Orga la care a cântat Regina Elisabeta răsună din nou la Castelul Peleș într-un concert extraordinar FOTO
0După opt ani de pauză, se va cânta din nou la orga Castelului Peleș, unul dintre instrumentele muzicale cele mai valoroase din colecția Muzeului Național Peleș. La această orgă a cântat și Regina Elisabeta.
Un eveniment deosebit va fi organizat sâmbătă, 26 august, de la ora 16:00, în Sala Mare de Concerte a Castelului Peleș. Acordurile orgii vor suna pentru prima oară din anul 2015. Va avea loc un concert de orgă și pian la patru mâini, susținut de celebrul organist Remus Henning și de pianistul Eduard Gheorghiță.
Orga Rieger a Castelului Peleș a fost construită în anul 1904 și a fost o comandă specială pentru Regina Elisabeta. Instrumentul prezintă o particularitate deosebită, care îl face să fie unic în Europa, pentru că poate fi cântat din două console situate în două camere adiacente. De asemenea, motorul electric şi burduful care reprezintă mecanismul de aprovizionare cu aer, se găsesc într-o a treia încăpere.
Orga prezintă 1796 de tuburi metalice, confecţionate dintr-un aliaj de staniu şi zinc, precum şi tuburi din lemn de brad.
„Cele două claviaturi sunt dispuse de o parte și de cealaltă a peretelui așa încât se poate cânta și din sala mare de concerte și din sala mică de concerte”, a precizat Gabriela Dascălu, șef secție Relații Publice, Marketing și Proiecte Culturale la Muzeul Național Peleș.
Concertul de la orgă nu este singurul spectacol care urmează a avea loc în cadrul instituției. La Castelul Peleș se va organiza, în data de 23 septembrie, un alt spectacol deosebit care va fi susținut de Costin Soare, unul dintre cei mai apreciați chitariști din România.
Câștigător al trofeului Recenzia de Aur 2023
Castelul Peleş a fost construit la iniţiativa Regelui Carol I, pentru a-i servi drept reşedinţă de vară. Familia regală locuia la Peleș din mai până în septembrie. Castelul a fost construit între anii 1873 și 1914. Castelul Peleș este considerat cel mai important ansamblu arhitectonic de tip istoric din România.
„Este un brand național, este singurul monument de arhitectură istoristă din sud-estul Europei. Este un Castel care impresionează prin bogăția colecțiilor care sunt prezentate în expoziția de bază”, a precizat Gabriela Dascălu.
Fiecare încăpere a castelului are identitatea ei, iar dacă îl vizitezi te simți de parcă ai făcut o călătorie în timp.
La începutul lunii august, Castelul Peleș a fost declarat, de către Google, câștigător al trofeului Recenzia de Aur 2023, un proiect anual prin care sunt premiate cele mai apreciate locații de pe Google Maps. Trofeul a fost expus chiar la intrarea în muzeu a vizitatorilor.
„Pentru ediția din anul acesta Google a premiat Castele și Cetăți din fiecare zonă a țării, iar pentru regiunea Muntenia Castelul Peleș a fost desemnat câștigător având o recenzie de 4,7 stele. Acest lucru ne mobilizează să îmbunătățim cât de mult activitatea muzeului”, mai spune Gabriela Dascălu.
Colecția de arme conține în jur de 4000 de piese
Până la data de 24 septembrie, la Muzeul Național Peleș se desfășoară expoziția temporară „Vânătorile Regale”, care se vizitează în regim de gratuitate, de miercuri până duminică. Cei patru regi ai României (Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea și Mihai I) au fost pasionați de vânătoare. Trofee și arme de vânătoare, din epoci mai vechi și mai noi, pot fi admirate în expoziție alături de obiecte de artă plastică și decorativă inspirate de tema vânătorii.
De asemenea, colecția de arme este cea mai valoroasă dintre colecțiile castelului. Aceasta conține în jur de 4.000 de arme europene și orientale, cuprinse între secolul XV și început de secol XIX. Totdată, se găsesc și armuri pentru cavaleri.
„E prezentată singura armură completă (pentru cal și cavaler n. red.) de tip maximilian, care există în România, o armură de început de secol XVI”, precizează Gabriela Dascălu, șef secție Relații Publice, Marketing și Proiecte Culturale la Muzeul Național Peleș.
Armura ecvestră de turnir, de tip maximilian, este restaurată şi este expusă în Sala Mare de arme, de la parterul Castelului Peleş.
Programul de sezon al Castelului Peleș este de marți până duminică: marți: 09:15 – 17:00 și se vizitează doar expoziția de bază (parter); miercuri: 10:00 – 17:00; joi – duminică: 9:15 – 17:00. Ultima intrare pentru turul opțional I se face la ora 15:30. Ultima intrare pentru turul opțional II se face la ora 14:45. Ultima intrare pentru expoziția de bază se face la ora 16:15.