Spital de campanie pentru „manifestări deosebit de rapide şi cu un număr mare de victime”, pregătit în Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spital de campanie pregătit în prahova

Un spital de campanie, denumit oficial Post Medical Avansat (PMA), a fost adus în judeţul Prahova la începutul lunii februrie şi prezentat drept ”o investiţie importantă în situaţii de urgenţă care ar putea face diferenţa între viaţă şi moarte”.

 Unitatea mobilă poate oferi asistenţă medicală şi triaj simultan pentru un număr mare de victime.

În contextul actual, al războiului din Ucraina, achiziţia Potului Medical Avansat capătă o cu totul altă conotaţie. Deşi destinaţia lui iniţială era pentru tratarea eventualelor victime ale unui accident colectiv sau în caz de cutremur, PMA-ul este pregătit pentru a primi inclusiv răniţi de război din Ucraina sau refugiaţi din Ucraina care au nevoie urgentă de ajutor medical.

„Post medical avansat va fi utilizat de către salvatori în cazul producerii de accidente colective şi dezastre cu manifestări deosebit de rapide şi cu un număr mare de victime. Postul medical avansat de categoria a II-a este format din trei corturi, unul de triaj şi două de tratament, adecvate pentru a trata simultan cel puţin 30 de victime”, potrivit unui comunicat remis presei de Consiliul Judeţean Prahova.

spital campanie

Potrivit sursei citate, PMA include sisteme de încălzire, de iluminat la exterior şi interior, medicamente, materiale sanitare şi echipamente necesare acordării asistenţei medicale de urgenţă la un nivel avansat. De asemenea, mai include echipamente proprii de ventilaţie şi monitorizare pentru cel puţin trei pacienţi, care vor putea putea primi simultan astfel de îngrijiri, pentru a-i ţine în viaţă până va fi posibilă transportarea lor într-o secţie ATI sau UPU.

Postul medical avansat se află în custodia Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, mai exact în cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri. Locotenent colonel Valentin Satmar, comandantul detaşamentului a precizat pentru ziarul ”Adevărul” că, atunci când se primşete o solicitare pentru PMA se declanşează şi Planul Alb la spitalul Judeţeande Urgenţă care presupune activarea Comandamentului de Criza. În astfel de situaţii sunt angrenate urgent resurse umane (medici, asistenţi), resurse logistice (aparatură medicală etc.), resurse financiare suplimentare precum şi pregătirea spitalului cel mai apropiat pentru acordarea de îngrijiri medicale de urgenţă unui număr mare de pacienţi care depăşeşte capacitatea uzuală.Satmar a precizat că acest spital de campanie poate fi transportat acolo unde este necesar, dar amplasarea lui necesită un teren plat şi acces la utilităţi.

spital campanie

”La ordin, postul medical avansat se poate deplasa şi în alte locuri din afara judeţului Prahova” aprecizat Valentin Satmar.

PMA a costat 90.000 lei (fără TVA).

Vă recomandăm să citiţi şi:

Dovezi uriaşe de solidaritate pentru refugiaţii care tranzitează Vama Siret. Românii îi aşteaptă cu mâncare şi îi transportă gratuit la locurile de cazare

Oamenii din Kiev fug disperaţi din faţa războiului din Ucraina. Mai multe familii au ajuns în Botoşani

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite