UPDATE VIDEO Procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, pusă sub urmărire penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procuroarea Mihaiela Iorga Moraru a fost audiată miercuri, 15 noiembrie, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Ploieşti într-un dosar de corupţie. Procurorii DNA au anunţat că început urmărirea penală faţă de Mihaiela Iorga Moraru.

UPDATE ORA 13.55 Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus urmărirea penală faţă de Mihaiela Iorga Moraru, la data faptelor şi în prezent procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru infracţiunile de: favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată (patru acte materiale).

Vă prezentăm comunicatul DNA legat de acest caz:

„În condiţiile în care faţă de un inculpat cercetat într-un dosar aflat pe rolul D.I.I.C.O.T., au fost emise mandatul european de arestare şi cererea de dare în urmărire internaţională, suspecta Moraru Iorga Mihaiela, la rugămintea expresă a acestuia, l-a ajutat, cu intenţie directă, prin acte comisive şi omisive, în scopul îngreunării cercetărilor şi tragerea lui la răspundere penală.

Menţionăm că, în cauza aflată la D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploieşti, persoana respectivă era cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, instigare la spălare a banilor.

Concret, în perioada 2015 – iunie 2017, procurorul Moraru Iorga Mihaiela, pentru a îngreuna cercetările şi tragerea la răspundere penală a persoanei cercetate în dosarul anterior menţionat, a ajutat-o pe aceasta, cu intenţie directă, prin aceea că:

- a purtat discuţii informale, în afara cadrului legal, cu persoana urmărită internaţional şi a dat curs solicitării acesteia de a-i acorda ajutor, asigurându-o că va administra mijloacele de probă corespunzătoare,
- a purtat discuţii informale cu intermediari ai aceleiaşi persoane, în biroul său din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a stabili modalitatea în care poate fi ajutată,
- a efectuat unele activităţi de anchetă în afara unui cadru legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti, legal învestiţi cu exercitarea acţiunii penale împotriva persoanei respective,
- a solicitat efectuarea unor demersuri de identificare şi, ulterior, de preluare nelegală spre soluţionare, a unui dosar înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, aflat în lucru la un alt procuror, prin inducerea în eroare, că instrumentează o cauză mai veche şi care priveşte aceleaşi fapte.

După preluarea cauzei privind acea persoană, suspecta Moraru Iorga Mihaiela:
- a dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile şi fiscale cu obiective favorabile, apte a trunchia activitatea infracţională a persoanei protejate,
- nu a depus la dosarul cauzei raportul de expertiză, după predarea acestuia de către experţii desemnaţi. Mai mult, suspecta a invocat în cuprinsul a patru ordonanţe de prelungire a măsurii controlului judiciar a împrejurării, neadevărate, că raportul de expertiză nu a fost finalizat (în condiţiile în care acest raport de expertiză fusese întocmit, depus la suspecta la data de 17 octombrie 2016 şi chiar aceasta dispusese prin ordonanţă stabilirea cuantumului onorariului final şi achitarea contravalorii expertizei, în cea mai mare parte din fondurile Direcţiei Naţionale Anticorupţie).

UPDATE ora 11.35 Mihaiela Iorga Moraru a ieşit de la DNA. Avocatul a declarat în faţa jurnaliştilor că DNA Ploieşti i-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect pentru favorizarea infractorului. Avocatul a precizat că nu Mihaiela Iorga Moraru a refuzat să facă declaraţii şi că ceea ce i se reproşează concret clientei sale este „respectarea legii”, a precizat avocatul Angela Ciurea.

În loc de declaraţii în legătură cu cazul în care este audiată, Moraru a preferat să spună o poveste: „Doi părinţi se duc cu copilul în parc, îl lasă nesupravegheat şi copilul cade. Un străin găseşte copilul, îl duce la medic şi copilului i se aplică trei copci. Cine credeţi ca este responsabil? Străinul şi medicul pentru că a aplicat 3 copci fără acordul parinţilor".

UPDATE ora 11.15 Procurorul DNA, Mihaiela Iorga Moraru, a ajuns în urmă cu puţin timp la sediul DNA Ploieşti unde a fost citată pentru a fi audiată într-un dosar de corupţie.

Oficial nu se ştie calitatea în care Iorga Moraru a venit miercuri la DNA. Întrebată fiind dacă are calitate de suspect, procurorul a precizat că „o să aflăm”.

Procurorul DNA, Mihaiela Iorga Moraru a mai fost audiată la DNA Ploieşti la începutul lunii octombrie în calitate de martor într-un dosar care are legătură cu omul de afaceri Florian Walter.

Procuroarea Mihaiela Iorga Moraru a fost audiată miercuri, 15 noiembrie, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Ploieşti într-un dosar de corupţie. La finalul Audierii, Procurorul a făcut o scurtă declaraţie

Reamintim că la începutul lunii octombrie Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis că procurorul Mihaiela Iorga Moraru, revocată din DNA în iulie, se poate întoarce la DNA. Decizia este valabilă până când Curtea de Apel Bucureşti va soluţiona definitiv solicitarea procurorului de anulare a deciziei de revocare.

Vom reveni cu amănunte.

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite