Strania căsătorie de rang înalt dintre infidelii Martha şi George Bibescu. A durat 36 de ani, a trecut prin două tentative de divorţ şi a sfârşit în prietenie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căsătoriţi în urma unei pasiuni fulgerătoare, de scurtă durată, Martha şi Valentin Bibescu au fost împreună, oficial, 36 de ani. Istoria mondenă le atribuie numeroase infidelităţi, două tentative de divorţ şi vieţi separate. Într-un final, mariajul turbulent se termină în prietenie, iar relaţiile dintre cei doi, aşa cum o dovedesc câteva scrisori inedite expuse la Ploieşti, erau de caldă amiciţie

Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la naşterea prinţesei Martha Bibescu (28 ianuarie 1889, după unele date 1886, 1888 sau 1890 -28 noiembrie 1973), una dintre cele mai influente femei ale secolului XX din România, despre care s-a spus că a avut toate atuurile, de la frumuseţe deosebită, inteligenţă, eleganţă, real talent artistic, poziţie socială şi avuţie.

Dar, în ciuda tuturor acestor avantaje şi a carierei de romancieră, poetă, politiciană şi memorialistă română şi franceză, Martha Bibescu nu a avut o căsătorie fericită, iar turbulenţele din mariajul său de 36 de ani cu prinţul George Valentin Bibescu au făcut deliciul vieţii mondene de la început de secol XX şi din perioada interbelică.

Două tentative de divorţ

Cei doi se căsătoresc în 1905, în urma unei pasiuni fulgerătoare, pe când Martha avea doar 16 ani, iar George Bibescu 25 de ani. La 17 ani, Martha devine mamă, născând o fetiţă, Valentina, experienţă traumatizantă pentru tânăra prinţesă, în urma căreia i se recomandă repaus sexual de doi ani.

Pasiunea se termină brusc din partea lui George Bibescu, care, după ce o obţine pe Martha prin căsătorie, ca pe un trofeu, o abandonează şi se dovedeşte extrem de egoist, capricios şi infidel. Foarte tânără, Martha trăieşte o cruntă dezamăgire, iar mai târziu notează în jurnalele ei, pe care le-a ţinut aproape zilnic până în anul morţii, că „a crezut toată viaţa că e suficient să existe pentru a fi iubit, nu i-a trecut niciodată prin minte să ofere şi el ceva în schimb”.

Infidelităţile lui George Bibescu era publice şi aşa vor fi pe tot parcursul căsniciei, astfel că, la rândul său, tânăra prinţesă îşi caută împlinirea în scris, dar şi în braţele altor bărbaţi.

Prima tentativă de divorţ a venit din partea Marthei, considerată deja, în 1908, de către soţul său „plictisitoare“. Prinţesa se îndrăgosteşte de Charles Louis de Beauvau Craon, unul dintre cei mai râvniţi burlaci ai Franţei la vremea respectivă şi descendentul unei vechi familii aristocrate, în vârstă de 30 de ani.

Iubirea este reciprocă, iar Martha cere divorţul, însă, la sfatul soacrei sale, renunţă. La scurt timp după episodul tentativei de divorţ, Martha primeşte în dar de la soţul ei palatul Mogoşoaia, despre care s-a spus că a fost „cea mai puternică şi constantă iubire a prinţesei“.

La rândul lui, în 1919, aprins de una dintre multele sale iubiri, George Valentin cere divorţul, spunându-i brutal că „îmi eşti dragă şi tu, fireşte, dar nu îndeajuns încât să-mi petrec restul vieţii alături de tine!”. De data aceasta, refuză Martha.

Este ultima dată când cei doi au vorbit despre divorţ, iar mariajul lor de convenienţă continuă, ca şi până atunci, cu vieţi separate.

image

Fotografie inedită a Marthei Bibescu, expusă la Ploieşti. Datează din 1940 sau 1941, de la o întâlnire a prinţesei cu ziarişti străini la Capşa. FOTO în expoziţia Muzeului de Istorie Prahova, dedicată celor 130 de ani de la naşterea prinţesei

Şi dacă George Bibescu făcea „victime“ fără distincţie, printre iubirile Marthei s-au numărat prinţul Wilhelm, moştenitorul tronului Germaniei, Christopher Birdwood, ataşatul militar la legaţia Marii Britanii, lordul Thomson of Cardington, Henry Bertrand Leon de Jouvenel. Se mai spune că Ferdinand al României îi făcea lungi vizite la Mogoşoaia, iar Alfonso al XIII-lea al Spaniei o vizita incognito la hotel, în Paris. Personalitatea sa, frumuseţea şi mai ales inteligenţa, i-au fermecat pe Marcel Proust, Saint-Exupery, W. Churchill, R. MacDonald, Charles de Gaulle.

Relaţii de calde prietenie la 19 ani de la căsătorie

Surprinzător, încurcatele drumuri ale dragostei dintre George şi Martha nu i-au împiedicat, la maturitate, să întreţină o relaţie de caldă amiciţie. La 130 de ani de la naşterea prinţesei, la Ploieşti au fost expuse câteva scrisori dintre cei doi, cărţi poştale primite de Martha (inclusiv cu unul dintre pseudonimele sale literare, Lucile Decaux) de la diverse personalităţi ale epocii, precum şi o fotografie a Marthei alături de ziarişti străini la restaurantul Capşa.

Scrisorile sunt datate februarie şi aprilie 1924, la 19 ani de la încheierea căsătoriei dintre cei doi. George se adresează prinţesei cu „Marthe cherie“ şi se scuză pentru o „pauză de linişte“, cauzată de o „afacere murdară“, ceea ce denotă faptul că cei doi corespondau destul de des.

image

Scrisoarea lui George Bibescu către Martha, februarie 1924. FOTO Dana Mihai

La rândul său, Martha se adresează într-o scrisoare cu „Georges cheri“ şi îi povesteşte cu lux de amănunte o vizită la Reims, unde a vizitat catedrala.

image

Scrisoarea Marthei către George Bibescu, din aprilie 1924. FOTO Dana Mihai

Transformarea relaţiei dintre ei într-o afecţiune caldă o dovedeşte şi gestul Marthei de a-l îngriji pe George în ultimele sale luni de viaţă. Se spune că prinţesa l-ar fi luat cu forţa din patul unei amante pentru a-l interna la Spitalul Elias.

„În ciuda a tot ce s-a întâmplat între ei, Martha Bibescu în veghează personal pe soţul său grav bolnav, fiindu-i alături până în ultima clipă a vieţii“, ne-a spus istoricul Monica Cîrstea de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. George Bibescu a murit pe 2 iulie 1941 şi a fost înmormântat la Mogoşoaia, astfel luând sfârşit şi ciudata căsnicie dintre cei doi.

Martha nota în jurnalul său, din care ne-au rămas 65 de volume, la moartea soţului, un gând surprinzător pentru modul în care a decurs căsătoria sa cu George Bibescu: „Viaţa mea se sfârşeşte, împreună cu a ta, George...“.

Viaţa concretă a Marthei Bibescu va înceta însă abia pe 28 noiembrie 1973, vârsta de 84 de ani, la Paris. A părăsit România în 1945 şi nu o va mai vedea niciodată.

Vă mai recomandăm

Posada, castelul urmărit de blestemul focului. A fost incendiat pentru a distruge documentele secrete ale lordului Thomson, amantul Marthei Bibescu

Viaţa de film a prinţesei Martha Bibescu „cea mai frumoasă şi mai inteligentă femeie a României“ – poveşti de amor cu bărbaţi celebri, trădare şi exil dureros
 

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite