Şefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova rămâne în arest. Instanţa a respins recursul Vioricăi Oniga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Rotaru, avocatul Vioricăi Oniga, crede că este vorba despre un linşaj mediatic. FOTO Adevărul Ploieşti
Ion Rotaru, avocatul Vioricăi Oniga, crede că este vorba despre un linşaj mediatic. FOTO Adevărul Ploieşti

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au judecat vineri recursul înaintat de Viorica Oniga, şefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, la decizia de arestare preventivă. Avocatul inculpatei a susţinut că este vorba despre o mediatizare excesivă, necesară pentru un raport favorabil al ţării noastre în vederea aderării la spaţiul Schengen

Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au respins vineri recursul la decizia de arestare preventivă înaintat de avocatul Vioricăi Oniga şi au decis că preşedintele Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova va fi judecată în stare de arest pentru acuzaţiile de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată, şi fals intellectual, toate în formă continuată.

În stare de arest va fi judecată în acelaşi dosar şi Georgeta Oprea, complicea şi menajera Vioricăi Oniga, cea care îi dădea banii la solicitanţii de certificate de handicap.

Ion Rotaru, avocatul Vioricăi Oniga a cerut respingerea propunerii de arestare preventivă pentru că aceasta s-ar baza pe două argumente nesemnificative: „Primul se referă la o reprezentare greşită asupra atribuţiunilor pe care doamna Oniga le avea, în sensul că se crede că Viorica Oniga este cea care elibera pur şi simplu certificatele de handicap, ca şi cum lua nişte formulare, le completa şi le înmâna solicitantului. Trebuie să se ştie că aceste certificate se eliberau în temeiul unui dosar medical. Cei care falsificau, în realitate, actele medicale sunt în stare de libertate. Al doilea argument este că se încearcă o mediatizare a acestui caz pentru a ne putea făli în cazul raportului MCV pentru aderarea la spaţiul Schengen că am stârpit o reţea de corupţie, cum ar fi aceasta, a acordării certificatelor de handicap. Mă aştept ca în continuare să urmeze frizerii, chelnerii, controlorii de tren şi mai ştiu eu ce alte categorii sociale“, a spus avocatul Ion Rotaru.

Viorica Oniga acuzată că a primit 97.000 de lei mită

Viorica Oniga a fost arestată preventiv, pentru 29 de zile, pe 28 mai. Medicul, şef la comisia de evaluare a primit bani şi bunuri prin intermediul menajerei sale, Georgeta Oprea, şi ea arestată în cauză, pentru a elibera certificate de handicap unor prahoveni care nu sufereau, în realitate, de respectivele boli.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că Viorica Oniga, a primit, în perioada 2006 – 2012, în mod repetat, de la Georgeta Oprea şi de la alţi cinci intermediari, sume de bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 97.200 lei.

Avocatul acesteia a mai spus că din actele aflate la dosar se înţele că este vorba doar de 30.000 de lei şi nu de aproape 100.000 de lei, suma înaintată de procurorii DNA. În plus, mai spune Ion Rotaru nu există nici un martor sau persoană care să spună că i-a dat direct sau personal Vioricăi Oniga un leu.

În schimbul banilor, Viorica Oniga a încadrat în grad de handicap şi a eliberat certificate medicale pentru 68 de prahoveni, în condiţiile în care acele persoane nu sufereau de bolile respective.

Cele 68 de persoane identificate până acum de anchetatori au primit astfel, pe nedrept, indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor totalizând 1.146.200 lei, sumă ce reprezintă pagubă cauzată bugetelor locale din care au fost efectuate plăţile.

Inculpatele au fost obligate şi la plata a 100 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Pe aceeaşi temă

Viorica Oniga, şefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, a fost arestată

Viorica Oniga, şefa Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, reţinută pentru luare de mită

Vasilica Florea, directorul DGASPC Prahova, a fost demisă din funcţie în scandalul bolnavilor cu handicap umiliţi la Ploieşti. Directorul adjunct, suspendat

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite