Problema gunoaielor din Prahova a ajuns pe masa Comisiei de Mediu din Senat

0
Publicat:

Preşedintele Comisiei de Mediu din Senat, senatorul Aurel Oprinoiu (USR), cere autorităţilor din Prahova să înceapă „imediat” procedura de selecţie a unui nou operator de salubritate pentru cele peste 80 de localităţi în care activează United Waste Solutions (UWS).

Munți de gunoaie în Ploiești SURSA observatorulph.ro
Munți de gunoaie în Ploiești SURSA observatorulph.ro

Oprinoiu a spus, într-o conferinţă de presă susţinută, joi, la Ploieşti, că acest contract trebuia rezilitat de foarte mult timp.

Trebuia reziliat contractul, trebuia intrat în procedură de achiziţie nouă, să intre într-o procedură, să găsească un alt operator care vrea să facă un business corect în Prahova. (…) De ce dl. Ganea (n.r. Cristian Ganea – şeful ADI Prahova) în momentul de faţă nu începe procedura de selecţie a unui nou colector în zona doi şi şase, pentru că pe 31/12/2024 acest contract o să expire? Îi somez pe domnul Ganea şi pe domnul Tudone (n.r. Dumitru Tudone – vicepreşedintele CJ) să înceapă imediat procedura de selecţie a unui nou operator în Prahova, în zona 2 şi 6, îi somez să rezilieze contractul cu aceşti infractori numiţi Blue Planet, care operează SWO-ul (n.r. – operatorul staţiei de tratare mecano-biologică). Îi somez să înceapă procedura de execuţie a garanţiei de bună execuţie şi să-şi ia mâinile de pe Garda de Mediu. Să lase Garda de Mediu să-şi facă treaba şi Agenţia pentru Mediu la fel”, a declarat senatorul USR.

Din punctul său de vedere, problema în ceea ce priveşte criza deşeurilor nu este la Vitalia, firma care operează rampa de la Boldeşti Scăeni şi care nu mai permite accesul la rampă pentru maşinile celor de la UWS, ci este la Consiliul Judeţean Prahova.

„Acest contract ADI este făcut praf, pentru că deşeurile din Prahova trebuiau să ajungă în staţia de tratare mecano-biologică, acele deşeuri trebuiau tratate, reciclate, sortate, iar numai o parte din ele trebuiau să ajungă la depozitul Vitalia. Pentru că aceşti infractori au distrus staţia şi le-a fost ridicată autorizaţia de mediu, deşeurile din Prahova ajung direct la Vitalia, Rosal duce la Vitalia deşeuri mai mult decât trebuia să ajungă vreodată”, a susţinut Aurel Oprinoiu.

Potrivit acestuia, în judeţul Prahova s-a format „un grup infracţional organizat” pe acest segment de activitate.

Accesul autogunoierelor United Waste Solutions (UWS) la rampa ecologică de la Boldeşti Scăeni, operată de Vitalia, este interzis din nou, pe fondul unor noi neînţelegeri între cele două părţi.

Directorul ADI Deşeuri Prahova, Cristian Ganea, a declarat joi, pentru AGERPRES, că maşinile operatorului UWS care au ridicat deşeurile în urmă cu o zi au rămas cu încărcătura, în condiţiile în care accesul lor la rampă este din nou oprit.

Săptămâna trecută a existat o situaţie similară între cele două părţi, Vitalia reclamând atunci datoriile 8,8 milioane de lei pe care le avea de încasat de la operatorul de salubritate UW-SWO-Blue Planet.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite