„Poteca Regală” din Valea Prahovei unde canicula devine „poveste”. Drumul prin pădure duce la o cascadă splendidă

0
Publicat:

Valea Prahovei este una dintre destinațiile turistice preferate de români și este aglomerată în orice sezon. În această perioadă, când nu toți românii își permit să fugă la mare, o plimbare de weekend, prin pădure se poate o alegere excelentă și răcoroasă.

Cascada din Poteca Regală. FOTO stoicamihai.ro
Cascada din Poteca Regală. FOTO stoicamihai.ro

Aflată la o distanță de doar două ore de București, undeva în apropiere de Castelul Peleș din stațiunea Sinaia, se ascunde o „Potecă Regală” despre care nu foarte mulți știu.

Două dintre cele mai frumoase locuri din Sinaia, cu privelişti spectaculoase, Poiana Regală şi stâncile Franz Joseph, au fost locuri preferate de monarhii României pentru plimbări şi petreceri câmpeneşti organizate pentru înalţii oaspeţi ai Casei Regale. Despre stâncile Franz Joseph se spune că însuşi regele Carol I a venit aici cu împăratul Austro-Ungariei, pentru a-i arăta toată Valea Prahovei.

Poteca Regala din Sinaia. FOTO stoicamihai.ro
Poteca Regala din Sinaia. FOTO stoicamihai.ro

Sunt două destinaţii mai puţin cunoscute de turişti, deşi accesul este relativ uşor pe jos sau cu maşina. Poiana Regală şi stâncile Franz Joseph destinații care îţi taie răsuflarea.

Poiana Regală sau Stâna Regală este, de fapt, o pajişte alpină, situată la 1.270 de metri, a cărei unicitate este dată de priveliştea excepţională asupra masivului Bucegilor, de la Furnica până abruptul Caraimanului. Locul a fost descoperit de regele Carol I şi a făcut parte din Domeniile Regale, de unde şi numele „regal“ al locului.

„Poteca Regală” a fost construită la puțin timp după inaugurarea Castelului Peleș. La acea vreme, ea a fost doar un drum de pământ, însă care oferea o priveliște minunată. Recent, a fost luată decizia de a fi pietruită și i-au fost amplasate balustrade din lemn.

Zona a fost extrem de iubită şi de Regina Maria care a construit în pădurea de aici, în 1897, pe când era doar tânăra principesă Maria a României, o casă construită în copaci. „Cuibului Princesei“ sau „Juniperus“, cum se numea căsuţa din copaci a Mariei, a fost distrusă de o furtună puternică după Primul Război Mondial.

Cum poți ajunge la „Poteca Regală”

Pentru a vizita „Poteca Regală” există două rute: prima are ca punct de reper Poiana Stânei. În cazul în care folosești Google Maps, tot ce trebuie să faci este să urmezi traseul indicat de gps.

O altă posibilitate este din Strada Cota 1400, Cabana Schiori sau din spatele Castelului Peleș. De acolo vei repera câteva scări din piatră. După un drum de aproximativ 50 de minute prin pădure, un indicator te va anunța că ai ajuns la destinație – „Poteca Regală”.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite