Restaurantul social din Ploieşti, afacerea care dă de muncă unor persoane defavorizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restaurantul are angajaţi din categorii defavorizate pe piaţa muncii FOTO Dana Mihai
Restaurantul are angajaţi din categorii defavorizate pe piaţa muncii FOTO Dana Mihai

Un restaurant deschis cu fonduri europene în Ploieşti, judeţul Prahova, asigură locuri de muncă pentru persoane provenite din categorii sociale defavorizate, precum mame singure care au copii în îngrijire. Mai mult, principalii beneficiari ai produselor gătite aici, care au preţuri mai mici decât cele practicate în oraş, sunt oamenii cu venituri modeste.

Deschis în toamna anului trecut, în clădirea în care a funcţionat unul dintre cele mai vechi bistrouri ale Ploieştiului, care se numea „Pelican“, restaurantul „Apollo“ pare, la prima vedere, o afacere ca oricare alta în domeniul alimentaţiei publice. În realitate, restaurantul are o istorie care se scrie din poveştile personale ale celor care lucrează aici în fiecare zi, al celor care au făcut posibilă existenţa lui şi chiar ale celor care îi calcă pragul.

Restaurantul „Apollo“ este, de fapt, o întreprindere socială pusă pe picioare de un ONG din Ploieşti, Asociaţia Centrul de resurse „Apollo“, prin accesarea de fonduri europene, cu intenţia de a da de muncă unor persoane din grupuri vulnerabile: mame singure, oameni fără experienţă profesională, persoane care au vârste de peste 40 şi nu-şi găsesc de lucru de ani, dar şi tinerilor care provin din centre de plasament.

„Am candidat cu ideea noastră la Programul Insertio, finanţat din fonduri europene. Ne-am gândit, la acel moment, că un restaurant este cel mai bun exemplu practic de a crea un sistem de servicii adecvat nevoilor persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile şi care să le asigure accesul pe piaţa muncii. După ce am obţinut finanţarea, ne-am lovit, însă, de foarte multe probleme. Nu aveam experienţă în ceea ce înseamnă funcţionarea unui restaurant, de la amenajarea în sine a spaţiului, până la achiziţii, obţinerea avizelor necesare şi lucrul efectiv cu programe de contabilitate şi gestiunea prin sisteme informatice. Au fost etape pe care le-am parcurs singuri, cu paşi mici, şi a trebuit să depăşim şi foarte multe probleme birocratice“, explică Lucian Găman, preşedintele Asociaţiei Centrul de resurse „Apollo“. 

restaurant social ploiesti foto dana mihai

Lucian Găman, coordonatorul proiectului de întreprindere socială 

Persoanele implicate în proiect nu au renunţat însă, iar la finalul lunii octombrie 2015, au deschis restaurantul finanţat din fonduri europene. La munca de amenajare şi igienizare au muncit, efectiv, şi principalii beneficiari ai programului, adică persoane din grupuri defavorizate care, prin experienţa proprie sau urmând cursuri de specializare au devenit angajaţii şi oamenii de bază ai restaurantului Apollo.

Opt angajaţi din categorii defavorizate

„Din cei 11 angajaţi ai restaurantului, 8 provin din grupuri vulnerabile. Este vorba fie de femei în situaţii de risc şi cu situaţii familiale deosebite, de exemplu din eşantionul celor care îşi găsesc foarte greu de muncă din cauza vârstei, peste 40 sau 45 de ani, femei fără joburi care îşi cresc singure copiii, fie tineri care au crescut în centre de plasament. Unii au mai lucrat în domeniu, pe alţii i-am format prin cursuri pe care le asigură tot centrul nostru. În paralel, după angajare, le oferim servicii de asistenţă, de consiliere, suport şi motivare, continuate cu cele de tip formativ“, spune Lucian Găman.

Unul dintre aceşti angajaţi este Florentina Pandele, o tânără de 26 de ani din localitatea prahoveană Râfov. Are un copil de 2 ani şi jumătate, iar până acum nu a lucrat deloc. Înainte să lucreze în restaurant, a urmat un curs de ospătar şi un altul de bucătar la Centrul de resurse „Apollo“, iar prin rotaţie, ca mulţi dintre colegii ei de la restaurant, este fie „în spate“, la bucătărie, fie la sală, servind clienţii. „Pentru mine, acest serviciu este ca o gură de oxigen. Am încercat să mă angajez, dar nu voia nimeni să mă ia. Am învăţat să fac foarte multe lucruri de când am venit aici, simt că am un rost şi sunt fericită că am banii necesari să-mi întreţin copilul“, povesteşte tânăra care face naveta pentru a ajunge la serviciu. 

restaurant social ploiesti foto dana mihai

Florentina Pandele a primit şansa la o viaţă independentă prin angajarea în restaurant FOTO Dana Mihai

Printre angajaţi se numără predominant persoane în situaţii de risc, dar nu numai. „Dacă toţi salariaţii ar fi fără experienţă, lucrurile nu ar putea merge aşa cum trebuie, scopul este ca restaurantul să poată funcţiona un timp îndelungat pentru a-şi îndeplini, astfel, şi componenta socială, iar pentru aceasta este absolut necesar să ne găsim locul în piaţă, iar încasările să ne acopere cheltuielile zilnice de funcţionare“, explică Lucian Găman.

Meniuri la preţuri mici

Angajaţii restaurantului reprezintă doar una dintre componentele întreprinderii sociale. Fiind un restaurant deschis cu fonduri europene, adaosurile comerciale sunt mici. „Încercăm să oferim servicii de calitate la costuri acceptabile pentru oamenii de rând. La un cost al materiilor prime de 5 lei, de exemplu, preţul de vânzare este de 7 lei. Meniul zilei are un preţ foarte mic, poate cel mai scăzut din oraş, şi oferim şi posibilitatea ca o persoană să mânânce doar felul unu sau doar felul doi. De asemenea, oferim gratuit un pahar de suc, de vin sau de bere, iar aceste servicii ne-au atras cei mai mulţi clienţi“, spune Lucian Găman. 

Printre beneficiarii restaurantului se numără şi un ONG care sprijină persoanele de vârsta a treia. Din două în două săptămâni, pensionarii din grija organizaţiei se întâlnesc pentru socializare, terapie şi distracţie la restaurantul „Apollo“. Pentru 18 lei de persoană, aceştia au rezervat restaurantul doar pentru ei şi primesc o masă consistentă, ceai sau cafea şi un suc sau o bere. 

restaurant social ploiesti foto dana mihai

Restaurantul are servicii de calitate la preţuri mult mai mici FOTO Dana Mihai

„Una dintre dorinţele noastre este implementarea programului «meniu în aşteptare», adică posibilitatea ca un client să plătească un ceai, o cafea sau un fel de mâncare pentru o persoană în situaţie materială precară. Deocamdată, căutăm calea financiară legală de a-l implementa“, explică Lucian Găman. 

Proiect de 200.000 de euro

Valoarea proiectului pe fonduri europene din Ploieşti este de 200.000 de euro, din care, până acum, au fost alocaţi aproximativ 110.000 de euro. Majoritatea banilor au mers, până acum, pe echipamentele din bucătărie, care sunt la cele mai înalte standarde, dar şi pe mobilier, amenajări interioare şi utilităţi, spaţiul fiind unul lipsit de orice fel de dotări în momentul demarării întreprinderii sociale. 

De asemenea, 2% din fondurile folosite reprezintă cofinanţarea Asociaţiei Centrul de resurse „Apollo“, una dintre cele mai vechi organizaţii din Ploieşti, care şi-a propus creşterea participării tinerilor la viaţa societăţii, participarea acestora la programe de educaţie, ocupare profesională şi incluziune socială.

Mai puteţi citi

Sfaturile unui antrenor care se ocupă de minte şi de suflet: „Trăim ca nişte ambalaje şi ne validăm prin obiecte“

Artista care transformă textilele vechi în haine-unicat. „Când aruncăm un tricou, irosim 2.000 de litri de apă“
 

Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite