Raed Arafat vine la Ploieşti pentru a coordona ancheta Ministerului Sănătăţii. Controlul se prelungeşte şi săptămâna viitoare la Spitalul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a decis, vineri, prelungirea controlului la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti. Raed Arafat va coordona săptămâna viitoare ancheta din unitatea medicală

După ce joi seară ministrul Nicolăescu a decis suplimentarea echipei de control cu încă doi directori din Ministerul Sănătăţii (un director ajunct al Direcţiei de Sănătate publică şi Control în Sănătate şi un director adjunct al Direcţiei Asistenţă medicală), vineri, în ziua când ancheia trebuia să se încheie, Nicolăescu a anunţat că a decis prelungirea controlului prelungi şi săptămâna viitoare, în zilele de luni şi marţi. Echipa va fi coordonată de secretarul de stat Raed Arafat care va veni personal la Ploieşti.

Potrivit ministrului Sănătăţii, acţiunea de control din Spitalul Judeţean Ploieşti urmăreşte două componente: pe de o parte verificarea situaţiei în spital, pentru a vedea starea de fapt, care sunt condiţiile în care se desfăşoară actul medical, în lumina celor sesizate de presă şi personalul medical şi, pe de altă parte, verificarea unei serii de documente, care să ne arate în ce măsură au fost respectate procedurile pe care le prevede legislaţia în domeniul sănătăţii publice.

Rog echipele de control să analizeze întreaga activitate în condiţii de deplină obiectivitate, neutralitate, respect al drepturilor tuturor celor care fac parte din personalul medical, eliminând orice tendinţă de abuz sau exces. De asemenea, consider că la această acţiune trebuie să participe toţi actorii de sistemul sanitar, care au atribuţii şi responsabilităţi în acest sens. Mă adresez cu această ocazie autorităţilor locale, de data aceasta Consiliului Judeţean, în calitate de administrator al spitalului, pentru a gestiona cu profesionalism situaţia actuală. Ministerul Sănătăţii acordă în continuare sprijinul necesar, mai ales pe partea de respectare a condiţiilor igienico-sanitare. La întocmirea concluziilor vor fi invitaţi să participe şi reprezentanţii Colegiului Medicilor Prahova, dat fiind că acesta este organismul profesional care are un cuvânt de spus în gestionarea relaţiei medic – pacient“, a spus ministrul Eugen Nicolăescu.

Ministrul a mai precizat că, „urmare a informaţiilor suplimentare primite de la echipa Ministerului Sănătăţii, vom prelungi acţiunea de control, pentru a analiza toate aspectele şi pentru a avea informaţii complete, care să conducă la concluzii pertinente. Astfel, controlul se va prelungi şi săptămâna viitoare, în zilele de luni şi marţi. Echipa va fi coordonată de secretarul de stat Raed Arafat. Acesta se va deplasa la Ploieşti la începutul săptămânii viitoare“.

În ultima lună, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti a intrat în atenţia opiniei publice după ce experienţa unui pacient, care într-un final a murit, a fost relatată într-un amplu articol din presa centrală, dar şi după ce medicul chirurg Dan Oprea, din unitatea medicală, a vorbit despre deficienţele de materiale, ustensile şi situaţia personalului din spital.

Au fost şi motivele pentru care spitalul a intrat în atenţia Ministerului Sănătăţii care a dispus efectuarea unui control, iniţial în perioada 27-29 noiembrie, prelungit de vineri cu încă două zile.

Situaţia a declanşat, săptămâna aceasta, şi o serie de reacţii publice, atât din partea conducerii cât şi a medicilor din spital. Joi, managerul Adrian Strâmbeanu a cerut public scuze pacienţilor pentru „lipsa de umanitate cu care sunt trataţi“, însă a spus spune că „imaginea de lumea a treia creată spitalului este falsă“, iar medicii au redactat o scrisoare de solidaritate cu chirurgul Dan Oprea în care au vorbit şi despre faptul că sistemul îi obligă zilnic la mici compromisuri fără de care nu ar putea asigura asistenţa medicală sau faptul că presa este de vină pentru „conflictul artificial creat între medici şi pacienţi şi familiile lor“.

Vineri, într-un nou mesaj, semnat de doctorul Carmen Ionică, din Spitalul Judeţean Ploieşti, medicii spun că „doctorii şi pacienţii sunt de aceeaşi parte a baricadei“ şi că „tot acest asediu al presei asupra medicilor a indus teama în rândul pacienţilor“. „Oamenilor le este teamă să se prezinte la medic şi ajung la camera de gardă după zile de suferinţă, cu complicaţii severe care le pun viaţa în pericol“, se mai spune în scrisoarea publică de remisă vineri presei.

Concluziile raportului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti vor fi prezentate de coordonatorul controlului, secretarul de stat Raed Arafat, până la sfârşitul săptămânii viitoare.

Alte articole pe aceeaşi temă

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, locul unde nici Raed Arafat nu te salvează de la moarte

Bătrână legată de pat cu cârpe, la Spitalul Judeţean Ploieşti, în plin control al Ministerului Sănătăţii

Mesajul doctorilor de la Spitalul Judeţean din Ploieşti: „Oamenilor le este teamă să se mai prezinte la medic“

Medicii din Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, solidari cu chirurgul Dan Oprea. Ministerul Sănătăţii a suplimentat echipa de control

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, reacţie după afirmaţiile chirugului Dan Oprea, de „malpraxis cu bună ştiinţă“
 

Ploieşti


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri