15 lucruri uimitoare despre corpul uman. De ce un copil are 90 de oase în plus comparativ cu un adult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corpul uman continuă să surprindă prin mecanismele uimitoare de funcţionare şi autovindecare. Iată câteva dintre lucrurile impresionate care se petrec în organismul unui om.

1. Creierul uman este capabil să proceseze informaţii şi în timpul somnului. Potrivit unui studiu realizat de cercetători francezi şi britanici, studiu publicat în revista Current Biology, creierul are capacitatea de a clasifica cuvinte chiar şi atunci când dormim.

2.Neuronii se regenerează pe parcursul vieţii. Unii dintre neuroni se pot regenera o dată la două săptămâni, în timp ce alţii au nevoie şi de 30 de ani.

3. Inima este puţin mai mare decât un pumn strâns şi cântăreşte între 220 de grame (la femei) şi 280 de grame (la bărbaţi).

4. Cel mai mare vas de sânge din corpul omului este artera aortă, care măsoară puţin peste 3 centimetri în diametru.

5. Cea mai mică celulă din corpul uman este spermatozoidul, iar cea mai mare este ovulul, care este de altfel şi singura celulă vizibilă cu ochiul liber. 

6. În prima lună de sarcină embrionul măsoară între 0,2 şi 4 mm.

7. Un copil are mai multe oase decât un adult. La naştere, omul are 350 de oase, iar la maturitate doar 260. Specialiştii au explicat că sistemul osos suferă modificări în timpul creşterii şi că anumite oase se unesc. 

8. Pielea nu este doar cel mai mare organ al corpului uman, ci şi cel mai greu. O persoană pierde de-a lungul vieţii în jur de 18 kilograme de piele moartă. 

9. Sucul gastric din stomac conţine acid clorhidric care, potrivit Advanced Phisical Medicine,  este suficient de coroziv încât să dizolve zincul. Din fericire, mucoasa stomacală se reînnoieşte extrem de repede, iar acidul nu are timp să treacă prin căptuşala stomacului. 

10. Ficatul este cea mai mare glandă din organism şi măsoară între 1,5 şi 2 kilograme. Este singurul organ care nu ne doare când se îmbolnăveşte.

11. Urechea umană distinge până la 340.000 de sunete, în timp ce nasul poate recunoaşte peste 10.000 de mirosuri diferite. În 2014, cercetătorii de la Univeristatea Rockfeller din New York au opinat că omul poate distinge cel puţin 1.000 miliarde de mirosuri diferite.

12. Un om are în gură câteva zeci de mii de bacterii şi produce în timpul vieţii saliva cât pentru a umple două piscine olimpice.

13. Lungimea vaselor sangvine puse cap la cap ajunge la 100 000 de kilometri. 

14. Oameni graşi produc vase de sânge suplimentare. Astfel, pentru fiecare jumăte de kilogram de grăsime câştigată, corpul produce aproximativ 11 km de vase de sânge.

15. Cel mai puternic muşhi al omului este limba, în timp ce maxilarul este considerat cel mai puternic os.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite