Istoria familiei penale Cosma şi episodul odei deşănţate care a înfiorat România. Cum a răsărit Ponta în „universul zidit pe răstigniri“

0
0

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decretat pedepse cu închisoarea, cu executare, pentru Mircea Cosma, unul dintre cei mai temuţi baroni PSD din istoria recentă a României. Dacă verdictul este menţinut în urma recursului, alături de Mircea Cosma va face puşcărie şi fiul său, deputatul Vlad Cosma, care a ajuns în Parlament la vârsta de doar 29 de ani.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat marţi, 1 noiembrie, sentinţele în cazul de corupţie al baronului de Prahova, Mircea Cosma, judecat alături de fiul său Vlad Cosma, de funcţionarul public Daniel Alixandrescu şi de afaceristul Răzvan Alexe. Instanţa l-a condamnat pe Mircea Cosma la 8 ani de închisoare cu executare, iar pe fiul său, Vlad Cosma, la 5 ani de închisoare cu executare.

Răzvan Alexe a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar Daniel Alixandrescu a primit 6 ani de închisoare cu executare. Magistraţii au mai dispus confiscarea a 1.890.064,27 de lei de la Mircea Cosma, iar fiului său Vlad Cosma îi va fi confiscată suma de 1.260.042,85 de lei. Aceeaşi sumă ca Vlad Cosma va avea de plătit Răzvan Alexe, iar lui Daniel Alixandrescu îi vor fi confiscaţi 130.000 de lei. Inculpaţii pot face recurs.

Mircea şi Vlad Cosma au fost trimişi în judecată sub control judiciar, în 2014, de către procurorii DNA Ploieşti pentru infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu, respectiv trafic de influenţă. Răzvan Alexe şi Daniel Alixandrescu au fost acuzaţi de dare de mită, plus trafic de influenţă (Alexe) şi abuz în serviciu (Alixandrescu). La proces au depus depoziţie mai mulţi martori cu identitate protejată, care au fost audiaţi de instanţa supremă în sistem de videoconferinţă, cu imagine blurată şi voce distorsionată.

Anchetatorii au stabilit că în perioada 2012 - 2013, Alexe şi Cosma jr. au cerut şi au primit de la trei denunţători suma totală de 4.410.149,97 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societaţi către două firme controlate de Alexe. Banii erau daţi în schimbul intervenţiei la Mircea Cosma - preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi la Daniel Alixandrescu - director executiv al Direcţiei Patrimoniu (având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice).

Prejudiciu uriaş în bani publici

Cele trei firme reprezentate de denunţători voiau să obţină de la Consiliul Judeţean Prahova trei lucrări de modernizare şi de întreţinere a drumurilor şi să li se deconteze cu prioritate lucrări deja efectuate. Lucrările vizau o modernizare de drum judeţean, întreţinerea drumurilor publice prin efectuarea de plombe şi întreţinerea drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 -2013. Cosma senior şi Alixandrescu s-au ocupat ca societăţile să câştige achiziţia publică, cu încălcarea legii şi cu un prejudiciu al bugetului judeţului în valoare de 6.077.273,24 lei. De la Răzvan Alexe, Mircea Cosma a primit şpagă 1.890.064,27 lei, iar Alixandrescu - 130.000 lei.

Procurorii DNA au mai demonstrat că în perioada 2010 - 2011, Cosma senior mai ceruse de la un reprezentant (decedat între timp) al uneia dintre cele trei firme suma de 900.000 lei. Banii erau mita pentru decontarea cu prioritate a sumelor datorate de autoritatea publică judeţeană pentru lucrări executate de această firmă. Cosma a primit „doar“ 550.000 lei.

Case la Cornu, alături de Adrian Năstase

Mircea Cosma (71 de ani) a fost unul dintre cei mai temuţi baroni PSD. A devenit consilier judeţean în Prahova din 1992 şi a avut trei mandate în fruntea forului judeţean (2000-2004, 2008-2012, 2012-2016). Baronul social-democrat s-a aflat în legături strânse cu şefii partidului încă de la începutul carierei. A avut o prietenie de lungă durată cu Adrian Năstase, despre care a afirmat la un moment dat că „are şansa să devină legendă vie“. De altfel, Cosma deţine două case în localitatea Cornu, unde fostul prim-ministru condamnat la închisoare şi-a construit un adevărat domeniu.

Relaţiile foarte bune cu Adrian Năstase au fost confirmate şi în 2008, la alegerile parlamentare. Printr-o campanie susţinută, Mircea Cosma l-a ajutat pe fostul premier să câştige mandatul de deputat pe Colegiul Mizil. Fiul, Vlad Cosma (34 de ani), a fost angajat atunci consilier la cabinetul lui Adrian Năstase. Influenţa în acea zonă a familiei Cosma avea să fie confirmată în 2012, când, în ciuda scandalului în care era implicat fostul premier şi deputat de Prahova Adrian Năstase, Vlad Cosma devenea deputat pe colegiul Mizil la vârsta de doar 29 de ani.

Oda deşănţată pentru Ponta

De notorietate în ultimii ani este prietenia familiei Cosma cu fostul lider PSD Victor Ponta, precum şi cu omul de afaceri Sebastian Ghiţă. Fiul lui Cosma, Vlad, administrator de firme IT cu nenumărate contracte cu statul încă de la vârsta de 19 ani, declara în 2013, într-un interviu acordat „Adevărul“: „Recunosc, am fost inspirat în chestia asta şi de bunul meu prieten, Sebastian Ghiţă, cu care am fost coleg de liceu – el e cu cinci ani mai mare şi l-am urmat ca model“.

Momentul de „maxim“ al prieteniei Mircea Cosma – Victor Ponta a apărut în septembrie 2014. La o reuniune oficială a PSD de la Prahova, Mircea Cosma i-a dedicat o adevărată odă lui Ponta, pe atunci preşedinte PSD confirmat ca şi candidat al partidului pentru alegerile prezidenţiale: „Victor, o galaxie română-n devenire / Răsare în universul zidit pe răstigniri / Pe temelie veche, de piatră şi jertfire / El reînalţă o ţară a vechilor romani! / Victor Ponta preşedinte!“. La vremea respectivă, poezioara lui Cosma s-a viralizat în mediul online din România, stârnind critici aspre din partea comentatorilor.

image

FOTO Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma

Cei doi Cosma, tatăl şi fiul, împreună cu Sebastian Ghiţă, se află sub control judiciar într-un alt dosar DNA, din februarie 2015, în care cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, este cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, schimbarea destinaţiei fondurilor europene şi evaziune fiscală. Mircea Cosma este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru alţii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite, iar Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă, ambii deputaţi PSD, de sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Apărat de Ghiţă cu preţul umilinţei

Un alt episod din încrengăturile mafiote ale familiei Cosma îl are în prim-plan pe Sebastian Ghiţă, care ar fi căzut în genunchi în faţa şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, pentru a-l convinge să-l salveze pe „Moşu’“ - aşa cum îi spuneau lui Cosma apropiaţii. Procurorului i s-ar fi promis în schimb un post important.

În urmă cu trei săptămâni, primul pion din „famiglia“ condusă de la Prahova de baronul Mircea Cosma, Marcel Păvăleanu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Fost preşedinte al organizaţiei PSD Plopeni, Păvăleanu a ajuns să lucreze în cadrul Secretariatului General al Guvernului, chiar dacă era urmărit penal, în perioada în care Victor Ponta era premier.

Andreea Cosma, inculpată şi candidată

image

Mircea Cosma a anunţat, în primăvara anului 2016, că nu va mai candida la nicio funcţie publică. Cu toate acestea, a continuat să-şi folosească influenţa în partid pentru a o propulsa pe fiica sa, Andreea Cosma (foto), pe locul 7 în lista PSD Prahova pentru Camera Deputaţilor. Asemenea tatălui şi fratelui său, Andreea Cosma (41 de ani), de profesie notar, are probleme penale, fiind trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu. Pe de altă parte, liderul PSD Liviu Dragnea a refuzat să valideze încă o candidatură a lui Vlad Cosma pentru alegerile parlamentare.

Pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV Sebastian Ghiţă s-a pus în genunchi ca să-l salveze pe Mircea Cosma

Primul pion din familia condusă de la Prahova de baronul Mircea Cosma a fost condamnat pentru evaziune fiscală

UPDATE Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, condamnat la 8 ani de închisoare. Fiul său, deputatul Mircea Cosma, a primit 5 ani de închisoare

SERIAL ADEVĂRUL Vlad Cosma, fiu de baron, ajuns deputat: „50 de oameni contează în Parlament. Restul... somnoroase păsărele“

Mircea Cosma, cel mai influent politician al ultimului deceniu din Prahova

Mai multe - Ploieşti

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite