„Episcopul bling-bling“ din Germania, chemat la Vatican să dea socoteală pentru stilul său luxos de viaţă pe banii Bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Episcopului de Limburg i se cere acum demisia din cauza cheltuielilor extravagante. FOTO AFP
Episcopului de Limburg i se cere acum demisia din cauza cheltuielilor extravagante. FOTO AFP

Episcopul de Limburg, Franz-Peter Tebartz-van Elst, a mers cu o cursă low-cost la Roma, după ce a fost chemat de Vatican să explice de ce a cheltuit 31 de milioane de euro pentru construirea unei dioceze dotate cu muzeu, săli de conferinţă, capelă şi apartamente private. Aripa sa din clădire a costat trei milioane de euro şi are o sufragerie de 63 de metri pătraţi şi o cadă de 15.000 de euro.

Episcopul a mers spăşit la Vatican cu o cursă de linie Ryanair pentru a-i explica Papei Francisc ce s-a întâmplat cu aceste cheltuieli uriaşe, după ce mai multe voci din Biserica Catolică i-au cerut demisia în urma scandalului. 

Robert Zollitsch, şeful Biserii Catolice din Germania, care se află şi el într-o vizită la Roma, a declarat că scandalul nu ar trebui să rămână „fără consecinţe”. 

dioceza de 31 de milioane de euro reuters

Catedrala din Limburg, în faţa căreia se poate vedea dioceza de 31 de milioane de euro. FOTO Reuters

În vârstă de 53 de ani, Franz-Peter Tebartz-van Elst a ajuns în lumina reflectoarelor după ce s-a aflat faptul că a folosit fondurile bisericii pentru a-şi construi o dioceză foarte luxoasă, cu câteva caracteristici greu de justificat - un muzeu, săli de conferinţe, o capelă privată şi mai multe apartamente private. Reşedinţa lui din interiorul diocezei are o sufragerie uriaşă şi o cadă de 15.000 de euro, transmite AFP. 

dioceza de 31 de milioane de euro reuters

Dioceza de 31 de milioane de euro din Limburg. FOTO Reuters

Proiectul de construire a fost aprobat de predecesorul lui Tebartz-van Elst, însă valoarea proiectului era estimată atunci la 5,5 milioane de euro. 

episcopul bling bling foto afp

Din cauza acestor extravaganţe, clericul a căpătat porecla de „episcopul bling-bling” în presa germană. Cel mai vândut cotidian naţional, tabloidul „Bild”, a titrat vineri pe prima pagină „Pentru numele lui Dumnezeu!”. „De ce are un episcop nevoie de o grădină de 783.000 de euro?”, se întrebau jurnaliştii. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite