Prahova, pe primul loc în topul judeţelor cu incidente de campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mita şi votul ilegal sunt pedepsite cu închisoarea. FOTO: votlegal.mai.gov.ro
Mita şi votul ilegal sunt pedepsite cu închisoarea. FOTO: votlegal.mai.gov.ro

În primele două săptămâni de la începerea campaniei electorale, în ţară au fost semnalate 348 de incidente. Exceptând Bucureştiul, cele mai multe sesizări privind posibile încălcări ale legii au fost înregistrate în Prahova şi Gorj.

Doar în weekend, în Prahova au fost semnalate două incidente electorale, finalizate cu plângeri penale la Poliţie, în localităţile Drăgăneşti şi Băicoi.

Nu este de mirare, astfel, că statisticile Ministerului Administraţiei şi Internelor plasează judeţul nostru în topul incidentelor, cu 30 de situaţii semnalate.

Suntem urmaţi de Gorj, cu 23 de incidente, în timp ce în alte 15 judeţe, printre care: Bihor, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Ilfov, Olt şi Teleorman au fost înregistrate mai puţin de cinci sesizări.

Bucureştiul este „contabilizat“ distinct, cu 34 de situaţii, având în vedere numărul mare de locuitori şi, implicit, numărul mare de colegii electorale.

20 de cazuri de mită electorală

Potrivit MAI, la nivelul întregii ţări, în primele două săptămâni ale campaniei electorale, au fost sesizate 348 de situaţii reprezentând posibile încălcări ale legii electorale. Unele au fost deja sancţionate, restul aflându-se în faza de investigare.

În mediul rural au fost semnalate 190 de evenimente, iar în mediul urban 158.

Dintre situaţiile confirmate, 136 reprezintă contravenţii, pentru care au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 43.300 lei.

Totodată, se efectuează verificări în 127 de cazuri sesizate ca fiind infracţiuni, dintre care 20 sub aspectul săvârşirii infracţiunii de mită electorală.

Mai puţine decât în campania pentru locale

Cu toate acestea, numărul de infracţiuni şi contravenţii înregistrat în prima jumătate a campaniei electorale este mult mai redus, comparativ cu alegerile locale din acest an, când în aceeaşi perioadă – primele două săptămâni de campanie, erau deja înregistrate 1.055 de sesizări, dintre care 453 de contravenţii şi 377 de infracţiuni.

În ceea ce priveşte frecvenţa faptelor contravenţionale şi penale, până acum, cele mai întâlnite situaţii au fost cele care privesc afişajul electoral – incluzând aici nerespectarea locurilor de afişaj electoral, distrugerea sau deteriorarea materialelor de campanie. Este vorba de aproape jumătate din totalul situaţiilor semnalate, mai precis 45 %.
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite