti - Liceul „Preda Buzescu”. Majoritatea, din câte am înţeles, aveau asupra lor pixuri spion”, a adăugat şefa Biroului Comunicare.

Numărul de tentative de fraudă, în creştere

Anul trecut au fost eliminaţi din examen trei candidaţi - unuia i-a sunat telefonul în timpul probei, iar alţi doi au fost descoperiţi cu căşti în urechi: doi din Bălceşti şi al treilea din Berbeşti.

Pentru nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia de bacalaureat poate merge până la eliminarea candidaţilor din examen.

Cei şapte candidaţi de la Vâlcea care au fost prinşi fraudând sau încercând să fraudeze examenul nu mai pot să participe la examenele următoare ale Bacalaureatului 2020 şi nici la următoarele două sesiuni ale „examenului vieţii”.

  

Absolvenţilor de liceu le este interzis să intre în sala de examen cu vreun bagaj asupra lor. N-au voie nici cu mâncare, nici cu vreo geantă, carte, caiet, telefoane, sau alte mijloace de informare. Toate obiectele, cu excepţia celor de scris, trebuie lăsate în sala de depozitare. 

Candidaţii nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să permită copiatul, să schimbe informaţii, foi din lucrare, între ei, ciorne, notiţe sau alte materiale.

Cât au investit candidaţii pentru a putea copia

Investiţia într-o astfel de tehnologie pentru copiat nu este la îndemâna oricui. Preţurile pentru astfel de dispozitive variază între 90 şi 1000 de lei, în funcţie de tehnologia cu care sunt dotate. 

Există mai multe versiuni de „pixuri pentru copiat”, disponibile pe piaţă. Spre exemplu, un pix de dimensiuni normale, „mult mai subţire şi mai elegant”, cu cartelă SIM şi microcască wireless, despre care vânzătorii de pe net susţin că este nedetectabilă fiind de culoarea pielii şi funcţionează independent astfel că „nu mai ai nevoie de telefon”, iar: „cartela SIM se introduce direct în pix” şi prin urmare „poţi lăsa telefonul acasă”, costă pe un site dedicat - 600 de lei. Producătorii mai susţin că autonomia bateriei este „până la 2 ore în convorbire”. 

Iar netul abundă de site-uri care vând astfel de tehnologii considerate de către producători „soluţia perfectă pentru tine la bacalaureat, examenul auto, teză, lucrare de control, examene la facultate, etc.”, după cum este prezentat pixul cu GSM şi microfon încorporat, care poate fi folosit şi la scris. Există şi videoclipuri care te învaţă şi cum anume să le foloseşti. 

Unul dintre giganţii comerţului online, spre exemplu, nu mai are în stoc, în această perioadă, pixuri spion pentru copiat, dovadă fiind cererea destul de mare pentru astfel de dispozitive.

Pe aceeaşi temă: 

Rezultatele la Evaluarea Naţională, Vâlcea. O şcoală gimnazială a dat jumătate dintre mediile de 10 din judeţ

Profesor de matematică: „Să se depună contestaţii, în mod întemeiat“. Dascălul a oferit rezolvarea, prin mai multe metode, a subiectelor de la Evaluarea Naţională  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite