Manualele şcolarilor din Prahova, ținute în barăci deplorabile FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Grosea mută cărţile de frica umezelii
Ilie Grosea mută cărţile de frica umezelii

Peste 270.000 de manuale sunt ţinute în două depozite dărăpănate, vechi de aproape 40 de ani, prin acoperişul cărora se scurge apa. Cei doi angajaţi le feresc constant de udătură.

Manualele şcolare pentru 2011-2012, cumpărate cu sute de mii de lei, sunt depozitate în condiţii nepotrivite, în două încăperi aflate într-o stare avansată de degradare. Depozitul Inspectoratului Şcolar Prahova, situat în strada Jupiter, din Ploieşti, este compus din două barăci metalice, ridicate la începutul anilor '70.

Din lipsă de fonduri, acestea au fost lăsate să ruginească, iar apa de ploaie se scurge prin acoperişuri şi pune în pericol cărţile. Cei doi angajaţi de aici au învăţat zonele cu probleme şi aranjează manualele încât să fie afectate cât mai puţin de infiltraţii. Ferestrele sunt proptite cu fiare sau lemne, ca nu cumva să se prăbuşească. Oricum, multe dintre geamuri au fost găurite de pietrele atruncate de elevii şcolii din apropiere, care nu au reuşit să nimerească nucul din curte. Într-una dintre barăci, prin interior, dintre grămezile de manuale au crescut plante căţărătoare şi un pui de salcâm.

Un salcâm a crescut printre scândurile unui palet

CLICK PE IMAGINI PENTRU O FOTOGALERIE DIN DEPOZITE

Cărţi de 600.000 de lei

Până în prezent, la depozit au ajuns peste 270.000 de manuale, dintr-o comandă de 275.000. Valoarea acestora se apropie de 600.000 de lei. Ele sunt pentru clasele I-X şi vor fi distribuite la şcoli primare, gimnazii, licee teoretice şi şcoli profesionale din tot judeţul.

„Manualele au sosit în proporţie de 97%, aşteptăm restul în următoarele zile. Directorii de şcoli deja au început să vină să le ridice", ne-a precizat Ilie Grosea, şeful depozitului. Acestea ne-a povestit şi istoria celor două barăci: „Depozitul este aici din 1972, când am venit eu la ISJ. Este criză, bani nu sunt, geamurile sunt ciuruite şi ţinute cu beţe. Plouă pe manuale, le mutăm noi de colo-colo. Suntem numai doi angajaţi aici. La început, acest depozit a fost folosit pentru mobilierul şcolar şi dotările laboratoarelor şi atelierelor".

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova susţine că nu are banii necesari pentru reabilitarea imobilelor. „Se ştie că sistemul de învăţământ are foarte puţini bani. Magazia funcţionează pe o perioadă de timp restrânsă. Doar cât sunt ţinute aici manualele şi rechizitele gratuite, aşa că nu se impune cheltuirea unor sume mari. Atât ne permitem în momentul de faţă", ne-a declarat inspectorul general şcolar, Gheorghe Borovină.

Cum ISJ nu are în dotare un autovehicul pentru transportul manualelor, misiunea le revine directorilor de şcoli. De cele mai multe ori, aceştia vin cu maşinile personale, pentru a căra sute de cărţi.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite