Dovezi uriaşe de solidaritate pentru refugiaţii care tranzitează Vama Siret. Românii îi aşteaptă cu mâncare şi îi transportă gratuit la locurile de cazare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

În timp ce unii dintre taximetriştii din Vama Siret au umflat preţul curselor spre Rădăuţi şi Suceava, o firmă a adus autocare în punctul de trecere a frontierei pentru a-i prelua gratuit pe cei care fug din calea războiului. Voluntarii unei asociaţii au împărţit apă şi cornuri.

Dovezi de solidaritate şi empatie au curs joi, în Vama Siret, după ce Rusia a început războiul în Ucraina. Sute de ucraineni au trecut graniţa pe jos sau cu maşina în România, în încercarea de a se adăposti din calea conflictului în zone mai sigure. Refugiaţii au fost aşteptaţi pe teritoriul ţării noastre de oameni simpli şi de voluntarii unei asociaţii cu apă şi produse de panificaţie.

Mulţi dintre ucraineni sunt doar în trecere prin România, vor să ajungă în alte ţări din vestul Europei. Aşa că primul lucru pe care l-au făcut după ce au tranzitat vama a fost să caute un mijloc de transport şi, din păcate, s-au izbit de lăcomia unor taximetrişti care au umflat preţul curselor.

Pe de altă parte, în după-amiaza zilei de joi, firma de transport Tarsin a adus autocare aproape de punctul de trecere a frontierei pentru a-i transporta gratuit pe cei care fug din calea războiului. Reprezentantul firmei, Beniamin Lucescu, a declarat că ucrainenii vor fi transportaţi gratuit la Suceava, Rădăuţi, Aeroportul „Ştefan cel Mare” şi chiar în Capitală, dacă va fi nevoie.

refugiati siret Suceava

Voluntarii i-au aşteptat cu apă şi mâncare pe refugiaţi

Antreprenorul Ştefan Mandachi a scris pe contul său de Facebook că oferă cazare gratuită refugiaţilor în limita locurilor disponibile. Au prioritate ucrainenii care au animale de companie, câini şi pisici.

„La hotelul nostru din Suceava am cazat gratuit deja (la ora 17:45) primii patru refugiaţi: soţ, soţie, copil, bunica. Locurile sunt limitate, nu am fost pregătiţi şi există multe rezervări prealabile (inclusiv ucrainieni). Subliniez, prioritare sunt cazurile de refugiaţi CU CÂINI şi PISICI. Vom construi până luni 30 ţarcuri şi cuşti pentru “câinii refugiaţi” unde ar intra cam 40-50 animale (dacă nu se muşcă). Asta în primă fază!”, a transmis suceveanul.

Asociaţia Bucovina Civică din care fac parte Andrei Bacoş şi Vasile Bolohan a adus mâncare în Gara Burdujeni, unde au ajuns o parte dintre refugiaţi.

„Pentru a facilita tranzitul refugiaţilor, poliţia locală a desfăşurat o acţiune de a identifica şi transporta oamenii străzii din gară la centrul de noapte de la Sf Vineri. Persoanele cu probleme de sănătate au primit ajutor de specialitate din partea cadrelor medicale. Noi am fost alături de ei cu o masă în plus. Foarte multă mobilizare din partea sucevenilor pentru a fi alături de refugiaţii care au ajuns în ţara noastră! Vom fi alături de ei cu tot ce ne stă în putere! Pace în lume!”, a scris Andrei Bacoş pe contul său de Facebook.  

Vă mai recomandăm:

Misiune ca în filme pentru poliţiştii din Cluj. Operaţiune specială pentru prinderea unui bărbat care îşi răpise fiul şi ameninţa că îi face rău


Anchetă de proporţii la Cluj: peste o sută de poliţişti, jandarmi şi pompieri ar fi decontat concedii fictive

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite