Scandal între armurieri şi poliţiştii din Prahova. Şef din inspectorat acuzat de închiderea abuzivă a două şcoli pentru instruirea trăgătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandal fără precedent în Prahova între singurii armurieri din judeţ şi poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Muniţii şi Substanţe Periculoase. Sorin Saitoc, preşedintele colecţionarilor de arme din România, dar şi al unei Asociaţii de Vânătoare şi Pescuit Sportiv, acuză abuzuri grave ale oamenilor legii care, în urma unor controale, au decis să întrerupă activitatea singurelor şcoli de Arme şi Muniţii din Prahova.

Practic, prahovenii care doresc să obţină acum un permis de port armă, trebuie să se deplaseze fie în Bucureşti, fie în alt judeţ.

Decizia n-ar avea la bază activităţi ilegale, ci mai degrabă un abuz al poliţiştilor care n-ar face altceva decât să interpreteze eronat o lege plină de lacune, suţine Saitoc, dar şi competitorul său, Constantin Murgoci.

Incriminat direct este şeful Serviciului Arme, Muniţii şi Substanţe Periculoase din cadrul IJP Prahova, Alexandru Frangulea, chiar el absolvent al unor cursuri organizate de şcoala a cărei activitate acum o consideră frauduloasă.

Concret, în Prahova, până acum două luni existau pe piaţă două asociaţii autorizate să organizeze cursuri de specialitate în vederea obţinerii permisului de port armă şi pentru obţinerea dreptului de a instrui în poligonul de tragere.

Activitatea acestor şcoli a fost acum suspendată, ca urmare a unei decizii luată de Serviciul Arme şi Muniţii din cadrul Poliţiei Prahova.

“În urma unui control, domnul comisar Frangulea Sandu a venit şi a cerut registrul de intrare ieşire al armelor şi muniţiilor. I s-a prezentat registrul, aşa cum se poate vedea pe filmările video pe care le avem, dar a cerut agentului constatator să scrie că nu i s-a prezentat acel registru, drept urmare noi ne-am pierdut licenţa. Agentul constatator nu a făcut decât ceea ce i s-a dictat de către domnul comisar şef. Am depus nenumărate plângeri, însă soluţionarea lor durează şi între timp noi ne uităm unii la alţii pentru că nu mai avem nucleul obiectului de activitate. S-au închis două activităţi principale: de operaţiuni cu arme şi muniţii şi cea de şcolarizare. Acum se fac planuri să lucreze şi la a treia activitate a noastră care este cea de vânătoare şi pescuit sportive. Nu m-aş mira să o închidă şi pe asta. Până când noi vom dovedi că avem dreptate, aceste activităţi sunt suspendate. Vă spun că nu este vorba doar despre societatea noastră, ci şi de competiţia noastră, singura pe care o avem în judeţul Prahova, dar şi de oamenii care deţin armament”, explică Sorin Saitoc, administratorul uneia dintre Asociaţiile de Arme şi Muniţii din Prahova care organiza cursuri în poligoanele de tir.

image

Constantin Murgoci, administratorul unei societăţi de arme şi muniţii spune că legea este interpretabilă şi poate duce la abuzuri  FOTO Diana Frîncu

Controalele S.A.E.S. P din cadrul IPJ Prahova, coordonate de Sandu Fragulea, s-au dovedit a fi abuzive, susţine Saitoc, şi în timpul unor concursuri organizate de şcoala armurierului. Din cauza unei confuzii, Frangulea a fost la un pas să suspende un examen organizat legal.

Confuzie

“Odată am avut o examinare şi s-a prezentat pentru control la examinarea respectivă domnul Alexandru Frangulea împreună cu doi colegi de-ai dânsului. 18 oameni erau la acel examen. Dânsul a spus că examenul trebuie să se oprească pentru că este fraudulos şi că a fost făcut fraudulos de când s-a înfiinţat această societate, adică de aproape şapte ani de zile, şi a invitat toţi oamenii să plece. Eu i-am invitat să stea pe loc şi l-am rugat să ne dea lămuriri de ce se întâmplă acest lucru. Ne-a spus că, pentru acel examen, nu există încă doi reprezentanţi de la Ministerul Muncii şi Sănătăţii. Noi i-am spus că nu la acest examen trebuie să fie aceşti reprezentanţi, ci la examenul care se va petrece cu două ore mai târziu. Până la urmă dânsul a înţeles că face o confuzie şi că sunt două examene diferite, după care a spus că el nu are timp de pierdut şi a ieşit cum a venit, spunând toate aceste lucruri în faţa a 18 oameni care susţineau examenul şi în faţa lucrătorilor de la Poliţie. Examenul acela s-a finalizat”, a precizat Saitoc.

Armurierul a explicat că primul examen era organizat în vederea obţinerii dreptului de a deţine o armă, iar al doilea concurs, unde într-adevăr ar fi trebuit să fie prezenţi în sală şi reprezentanţi ai celor două Ministere, era organizat pentru obţinerea dreptului de a instrui în poligonul de tragere.

Lege cu lacune

Acuzaţiile aduse reprezentanţilor IJP de către Sorin Saitoc sunt dublate şi de competitorul său direct, Constantin Murgoci, adminsitratorul al unei societăţi autorizată să organizeze cursuri de iniţiere în arme şi muniţii. Acest din urmă merge şi mai departe şi spune că nu neapărat poliţiştii sunt vinovaţi de faptul că singurii armurieri din Prahova au rămas fără obiectul de activitate principal, ci o lege plină de lacune care lasă loc la multe interpretări.

“Este poate o abordare dintr-un alt punct de vedere al legii 295 din 2004, lege care este obtuză, lege care poate da naştere la astfel de situaţii şi care poate duce, interpretată greşit, la întreruperea activităţii unor societăţi comerciale. Activitatea pe partea de şcolarizare a societăţii noastre a fost întreruptă tocmai din cauza unei legi interpretabile. Dacă eu am făcut nouă ore şi jumătate, organul de stat îmi spune, nene, îmi pare foarte rau nu ai îndeplinit condiţiile de la punctul C, ca aici zice 10 ore, iar dumneata ai facut 9 ore şi jumătate. Cine rezistă 10 ore de trageri în poligon, într-o singura zi. Imposibil, dar exact asta scrie în lege. Aşa s-a ajuns la suspendarea activităţii. În momentul de faţă şi noi suferim şi mai mult decât atât, cetăţenii din judeţul Prahova sau din alte judeţe care nu mai au unde să-şi îndeplinească condiţiile legii privind autorizarea pentru procurarea unei arme letale sau neletale supuse autorizării sau a vizei permisului de armă. Cred că merg în alte judeţe ceea ce înseamnă consum mai mare, majorare de preţuri ale acestor cursuri şi aşa mai departe”, a declarat Constantin Murgoci administratorul unei societăţii de arme şi muniţii din Ploieşti.

Anchetă

De cealaltă parte, reprezentanţii IJP Prahova recunosc că pe masa lor se află o serie de plângeri şi reclamaţii venite din partea unor persoane juridice cu obiect în domeniul armelor şi muniţiilor, prinvind nemulţumirea acestora legat de felul în care a fost aplicata legea de structura de profil din cadrul Inspectoratului, iar în cauză, conducerea inspectoratului a dispus verificari. Una dintre aceste plângeri a fost trimisă de IJP către Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, pentru că are ca obiect abuzul în serviciu al unor poliţişti din cadrul SAESP Prahova. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite