Olimpicii de ieri, olimpicii de azi: visuri realizate pentru minţile strălucite din Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Călin, olimpic la astronimie şi expert în sisteme complicate de scriere, în drum spre olimpiada din Coreea de Sud. FOTO arhiva personală
Alexandru Călin, olimpic la astronimie şi expert în sisteme complicate de scriere, în drum spre olimpiada din Coreea de Sud. FOTO arhiva personală

De ani de zile, şcolile din Prahova sunt o pepinieră de olimpici internaţionali, tineri cu minţi strălucite care îşi doresc şi reuşesc să devină studenţi ai marilor universităţi ale lumii. Foarte rar, planurile lor de viitor includ România

Alexandru Călin, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Ploieşti, este unul dintre puţinii olimpici internaţionali care se gândeşte, încă, la o carieră în ţara lui. Vara aceasta a făcut parte din lotul României de la Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Vilnius, Lituania, iar performanţa elevilor români a clasat ţara noastră pe locul III în ierarhia pe naţiuni. Anul trecut, a mers la aceeaşi competiţie, în Coreea de Sud, ca junior.

Este pasionat de fizică, astrononimie şi astrofizică, dar şi de lingvistică şi de sisteme de scriere complicate, precum sanscrita sau limba coreeană şi mayaşă. „În Coreea de Sud cred că i-am şi speriat de câteva ori pe nativi, după ce i-am corectat şi şi-au dat seama că am dreptate“, spune amuzat Alexandru. Învaţă singur pentru că nu există în Ploieşti specialiştii pe care să-i consulte în studiul acestor limbi complicate.

Îşi doreşte ca pe viitor să fie unul dintre acei oameni care va găsi răspunsul la întrebările fără soluţie ale omenirii şi, dacă ar fi posibil, să descopere noi forme de viaţă pe alte planete. De altfel, este şi pregătit să comunice cu ele, prin cunoştinţele aprofundate de lingvistică pe care le-a studiat individual.

Dar, până atunci, fizica este prioritară. „Domeniul în care mi-ar plăcea cel mai mult să lucrez este fizica modernă, cu aplicaţii în fizică cuantică şi relativitate. Probabil voi opta pentru Politehnica din Bucureşti, iar dacă mă răzgândesc şi mă voi decide să studiez în străinătate, probabil că nu va fi foarte departe de casă“, spune Alexandru.

Ştie că studiul fizicii, mai ales la nivelul pe care şi l-a propus este „epocal de greu“, dar nimic nu-l sperie şi nici nu-l întoarce din drum pe tânărul olimpic.

Străinătatea, singura variantă pentru olimpici prahoveni

Iar tineri excepţionali şi talentaţi ca Alexandru Călin sunt mulţi în pepiniera de minţi strălucite din Prahova. Din păcate, aptitudinile lor, crescute peste ştacheta obişnuită, îi împing să-şi caute viitorul în altă parte. Doar anul acesta, după ce au terminat liceul, patru informaticieni şi matematicieni au ales să-şi continue studiile în străinătate.

Radu Voroneanu, băiatul de aur al României de la informatică, cu numeroase medalii de aur de balcaniade şi olimpiade internaţionale, a aplicat şi a fost admis la Cambridge, în Anglia. Va studia, în cel mai bun departament de informatică din Europa, alături de foştii săi colegi de liceu din „I.L. Caragiale“, Cătălina Cangea şi Vlad Veigang.

radu voroneanu

Radu Voroneanu. FOTO Adevărul Ploieşti

Li se alătură singura elevă care a obţinut media 10 la bacalaureat în această vară, Cătălina Rîpeanu, de la Colegiul Mihai Viteazul. A fost admisă fără emoţii la un profil real la Universitatea Sheffield din Anglia.

Facultatea a ales să o facă în străinătate din cauza sistemului educaţional deficitar din România, dar şi pentru că nu a găsit ceea ce căuta. „Eu cred că în ţară pot face la un nivel înalt doar o facultate din domeniul petrolului, arhitecturii şi medicinei. Mi-ar fi plăcut să rămân în ţară, alături de familie, dar este cea mai bună alegere, acum sunt bucuroasă că am fost admisă“, ne-a spus, imediat după bacalaureat, Cătălina.

catalina ripeanu

Cătălina Rîpeanu. FOTO Adevărul Ploieşti

Iar ei sunt doar câţiva dintre elevii excepţionali care urmează o cale deja bătătorită de foşti olimpici internaţionali.

Andrei Purice, unul dintre cei mai prolifici olimpici din Prahova, cu numeroase premii internaţionale şi nelipsit din loturile României, îşi dorea, încă din clasa a XI-a să devină student la Cambrigde sau Imperial College din Londra, după cum mărturisea în 2010 pentru „Adevărul“. 

andrei purice

Andrei Purice. FOTO Adevărul Ploieşti

Este deja student în anul doi la Cambridge şi nici măcar după ce-şi va termina facultatea nu îşi vede viitorul în România. Vrea să lucreze într-o comanie multinaţională, în străinătate.

Pe aceeaşi temă

Olimpicii în Astronomie din Alba: poveşti de succes finalizate cu studii şi muncă în străinătate

Pentru olimpicii vrânceni nu s-au inventat  facultăţi în România care să-i ajute să-şi atingă ţelul

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite