UPDATE Adrian Semcu, directorul general al Hidro Prahova, a fost reţinut pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Semcu, directorul HidroPrahova, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA Ploieşti pentru trafic de influenţă. În fosta sa calitate de vicepreşedinte al CJ Prahova, acesta a primit 100.000 de euro de la omul de afaceri Gheorghe Boeru, reţinut la rândul său de procurorii DNA

UPDATE ORA 18.10

Adrian Semcu a fost reţinut miercuri, pentru 24 de ore, de procurorii DNA Ploieşti, pentru acuzaţii de trafic de influenţă, infracţiune pe care ar fi comis-o în calitatea de vicepreşedinte al CJ Prahova pe care o avea în 2010-2011. 

Tot miercuri a fost reţinut şi omul de afaceri Gheorghe Boeru, director al SC Romair Consulting SRL, pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală. 

Potrivit procurorilor, cauza a fost disjunsă din dosarul în care este anchetat şi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, precum şi Mircea şi Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă, care vizează contractele de modernizare şi reabilitare a canalizării din Prahova, cu o valoare de peste 162 de milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului, “au existat discuţii şi înţelegeri între mai multe persoane influente şi cu importantă susţinere politică, privind realizarea intereselor vizând obţinerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plăţile efectuate de către beneficiarul proiectului, SC HidroPrahova SA.. Banii urmau să fie primiţi, sub formă de comisioane, de la societăţile agreate pe care, fiecare dintre persoanele implicate, urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenţei pe care o aveau la conducerea şi angajaţii SC HidroPrahova SA, respectiv la reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor cu atribuţii legate de derularea proiectului”.

În ceea ce-l priveşte pe Adrian Semcu, în perioada august 2010 - aprilie 2011, pe atunci vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, folosindu-se şi de influenţa pe care o avea la reprezentanţi ai conducerii SC HidroPrahova SA Ploieşti şi în înţelegere cu Gheorghe Boeru, directorul Romair Consulting, l-a ajutat pe acesta din urmă ca asocierea din care făcea parte să câştige la licitaţie un contract de achiziţie publică, finanţat în majoritate din fonduri europene.

Contractul, în valoare de peste 25 milioane de lei, intitulat „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări" face parte din proiectul european mai amplu de reabilitare şi modernizare a canalizării din Prahova, contractat de HidroPrahova.

Pentru sprijinul acordat la obţinerea contractului, în luna ianuarie 2012, Adrian Semcu a primit de la Gheorghe Boeru suma de 100.000 euro (din totalul unei sume promisă de 200.000 euro).

 "Pe de altă parte, şi o altă persoană din conducerea SC Hidro Prahova SA a fost cointeresată de inculpatul Boeru Gheorghe, reprezentantul SC Romair Consulting SRL, pentru sprijin pe parcursul derulării procedurii de achiziţie şi pentru a acorda susţinere pe durata derulării contractului, inclusiv pentru a acorda, în avans, o tranşă din fondurile aferente activităţii de consultanţă. Astfel, în perioada 2011-2012, Boeru Gheorghe a remis acelei persoane suma totală de 50.400 de lei, disimulată în venit aferent unui contract de muncă", se arată în comunicatul DNA.

Conform procurorilor anticorupţie, o parte din banii încasaţi de SC Romair Consulting SRL din fonduri publice au fost tranzitaţi, la dispoziţia lui Gheorghe Boeru, fără a avea la bază justificări economice reale, prin conturile mai multor societăţi comerciale paravan, apoi au fost scoşi în numerar şi folosiţi în interesul personal al lui Boeru. Aceste activităţi au avut ca rezultat sustragerea de la plata către stat a sumei totale de 251.765 de lei, reprezentând TVA - 151.059 de lei şi impozit pe profit - 100.706 lei.

UPDATE ORA 14.05

La DNA Ploieşti a fost adus cu mandat şi directorul firmei Romair Consulting, Gheorghe Boeru. Potrivit unor informaţii neoficiale, Adrian Semcu a ajutat societatea Romair să câştige, prin influenţarea comisiei, licitaţia pentru supervizarea proiectului pe fonduri europene care vizează modernizarea sistemelor de apă şi canalizare din judeţ.

ORA 11.00

Directorul general al SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, a fost adus miercuri la DNA Ploieşti pentru a fi audiat în dosarul în care sunt inculpaţi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputaţii Sebastian şi Vlad Cosma, precum şi preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma. Adrian Semcu a intrat în sediul DNA Ploieşti fără a face declaraţii.

Adrian Semcu este fost şef al Consiliului Judeţean Prahova, fost prefect şi actual director al Hidro Prahova.

Semcu deţine funcţia de director al SC Hidro Prahova de câteva săptămâni. Firma aparţine Consiliului Judeţean, iar prin aceasta se derulează un proiect pe fonduri europene pentru extinderea reţelei de canalizare în mai multe localităţi din judeţ.

În perioada în care a fost semnat contractul pentru extinderea reţelei de canalizare de la Comarnic, dosar în care este anchetat Iulian Herţanu, Semcu deţinea funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova.

Adrian Semcu a fost, de asemenea, deputat în Parlamentul României, iar pentru o scurtă perioadă de timp a deţinut şi funcţia de prefect al judeţului Prahova.

Dosarul Herţanu

Cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, a fost arestat preventiv în 18 februarie, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. Ulterior, Herţanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanţei supreme.

În acelaşi dosar, au fost plasaţi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Pe aceeaşi temă

Victor Ponta: Mama mea nu a fost chemată la DNA pentru audieri. Firmele cumnatului meu nu au avut contracte cu Guvernul. Victor Ponta a declarat, vineri, că mama sa, Cornelia Naum, nu a fost chemată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la audieri în dosarul în care este arestat preventiv Iulian Herţanu, cumnatul lui. „Este o mizerie ordinară”, a subliniat premierul.

Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma contestă controlul judiciar dispus de procurorii DNA. Deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, au contestat la Curtea Supremă controlul judiciar impus de procurorii anticorupţie în dosarul fraudării de fonduri europene în care este arestat preventiv Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite