Scandalul clopotului. Preotul şi o familie de ploieşteni se judecă pe decibeli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Ghoerghe Lazăr de la Biserica Sfinţii Voievozi din Ploieşti a fost dat în judecată de vecini din cauza clopotului. FOTO Dana Mihai
Preotul Ghoerghe Lazăr de la Biserica Sfinţii Voievozi din Ploieşti a fost dat în judecată de vecini din cauza clopotului. FOTO Dana Mihai

Nemulţumită de zgomotul produs de clopotul de la Biserica Sfinţii Voievozi din Ploieşti, o familie a dat în judecată lăcaşul de cult. Până la finalizarea procesului, clopotul este tras doar duminica.

O situaţie fără precedent în România a pornit de la reclamaţia unei familii care are casa în spatele clopotniţei Bisericii Sfinţii Voievozi din Ploieşti. Oamenii au dat în judecată biserica, acuzând faptul că zgomotele produse de clopot le creează un real disconfort. Între cele două părţi este în desfăşurare un proces la secţia civilă de contencios administrativ de la Tribunalul Prahova.

Tot conflictul a pornit în 2009, când în curtea bisericii, în spatele lăcaşului de cult, a început construcţia unei case parohiale unde sunt celebrate slujbele din timpul săptămânii şi au fost amenajate o bibliotecă şi un muzeu.

La etajul casei parohiale, finalizată în 2011, a fost montată şi clopotniţa, iar clopotul, care până atunci fusese într-o anexă din curte, a fost amplasat în noul loc. „Iniţial, vecinii ne-au dat în judecată atât pe noi, cât şi pe toate instituţiile care ne-au dat avizele de construcţie pentru casa parohială. Au pierdut procesul, astfel că ne-au dat din nou în judecată, de data aceasta pentru că îi deranjează clopotul“, ne-a spus preotul bisericii, Gheorghe Lazăr.

Ferestre zidite

Părintele a încercat să rezolve amiabil conflictul şi a luat şi câteva măsuri de antifonare a clopotniţei. A zidit două dintre cele trei ferestre, spre est şi spre vest, şi a căptuşit cupola construcţiei. Tot la cererea vecinilor a ridicat şi un gard care să obtureze vizibilitatea către casa parohială. De asemenea, de mai bine de un an, preotul a micşorat atât intensitatea sunetului clopotului, cât şi durata tragerii, la maximum un minut, doar duminica şi de sărbători, niciodată mai devreme de ora 9.00.

Suntem foarte mâhniţi de situaţia creată, o singură familie din 285 din parohie este nemulţumită de zgomotul clopotelor. Este destul de dificil să le explici celorlalţi enoriaşi de ce nu batem clopotele pentru a-i chema la slujbă sau, în cazul deceselor, să le spui unor rude îndurerate că nu putem face toate rânduielile bisericeşti. Un clopot nu face zgomot, ci sunet, este o parte importantă a cultului Bisericii Ortodoxe“, mai spune părintele Lazăr.

Clopotul nu respectă normele

Familia care a dat în judecată biserica îşi argumentează demersul prin faptul că zgomotele sunt insuportabile şi că ar dori ca respectivul clopot, aflat aproape de dormitoarele lor, să fie mutat în curte, în faţa bisericii sau să fie înlocuit cu unul de intensitate mai mică. Din expertizele pe care le-au solicitat până acum Direcţiei de Sănătate Publică Prahova a reieşit că zgomotul produs de clopot este de 85 de decibeli în exterior, faţă de o normă legală de 50 de decibeli, şi de 75 de decibeli în casă, faţă de 35 cât ar trebui să fie în interior.

Casa parohială şi clopotniţa sunt construcţii care nu respectă normele de zgomot şi, din ceea ce prevede legislaţia, nici bisericile nu sunt exonerate de respectarea legislaţiei de mediu şi a mediului de viaţă al vecinilor. Suntem şi noi credincioşi, respectăm Biserica, dar a devenit de nesuportat. Nici măcar nu se trăgea clopotul doar duminica sau de sărbători, ci în fiecare zi, după cum dorea clopotarul. Dormitoarele noastre sunt foarte aproape de clopotniţă şi în fiecare duminică, la ora 7.00, ne trezeam în zgomotul puternic“, spune Roxana Coca, unul dintre cei patru membri ai familiei care a dat în judecată biserica.

Oamenii spun că, pentru ei, situaţia ar putea fi rezolvată cu puţină înţelegere din partea Bisericii. „La orice biserică, clopotul este în faţă pentru a putea fi auzit de toţi enoriaşii, nu în spate. În plus, pentru că are aproape 100 de ani, conform expertizelor noastre, are fisuri, iar sunetul este amplificat. Se poate rezolva toată situaţia cu un clopot nou, mic, care să fie amplasat în curte, pe un schelet metalic“, mai spune Roxana Coca.

Procesul în care se judecă cele două părţi are un nou termen la Tribunalul Prahova pe 17 octombrie.

Mai puteţi citi

Dumnezeu, înrolat de politicieni în goana după voturi

„Episcopul bling-bling“ din Germania, chemat la Vatican să dea socoteală pentru stilul său luxos de viaţă pe banii Bisericii

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite