Sebastian Ghiţă, cel mai bogat ales din Prahova şi cel mai avut deputat din Parlamentul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă este cel mai bogat ales din Prahova. FOTO Adevărul
Sebastian Ghiţă este cel mai bogat ales din Prahova. FOTO Adevărul

La 35 de ani, Sebastian Ghiţă este cel mai bogat deputat din Prahova, dar şi din actualul Parlament. Mare colecţionar de ceasuri scumpe şi obiecte de artă, afaceristul politician este unul dintre cei mai tineri milionari din topurile financiarile de profil

Ales deputat de Prahova din partea USL, după alegerile parlamentare din decembrie, omul de afaceri Sebastian Ghiţă este, potrivit declaraţiei de avere depuse la candidatură, cel mai bogat parlamentar al actualei legislaturi.

Doar colecţia de ceasuri, bijuterii şi obiecte de artă valorează 17 milioane de euro. Sebastian Ghiţă a trecut la această rubrică ceasuri de 900.000 de euro, bijuterii de 3,1 milioane de euro şi obiecte de artă de 13 milioane de euro, dobândite în perioada 1997 - 2012.

Aceste plasamente îl plasează pe Sebastian Ghiţă pe primul loc şi în topul politicienilor care au investit în ceasuri de aur, statuete şi cărţi rare, pietre preţioase, tablouri, cercei, inele din aur si cu diamante.

Sebastian Ghiţă este la mare distanţă de politicianul clasat pe locul 2 în acest top, Gabriela Firea (tot USL) care deţine, bijuterii din platină, aur, gravuri, tablouri şi inele, în valoare de 240.000 de euro.

Pe un loc 24 din 25 al topului demnitarilor care au investit în bijuterii şi obiecte de artă figurează şi un alt deputat de Prahova, Roberta Anastase, care deţine metale preţioase în valoare de 11.500 de euro.

Tot potrivit declaraţiei de avere, Sebastian Ghiţă are depozite în bănci de 48 de milioane de euro şi a acordat un împrumut, unei persoane fizice, de peste 68 de milioane de euro.

Milionarul mai deţine 3 terenuri în intravilan, dobândite în 1999, 2003 şi 2008, dar şi o casă, deţinută împreună cu soţia.

Cea mai mare parte a averii sale a fost obţinută prin grupul Asesoft, dar şi din servicii de distribuţie, producţie, servicii, vinificaţie – milionarul deţine Podgoriile Tohani  - şi imobiliare.

Baschet şi afaceri media

Pasiunii costisitoare pentru ceasuri şi obiecte de artă i se adaugă una mai veche, pentru baschet. Sebastian Ghiţă este finanţatorul echipei de baschet CSU Asesoft Ploieşti, campioană a României în mai mulţi ani.

Din 2011, Sebastian Ghiţă a devenit şi patronul România TV.

Până anul trecut, Sebastian Ghiţă controla direct sau indirect grupul de firme Asesoft, dar a decis, cu puţin timp înainte să-şi depună candidatura pentru un loc de deputat, să-şi vândă acţiunile pe care le deţinea la companiile eMag, Flanco şi Asesoft Distribution, dar şi la alte firme IT&C, ceea ce i-a adus lichidităţi importante în conturi.

Sebastian Ghiţă este născut în 1978 şi este de profesie economist.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite